Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Španielske vtáčiky s ryžou

ryzasos - fotkaRyža SOS, 2. februára 2025. Komerčný recept.
Španielske vtáčiky s ryžou
Foto: ryzasos

Tradičné jedlo, ktoré spája na jednom tanieri veľa zaujímavých ingrediencií. Recept ideálny v kombinácii s ryžou SOS Classic. Tento recept pre vás pripravila Zobraziť celý popisTradičné jedlo, ktoré spája na jednom tanieri veľa zaujímavých ingrediencií. Recept ideálny v kombinácii s ryžou SOS Classic. Tento recept pre vás pripravila Klára, S Klárou v kuchyni.
Zdroj: S Klárou v kuchyni

4
porcie
10 minút
príprava
120 minút
na 170 °C

Suroviny

750 g
2 PL (prepustené maslo)
3 ks
100 g
2 PL
2 PL
800 ml
2 ks
3 ks
3 ks (uvarené na tvrdo)




Postup

  1. 1

    Ryžu SOS Classic poriadne prepláchnite pod vodou a dajte variť do ryžovaru alebo uvarte v hrnci podľa návodu na obale.

  2. 2

    Rúru rozohrejte na 150 °C. 750 g hovädzej sviečkovice nakrájajte na tenké plátky, môžete ich ešte rozdeliť na menšie medailóniky.

  3. 3

    Mäso z oboch strán osolíme, okoreníme a potrieme plnotučnou horčicou. V hlbokej veľkej panvici s pokrievkou rozohrejte 2 lyžice masla ghee a mäso v jednej vrstve opečte (v dvoch dávkach) a vyberte na tanier.

  4. 4

    Do tuku prihoďte 3 nadrobno nakrájané cibule a 100 g údenej slaniny nakrájanej na kocky. Približne 10 minút ich smažte do hneda.

  5. 5

    Potom pridajte 2 lyžice hladkej múky a 2 lyžice horčice, orestujte a pridajte 800 ml mäsového vývaru.

  6. 6

    Vyšľahajte metličkou do hladka a vráťte mäso do omáčky.

  7. 7

    Prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Pečte hodinu alebo dve, kým mäso úplne nezmäkne, v prípade potreby podlejte vývarom.

  8. 8

    Potom mäso odstavte a do omáčky vmiešajte 2 nakrájané párky a 3 nakrájané kyslé uhorky.

  9. 9

    Nechajte asi 5 minút zohrievať, potom dochuťte soľou, trochou šťavy z uhoriek a môžete, ale nemusíte pridať trochu smotany na šľahanie. Nakoniec jemne vmiešajte 3 nakrájané vajcia uvarené natvrdo.

Diskusia k receptu

chemik
Tomuto produktu se v Česku říká "rozlítaný ptáček", když nemáme maso vhodné na zavinutí nebo jej děláme z masa předního, které k změknutí vyžaduje delší dobu. Tady jsou použity medailonky z drahé svíčkové, ale pak vůbec nechápu dobu pečení do změknutí jednu až dvě hodiny. Za tuto dobu změkne i loupaná plec resp. válec falešné svíčkové, pro kterou byl jistě tento recept původně určen.
srbin
Ja na vtáčiky používam zásadne roštenku, vtáčky robím menšie a naraz ich spravím aj štyridsať - polovicu dám do mrazničky a polovicu spracujem hneď. O týždeň pre veľký úspech urobím druhú dávku a o blaho rodiny je postarané....