Kôprová omáčka
Kôprová omáčka

Kôprová omáčka s plnenými cuketami

novalim - fotkanovalim, dnes 11:00. Komerčný recept.
Kôprová omáčka s plnenými cuketami
Foto: novalim

Máte radi slovenskú a českú klasiku? Tak ste na správnom mieste. Kto by odolal našej tradičnej kôprovke? Pripravili sme vám ju dnes so Zobraziť celý popisMáte radi slovenskú a českú klasiku? Tak ste na správnom mieste. Kto by odolal našej tradičnej kôprovke? Pripravili sme vám ju dnes so zapekanými cuketkami s plnkou z mletého hovädzieho, paradajok a voňavých byliniek. Skvelý obed alebo večera môže byť čoskoro aj na vašom stole. Tak poďme na to.
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
75 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

1 - 1,5 kg očistené
3 ks
1 PL
2 PL nasekaný (čerstvý alebo mrazený)
1 téglik
2 PL
Na cukety:
3 ks stredne veľké
500 g mleté
1 ks
2 strúčiky
4 PL
4 ks veľké (alebo 1 konzerva nakrájaných)
250 g (alebo pretlak)
1 ČL nasekané
1 ČL nasekaná
1 ČL
200 g




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky nakrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby boli úplne zakryté a trochu naviac. Osolíme a pridáme bobkové listy. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zmäknutia zemiakov - asi 15 minút. Na malej panvičke si roztopíme maslo a na ňom pár sekúnd opražíme nasekaný kôpor. Zmes pridáme k uvareným zemiakom. Necháme trochu vychladnúť.

  2. 2

    Kyslú smotanu izbovej teploty zmiešame s múkou a pridáme do omáčky. Metličkou rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania privedieme k varu a potom ešte na miernom ohni necháme variť pár minút. Nakoniec mierne vychladnutú omáčku dochutíme octom a trochou cukru.

  3. 3

    Pripravíme si plnku do cukiet. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na 2 lyžiciach rozpáleného olivového oleja. Pridáme tiež nadrobno nakrájaný cesnak a minútku restujeme tak, aby nezhnedol. Prilejeme ďalšie 2 lyžice oleja, vložíme mleté mäso a za stáleho miešania opekáme.

  4. 4

    Sparené, olúpané a na kúsky nakrájané paradajky (alebo konzervu) spolu s passatou, bylinkami a cukrom primiešame do zmesi. Osolíme a okoreníme. Prikryté, s malou škárou na vzduch, dusíme 30-40 minút, kým mäso úplne zmäkne a omáčka bude hustá. Do hotovej ešte horúcej omáčky vmiešame polovicu nastrúhanej mozzarelly.

  5. 5

    Cukety umyjeme a aj so šupkou pokrájame na valčeky dlhé asi 6 cm. Vydlabeme dužinu so zrniečkami tak, aby z nej po okrajoch ostalo. Cuketové valčeky uložíme na výšku na plech vystlaný papierom na pečenie. Naplníme ich omáčkou a povrch posypeme zvyšnou mozzarellou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 20-25 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia