Foto: radox1
Moja kráľovná všetkých polievok.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do rozpálenej masti vložíme na jemno nakrájanú cibuľu, rascu, soľ a restujeme do zlatohneda. Pridáme hl.múku, urobíme zápražku do mandlovej farby, potom ml. č. papriku. Aby nám paprika nezhorkla, odtiahneme hrniec mimo tepelný zdroj a pekne pomaly papriku restujeme, lebo všetky esenciálne a éterické oleje z papriky sa vyluhujú zásadne v horúcom tuku. Kvalita papriky je veľmi dôležitá na výsledný chuťový aj estetický efekt. Vrátime hrniec zase na zdroj tepla a zalejeme silným hovädzím vývarom alebo vodou spolu so špik. kostami, ktoré nam dodajú hutnosť a silu polievky. Následne pridáme ml. čierne korenie, rozotretý cesnak so soľou, feferónky a samozrejme držky. Najlepšie sú surové, ale je ich problém zohnať, takisto je s nimi kopec roboty, tak som použil predvarené. Varíme asi hodinu, kto má rád silnú cesnakovú chuť, 20 minút pred koncom ešte pridáme prelisovaný cesnak. Dochutíme a na záver pridáme za hrsť v dlaniach rozmrveného majoránu. Necháme prikryté odstáť asi 10 minut, a podávame s čerstvým chlebom. Ak chceme uvariť z držiek perkelt, tak do cibuľového základu zarestujeme ešte pretlak, pridáme pcr papriky a vývaru len toľko, aby to bolo hustejšej konzistencie. Najlepšou prílohou k nemu sú halušky.
www.pepato.eu/2010/09/drstkova-polevka.html...
tuto stranku vseobecne odporucam tým,ktori si chcu osvojit spravny technologicky postup pri priprave jedal.
ako Ty s malymi vynimkami. Zasadne ju varim z cerstvych drziek,
ktore dostanem ocistene od mojho masiara. Nedavam hovädzi vyvar,
pretoze drzky varim velmi dlho, asi 3 hodiny. Kvoli ostrej chuti pridavam stiplavu papriku, nie feferonku a cesnak rozotriem so solou
a pridavam pocas varenia. Je to vela roboty, varim v najväcsom
hrnci aky mam a ani u nas nevydrzi dlho.
Vdaka za Tvoj vyborny recept!
je to oblubena polievka vsetkych chlapov a robievala som ju vo velkom mnozstve, pretoze manzel si pozval slov. a ceskych kamosov na tieto ICH hody najmenej 2x v roku.
ked som bola mladsia nedala som ju do ust - dnes som sa ju naucila jest, lebo mi pripomina dobry gulas a ten povodny "smrad" ktory si pamatam z mamkinej kuchye kvoli ich predvaraniu je fuc.
u nas ju volali po cigansky "kutlova"...
Toto je vyborny recept.
Klasiku robievam ako ty ale bez kostí a možno dávam menej múky.Tiež robievam aj s koreňovou zeleninou a zaprávané držky,tie sa robia bez papriky a sú tiež výborné.Je pravda že čerstvé boli najlepšie,hoci najpracnejšie ale výsledok stál zato.Vyskúšala som viacero balíčkov...niektoré boli prevarené,iné boli cítiť príliš "čistiacimi prostriedkami",ale objavila som Popradské..len neviem... už dávnejšie som ich nevidela.
www.zlacnene.sk/detail/hovadzie-drzky-predvarene-krajan...
Inak vrele odporucam v lete navstivit sutaz vo vareni držkovej v dedine, ktora sa priznacne vola *Držkovce, tolko super chuti tej sqwuelej polievky na jednom mieste.....
hodocu.meu.zoznam.sk/drzkovska-drzka/...
Pre pamätníkov jeden príbeh.Kedysi , keď ešte hlavným mestom bola Praha často som tam chodil. Na spodnej strane václaváku bol , ako to volali miestny automat Koruna, pre menej znalých jeden obrovský bufet , kde sa dalo za bagateľ najesť.Bolo to riešené formou akýchsi výdajných boxov podľa sortimentu. Tých boxov bolo veľa , ale len pri dvoch stál dlhočizný rad .V jednom predávali pivo a v tom druhom držkovú polievku a to fantastickú držkovú , pretože nech mi Slováci prepáčia , tak takú som ju inde nejedol.
poznáme - a za 2 Kčs si dostal 3 knedlíky s omáčkou bez mäsa. r.1966
Vsechny držťky v tom kusu spařím a vyperu ve dřezu pečlive, propláchnu několika vodami a rovnou pokrájím. U nás milujeme dlouhé. Základ - cibuli a lehce spejchnutou papriku červenou a papriku červenou uzenou (tu nejlepší) na to kousek hovězího krku zatáhnout a priklopit, aby maso pustilo vlastní šťávu. Pak všechny ty syrové, dlouhé, krásné držťky a zaleju vodou, osolím a vařím. Vývar je silný a velice chutný z těch držtěk a masa. Až nakonec přidám růžovou jíšku, se solí utřený česnek a majoránku.
Krájet držťky syrové je mnohem snazší a jednodušší než se matlat s kusem vařené držťky :-)
Vylejvat vývar z držtěk je veliká škoda. Nakombinovat s držťami vepřovými přidá lahodnosti. Je opravdu jedinečná.
hovadzi vyvar alebo spik.kosti davam iba ked robim z predvarenych,nakolko po spracovani v zavode ich chut je nevyrazna..pri surovych iba vodu.
nepouzivam ani ja spravne si poznamenal,potlacilo by to chut drziek.Ja som k tomu jedol uz aj varene zemiaky,alebo knedle samozrejme potom sa to varí
uz ako hustejsí perkelt.
S tym vyvarom si ma chitil,nabuduce vyskusam
Vdaka radox1
a poviem vam jedno.vyuceny kuchar ktory vari nasilu,le horsi ako amater ktory vari s laskou a stale na sebe pracuje.
pôsobil som tam v rokoch 64-66 a Korunu len chválim . Lacno sme sa najedli a čo sme ušetrili, minuli sme v 5P alebo v Carioce
to som si nevymyslel - to som zažil. Carioca bola naspodu Václaváku a 5P telefonický bar hore.
Dodržala som všetko, aj rascu, aj veľa papriky (tento rok nebola až taká červená ako po iné roky).
@Radox1 pekne ďakujem za recept.
-k tomuto prispevku ma podnietil autor receptu...ked v uvode receptu napisal, ze tu videl rozne nezmyselne variacie drzkovej...
@marcel83 polsku drzkovu s korenovou zeleninou mam tiez velmi rada
Mne chutí hlavne guláš,ak sú v ňom vyvarené kosti,a to nemusia byť ani špikové :)
Trošku sa mi zdá byť na tanieri veľa masti,ale tá sa dať preč lyžicou.
Nedá mi ešte nepoďakovať za pripomenutie; pamätníkom pražskej Koruny, 5P, ale aj žilinskému Qicku naproti stanici a ich držkové, na ktorých som spolu s údeným kolenom a dvoma slanymi rožkami vydržal
v škole či na služobke za lacný peniaz celý deň.
nahradit drzky hlivou je dobrou a navyse aj zauzivanou volbou.
super,vdaka za pripomenutie,mam este v mrazaku,idem ju vybrat.
držky som mala v takom hnedom obale, pôvod Nemecko, kamarát z nich varieva a má ju vždy vynikajúcu, nabudúce pôjdem k nemu asi na lekciu :) Papriku pozriem v sobotu na trhu, chodia k nám Maďari predávať.
cca 1,5l dávala som od oka. Zrejme veľa.. ale hustá, myslím čo sa týka držiek, bola dosť.