Zavárané paradajky
Zavárané paradajky

Zavárané lúpané paradajky v pretlaku

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 30. augusta 2023

Zavárané paradajky v pretlaku využijeme najmä v zimnom období. Hodia sa do lazaní, šalátov ale aj na pizzu. Môžeme si ich pripraviť aj doma Zobraziť celý popisZavárané paradajky v pretlaku využijeme najmä v zimnom období. Hodia sa do lazaní, šalátov ale aj na pizzu. Môžeme si ich pripraviť aj doma z vlastnej úrody.

6
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg oválne mäsité (odroda San Marzano)
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Paradajky umyjeme a šupku odstránime blanšírovaním. Na opačnej strane ako je stopka, na každej paradajke narežeme menší krížik, potom všetky ponoríme na 1-3 minúty (podľa zrelosti) do vriacej vody, následne opláchneme v studenej vode, necháme vychladnúť a olúpeme.

  2. 2

    Z väčších kusov (asi 2/3 paradajok z celkového množstva) odstránime koreň stopky, nakrájame ich na hrubšie kolieska a odložíme bokom. Ostatné paradajky pokrájame na malé kocky, preložíme do hrnca, podľa chuti osolíme a povaríme cca 5 minút. Potom rozmixujeme tyčovým mixérom a nakoniec prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných jadierok.

  3. 3

    Do prepasírovanej zmesi pridáme citrónovú šťavu, privedieme k varu a 1 minútu povaríme. Na záver pridáme odložené kolieska paradajok a opatrne premiešame. Naložíme do čistých zaváracích pohárov a dôkladne uzatvoríme viečkami.

  4. 4

    Sterilizujeme cca 8-10 minút pri teplote 90-100 °C, len kým viečka priľnú k pohárom. V hrnci, v ktorom ich sterilizujeme ich necháme do vychladnutia. Potom vyberieme a odložíme do špajze.

  5. 5

    Z daného množstva paradajok zavaríme cca 6 zaváracích pohárov lúpaných paradajok (objem pohára 200 ml). Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia