Foto: babkamt
Dnes som sa rozhodla uvariť guláš. Už sme ho dlhšie nemali. Viem, že receptov na guláš je veľa. Každý si chváli ten svoj. Ja Zobraziť celý popisDnes som sa rozhodla uvariť guláš. Už sme ho dlhšie nemali. Viem, že receptov na guláš je veľa. Každý si chváli ten svoj. Ja vám ponúkam recept ako ho robím ja.
tepelná úprava
Postup
-
1
Kúpila som pekný kúsok nožiny na guláš.
-
2
Očistila som si 4 veľké cibule,4 strúčiky cesnaku,umyla som si papriku. Paradajky som blanžírovala, to znamená, že som vrch narezala do kríža , vložila som ich do misky a zaliala vriacou vodou. Po chvíľke sa dali krásne ošúpať.
-
3
Pripravila som si domácu bravčovú masť.
-
4
Mäso som očistila, zbavila blán, šliach. Vložila som ich ako prvé variť do menšieho kastrólika v studenej vode. Pomaly som to nechala variť. Vývar použijem na podliatie guláša. Nebudem potrebovať žiadny bujón ani vegetu.
-
5
Mäso som nakrájala na kocky.
-
6
Nakrájala som si cibuľu. Nemusí vyť moc na drobno.
-
7
Masť som roztopila, pridala som cibuľu a restovala som ju.
-
8
K cibuli som pridala kmín, nech sa tiež opečie. Chvíľu som ho opekala, potom som k cibuli pridala polievkovú lyžičku vody, nechala som vodu vydusiť. Ešte som to dva krát opakovala.
-
9
Keď bola voda z cibule aj tretí krát vydusená, pridala som do hrnca mäso. Prudko som ho opiekla, kým nezmenilo farbu.Hrniec som stiahla z ohňa a pridala som mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, soľ. Keby dnes neprišla vnučka, pridala by som aj feferónku.
-
10
Zamiešala som to.
-
11
Pokrájala som jednu zelenú papriku a jednu kapiu na drobné kúsky, taktiež aj rajčiny. Pridala som ich do hrnca.
-
12
Mäsa som podliala horúcim vývarom z obrezkov. Tlakový hrniec som zatvorila a varila som mäso asi 40 minút.
-
13
Kým sa mi mäso dusilo, očistila som si 5 zemiakov.
-
14
Jeden zemiak som nakrája na celkom maličké kocôčky, ostatné zemiaky na osminky. Pridala som ich k mäsu, ktoré už bolo mäkké. Takisto som pridala pretlačený cesnak.
-
15
Keď boli zemiaky uvarené, pridala som do gulášu majoránku. Guláš nebolo treba ničím zahusťovať.
-
16
Kto chcel, mohol si ku gulášu dať čerstvé pečivo, ešte horúce z rúry. Dobrú chuť.
@joel teší ma, že nepochybuješ o tom, že bol výborný. K divine sa neviem dostať, tak nám musí stačiť aj z hovädzieho mäsa.
Ten tvoj druhý komentár asi písala tvoja dcérka:-) Neviem ho rozlúštiť:-)
@afataga je to taká malá finta na vylepšenie chuti jedla:-) Ďakujem za 100 bodov:-) V kuchyni na niektoré veci používam olej, no tiež si myslím, že sem pasuje práve masť, preto som ju aj použila.Ešte lepšie je zemiak nastrúhať. No na kuchynskej linke som bola rozložená so surovinami na prípravu gulášu a na stole zase s prípravou pečiva. Chcela som to stihnúť načas, aby bolo čerstvé pečivo ku gulášu.
@elelea som rada, že rovnako pripravujeme guláš a tiež u nás doma ako aj u teba zatiaľ bez kritiky.
@margaretka28 s čerstvým pečivom práve vytiahnutým z rúry sme si pochutili.
som sa pousmiala aj nad malou @kukulienkou , aký komentár pridala malá varecháčka, aj mne tak už prišli sms tohto znenia od kámošiek s takými malými vrtulkami, ako je ona a dokonca aj malý geri, na profilovke ked mi pochodil po klávesnici čo mám na kolenách a odoslal :-) učenlivé to je, rad radom :-)
*****
ja ťa tak rada čítam..tvoje písmenká sú nabité láskou..človečinou..:-)
@babkamt
gulášik výborný..tiež plus čili..majoránka naša-to je iná chuť a sila..
veľmi dobre si na tej masti navarila..a cesnaku veľa..
my sme dojedli hovädzie nakyslo..tiež tu z VARECHY..
ešteže vás-šikuľky-mám..:-)
@pusta , @radost , @svedka poznáš to : akú mala, takú dala. Myslím papriku:-)
@jarunka tiež zvyknem obrezky dávať do mrazničky. Nerobila som knedľu, lebo sme mali sviečkovú s knedľou a nemám chuť jesť s každým jedlom knedľu. Preto som sa rozhodla pre zemiaky.
A nie pridávať blbosti , ako rôznu koreňovú zeleninu a pod.
Najviac mi chutí varený vonku v kotlíku.
Avšak... všetky varianty sú dobré.. ale tá feferónka tam patrí.. Dávam "škorpióna" (Trinidad Scorpion Moruga) potom to má správnu silu. Vnučku treba trochu otužiť
Skús mi prosím vysvetliť čo je to "originálny guláš" ktorý spomínaš a prečo by mal byť "originálny".