Zaváraná cvikla
Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla s chrenom (aj bez chrenu) fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 12. novembra 2022
Zaváraná cvikla s chrenom (aj bez chrenu) (fotorecept)
Foto: helena10

Sladkokyslá zaváraná cvikla s chrenom, môže sa spraviť aj bez chrenu. Recept používame v rodine niekoľko desaťročí.

Suroviny

Verzia s menším množstvom cukru:
3 l (uvarená nastrúhaná)
1 l
3 dl
2 dl
1/2 KL (alebo podľa chuti)
2/3 KL
podľa chuti (čerstvý strúhaný )
Verzia s väčším množstvom cukru:
3 l (uvarená nastrúhaná)
1 l
3 dl
300 g
1/2 KL (alebo podľa chuti)
2/3 KL
podľa chuti (čerstvý strúhaný )




Postup

  1. 1

    Postup prípravy je rovnaký pri obidvoch verziách zavárania. V posledných rokoch zavarám cviklu s menším množstvom cukru s chrenom, aj bez pridania chrenu.

  2. 2

    Uvarenú, očistenú a vychladenú cviklu nastrúham na slzy ako jablká. (Kto chce, môže cviklu nastrúhať aj ako mrkvu na menšie slzičky.) Množstvo meriam pomocou litrovej odmerky. V prípade potreby si podľa množstva uvarenej a nastrúhanej cvikly upravím (prerátam) potrebné množstvá surovín na prípravu nálevu.

  3. 3

    Z vody, cukru, soli, rasce, octu uvarím nálev a do uvareného ešte horúceho pridám polievkovú lyžicu čerstvého nastrúhaného chrenu. Hneď vlejem do pripravenej cvikly a riadne premiešam. Chvíľu nechám stáť a ochutnám. Množstvo strúhaného chrenu si pridám podľa vlastnej chuti. Ak nemáte čerstvý chren, môžete pridať sterilizovaný. Kto nechce do cvikly chren, nemusí ho pridať.

    Zaváraná cvikla s chrenom (aj bez chrenu) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiešanú zmes cvikly aj s nálevom naložím do sklenených fliaš, trochu natlačím. Na vrchu nechávam šťavu asi 1 cm. Uzatvorím vrchnákmi. Vložím do hrnca so studenou vodou.

    Zaváraná cvikla s chrenom (aj bez chrenu) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varím – sterilizujem 15 minút od zovretia vody. Potom vyberiem a poháre uložím naopak – vrchnákmi dole (pre kontrolu, či netečie), nechám vychladnúť.

Diskusia k receptu

farbuska
Cviklu s chrenom mám veľmi rada, ale ešte nikdy som nezavárala, vždy robím za čerstva. A veru, niekedy by sa zišla, keďže to chvíľu trvá, kým sa z (varenej) cvikly urobí šalát. Možno skúsim zavariť zopár fliaš podľa tvojho receptu.
tomeska
Tie isté ingrediencie, len ich nevarím . šalát robím na rýchlu spotrebu. Ja zaváram tak ako uhorky- nálev, korenie to isté, len cvikla je predvarená, bez cibule ,mrkve . A nemá to chybu.
haji
Vděčný receptík. Červenú cviklu miluju.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia