Zabíjačková kapusta
Zabíjačková kapusta

Zabíjačková kapusta do pohárov fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 11. mája 2023
Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže som potreboval minúť zvyšnú kapustu zo súdka, rozmýšľal som ako ju spotrebujem... Spomenul som si na zabíjačkovú kapustu, ktorú si pamätám z Zobraziť celý popisKeďže som potreboval minúť zvyšnú kapustu zo súdka, rozmýšľal som ako ju spotrebujem... Spomenul som si na zabíjačkovú kapustu, ktorú si pamätám z detstva, pripravovala sa zo silného vývaru alebo ovaru, v ktorom sa počas zabíjačky varilo mäso. Spolu s kapustou a kúskami mäsa sa to dávalo do pohárov na neskoršie použitie. Stačilo len obsah pohára prihriať a pochúťka s chlebom alebo zemiakmi bola na svete... Počet a hmotnosti surovín neuvádzam, záleží od množstva kapusty a každého chuti.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na mäsovú zložku použijeme zadné bravčové kolená, ak chcem viac mäsa môžeme pridať aj kus pliecka. Ja som mal v mrazáku ešte rebrá a kože, tak som použil aj tie.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kolená pred použitím rozrežeme a čiastočne alebo úplne vykostíme.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko dáme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou. Pridáme asi 1 PL soli, privedieme k varu a pomaly na miernom plameni varíme asi 3-4 hodiny, podobne ako keď sa robí huspenina. Priebežne zbierame vyzrážanú penu. Získame silný vývar mäsovej chuti, plný kolagénu.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vyberieme a po čiastočnom vychladnutí oberieme od kostí a koží.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kapustu zo suda pokrájame na menšie kúsky.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme ju do vývaru, pridáme korenie v sitku a bobkové listy (v mojom prípade 3 ks). Varíme za občasného miešania do zmäknutia asi 1hodinu.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si obrané mäso nakrájame na menšie kúsky.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je kapusta mäkká, pridáme pokrájané mäso a dobre premiešame. Krátko povaríme, vyberieme sitko s korením, bobkové listy a prípadne dochutíme soľou.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte horúce plníme aj so šťavou do pohárov až po okraj a zaviečkujeme. Sterilizujeme pri 100 °C asi 45 minút a priamo v tomto kúpeli necháme vychladnúť do druhého dňa. Keďže sa jedná o mäsový výrobok, na druhý deň sterilizáciu zopakujeme.

    Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobrý a užitočný nápad! A keď to ideš konzumovať, ešte to nejako upravíš? Cibuľa, paprika mletá, apod.? Alebo je to už hotové na konzumáciu?
2x kimlo a sobon
eruska25
@evanaaa (11.5.2023 18:28)

Stačí pohár otvoriť, zohriať a jesť. Druhá možnosť - pridať klobásu, sušené huby, zriediť a uvariť kapustnicu.
kimlo
@evanaaa (11.5.2023 18:28)
Ďakujem. Väčšinou to konzumujem tak ako je, len s chlebom alebo pár zemiakov a chilli.
kimlo
@zolik (11.5.2023 18:35)
Áno, kto chce si to už môže dochutiť podľa seba, či už pridá cibuľový základ, papriku, smotanu...
evanaaa
Pýtala som sa len preto, že som zabíjačkovú kapustu nejedla, a @zolik , segedín sa dosť líši, práve ho idem robiť v nedeľu :)
sracz
Múdre, chutné a praktické riešenie dosažiteľných NZ_tov v domácnosti, @Kimlo priateľ vážený a šikovný.
motozuzika
Keď je mäso tepelne upravené, netreba ho sterilizovať 2x. To sa robí vtedy, keď neprejde vyššou teplotou ako varom ;-) Inak sa mi recept páči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia