Paradajkové pyré
Paradajkové pyré

Pasírované paradajkové pyré

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 2. septembra 2023

Jednoduchý recept na paradajkové pyré, ktoré má všestranné využitie. V zime po ňom siahnete, keď chcete uvariť paradajkovú polievku, použiť ho môžete na omáčku Zobraziť celý popisJednoduchý recept na paradajkové pyré, ktoré má všestranné využitie. V zime po ňom siahnete, keď chcete uvariť paradajkovú polievku, použiť ho môžete na omáčku do plnenej papriky, stačí len dochutiť a máte základ na pizzu a môžete s ním pripraviť aj lasagne a pod.

5
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg (oválne/mäsité alebo kríčkové)
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na pyré sú najvhodnejšie paradajky oválne/mäsité, majú viac dužiny, menej jadierok a pyré bude hustejšie. Môžeme však použiť aj okrúhle kríčkové (vyskúšala som tento rok), sú však vodnatejšie a pyré bude redšie. Nadbytočnú šťavu môžeme odobrať a použiť na iný účel.

  2. 2

    Paradajky pripravíme na blanšírovanie (odstránenie šupky). Ak ich máte z domácej úrody, šupku môžete ponechať.

  3. 3

    Najprv ich zbavíme stoniek a dokladne umyjeme. Na opačnej strane ako je stonka, špičkou ostrého noža narežeme malý krížik.

  4. 4

    Potom ich ponoríme na cca 1-2 minúty do vriacej vody, kým šupka praskne. Rýchlo vyberieme a preložíme na pár sekúnd do studenej vody, teda prudko schladíme. Scedíme a šupku ľahko olúpeme.

  5. 5

    Paradajky zbavené šupky nakrájame na menšie kocky, naložíme do hrnca, podľa chuti osolíme a pod pokrievkou povaríme za občasného premiešania cca 10-15 minút.

  6. 6

    Vychladnutú zmes prepasírujeme (použila som pasírovač na zeleninu), alebo rozmixujeme (v tomto prípade ešte naviac prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných jadierok).

  7. 7

    Prepasírovanú zmes preložíme znova do hrnca a bez pokrievky varíme ešte ďalších 10 -15 minút, aby sa odparila voda. Pred dovarením pridáme citrónovú šťavu, necháme prevrieť a ihneď naložíme do zaváracích pohárov. Dôkladne uzatvoríme viečkami, na 5 minút opatrne obrátime hore dnom, či viečka tesnia, potom poháre vrátime do pôvodnej polohy a uložíme na noc do deky až do vychladnutia.

  8. 8

    Z tohto množstva paradajok pripravíme 5 pohárov (objem pohára 700 ml) pyré. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia