Hovädzia sviečková
Hovädzia sviečková

Sviečková à la Východ fotorecept

kobjan - bez fotkykobjan, 27. januára 2025
Sviečková à la Východ (fotorecept)
Foto: kobjan
6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 200/180 °C

Suroviny

cca 2 kg
5 ks
2 ks
1 ks
5 PL
1 ks
 (alebo ocot)




Postup

  1. 1

    Mäso prešpikujeme slaninou, ja používam z mangalice.

    Sviečková à la Východ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a sprudka opečieme na panvici. Očistenú nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list, korenie vložíme do pekáča, kde preložíme aj mäso a zalejeme karamelom, ktorý sme si medzitým spravili z cukru a vody.

    Sviečková à la Východ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv pečieme 20 minút na 250 °C a potom 100 minút na 180 °C. Po upečení mäso vyberieme a udusenú koreňovú zeleninu rozmixujeme a pridáme 33 % smotanu na šľahanie a podľa potreby ako je to sladké môžeme korigovať šťavou z citróna alebo octom.

    Sviečková à la Východ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso nakrájame na plátky.

    Sviečková à la Východ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A podľa toho ako to má kto rád môžeme podávať aj so šľahačkou a brusnicovým džemom.

    Sviečková à la Východ (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mirop
ved tam nemas omacku, to je len mixnuta zelenina...
evanaaa
@mirop , s tým ručným mixérom sa nedá až tak najemno, ako keď sa to dá do mixéra aj s trochou tekutiny....ja len tak robím a potom dám smotanu. Pamätám sa, ako mama pretrela cez sitko tú zeleninu, ale to by sa mi zas nechcelo, trvá to dlhšie.
kobjan
@mirop (28.1.2025 09:22)

Ano nie je na hladko pretoze mojim stravnikom to chuti takto ze su kusky zeleniny

1x srbin
mirop
@evanaaa (28.1.2025 21:11)

ja robim rucny mixerom... ak mixujes dost dlho, ziskas jemnu konzistenciu, potom pridam somotanu, dochutim a dalej mixujem... tu to vsak vyzera, ze je to bez smotany
mirop
@kobjan (29.1.2025 06:57)

no... slovne spojenie "my to tak mame radi" sa hovori ak sa vec nepodari :)
srbin
@kobjan (29.1.2025 06:57)

Po vybratí mäsa zeleninu podlejem trochou vývaru a v rúre podusím asi 15min nech sa do omáčky uvoľní všetko z pekáča. Karamel nepoužívam, dávam len trochu cukru a navyše mletý muškátový orech. Každý to robí trošku ináč ale na konci je to veľká dobrota. Vďaka za Tvoj recept.
kobjan
@mirop (29.1.2025 08:33)

Ja netvrdim ze sa podarilo.....podla "Vašich predstáv" .....vyslo to len ako to chuti nam