Zaváraniny (recepty chronologicky)

prazdny

Zeleninové lečo

Bezmäsité jedlá

Výborná úroda paradajok a papriky... Urobila som lečo, ktoré v zime poteší.

prazdny

Jablkovo-marhuľové pyré

Jednoduchý recept na prípravu jablkového pyré s marhuľami. Bez zdĺhavého varenia, sterilizácie a pridaného cukru, iba zrelé a sladké ovocie s príchuťou vanilky alebo škorice....

prazdny

Pasírované paradajkové pyré

Jednoduchý recept na paradajkové pyré, ktoré má všestranné využitie. V zime po ňom siahnete, ...

prazdny

Sterilizované uhorky s vegetou

Bezmäsité jedlá

Uhorky umyjeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu narežeme na tenké polmesiačiky.

prazdny

Domáca kapiová nátierka

Bezmäsité jedlá

Kapiovú nátierku si môžeme pripraviť doma na celý rok, najviac ju však využijeme v zimnom období....

prazdny

Polievka z pečených paradajok a paprík (aj na zimu)

Bezmäsité jedlá

Veľmi chutná, aromatická polievka s intenzívnou paradajkovou chuťou. Polievka sa pripravuje veľmi jednoducho a výsledok je fantastický!...

prazdny

Zavárané lúpané paradajky v pretlaku

Bezmäsité jedlá

Zavárané paradajky v pretlaku využijeme najmä v zimnom období. Hodia sa do lazaní, šalátov ale...

prazdny

Domáci jahodový džem s trstinovým cukrom a škoricou

Recept na jahodový džem s nižším obsahom pridaného trstinového cukru a cejlónskou škoricou. Bez umelých konzervantov,...

prazdny

Domáce zavárané lečo

Bezmäsité jedlá

Jednoduchý a overený návod ako pripraviť domáce zavárané lečo. V zime je to výborná lahôdka, ...

prazdny

Černicovo-hruškový lekvár

Lahodná chuť, treba vyskúšať...

prazdny

Černicový džem

Černice sú nesmierne chutné a vitamínmi nabité ovocie. Keď sa vám ich urodí viac, môžete...

prazdny

Zeleninová nátierka na hrianky

Bezmäsité jedlá

Nátierka zo zeleniny vynikajúca na hriankach, ale vhodná je aj k párkom namiesto horčice.

prazdny

Cviklovo-kapustový šalát

Bezmäsité jedlá

Cviklu uvaríme, ošúpeme a postrúhame na strúhadle (ako na jablká). Kapustu a cibuľu postrúhame na...

prazdny

Rýchly a jednoduchý marhuľový džem

Keď sa zima opýta, čo sme robili v lete, tak sa jednoznačne budeme mať čím...

prazdny

Úžasný jahodový džem

Fantastický jahodový džem plný ovocia. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Teraz je sezóna jahôd a...

prazdny

Zabíjačková kapusta do pohárov

Bravčové mäso

Keďže som potreboval minúť zvyšnú kapustu zo súdka, rozmýšľal som ako ju spotrebujem......

prazdny

Cesnaková pasta s tukom

Nátierky

Na jeseň som kúpil od známeho domáci cesnak. Mal som ho uskladnený v plátennom vrecku v špajze, v tme....

prazdny

Zaváraná cvikla s chrenom (aj bez chrenu)

Sladkokyslá zaváraná cvikla s chrenom, môže sa spraviť aj bez chrenu. Recept používame v rodine...

prazdny

Huby v hubovom vývare

Bezmäsité jedlá

Nic, než očištěné, houby, vodu, sůl a sklenice, nejsou třeba. Přesto si uděláte super zavařené houby, připravené ihned k použití....

prazdny

Jablková nátierka

Nátierky

Tento recept je využiteľný pri rôznych druhoch ovocia....

prazdny

Dubáková nátierka na zimu

Nátierky

Keď rastú dubáky, treba urobiť zásoby na zimu...

prazdny

Sušené paradajky v olivovom oleji

Bezmäsité jedlá

Sušené paradajky v oleji sa používajú na dochutenie dipov, šalátov, výborné sú so syrom ako predjedlo....

prazdny

Domáci pečený kečup

Prílohy

Inšpirovala som sa postupom z jedného príspevku na nete, lebo „pečenie kečupu“ ma zaujalo. Zmenila som...

prazdny

Lečo na kyslo

Bezmäsité jedlá

Dôkladne umyjeme (sterilizujeme) zaváraninové fľašky. Mne vyšli dvanásť trojdecových fľašiek. Celkové množstvo leča je cca...

prazdny

Kvasáky

Výborný recept na prípravu rýchlo kvasených uhoriek, ktorý by mal poznať každý dobrý záhradkár....

prazdny

Kôpor v sladkokyslom náleve

Takto spracovaný kôpor môžete používať do polievok, omáčok a na dochutenie zeleninových šalátov.

prazdny

Sterilizované uhorky

Na zaváranie sú najvhodnejšie uhorky nakladačky, ktoré sú menšie, pevné a veľmi chrumkavé.

prazdny

Omáčka z bystrických sliviek

Prílohy

...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....

prazdny

Nálev na zavárané uhorky

Všetky ingrediencie dáme do hrnca a nálev povaríme 15 minút.