Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

hanee - fotkahanee, 7. augusta 2012
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Foto: hanee

Taka "plnena paprika" pre zlcnikarov, alebo inak dieteticky obmedzenych jedakov, ktorym zdravotny stav neumoznuje papat papriku, cibulu ci bravcove masko.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 hrnček
2 ks
na omáčku:
1 velká konzerva
1 krabica
3 bal




Postup

  1. 1

    Pripravime omacku. Do hrnca vylejeme rajcinove pyre (500 ml) liter vody, pridame velku plechovku (celych) paradajok, mylim ze mala 680g, ak date dve male, nic sa nestane .o) Pisem ze z celych paradajok, mam totiz predsudok, ze v tych krajanych su poodkrajky z nepodarkov .o)) .

  2. 2

    Do hrnca strcime ponorny tycovy mixer a paradajky ponahaname v hrnci a rozmixujeme do hladka. Dochutime solou, cukrom a skoricou. Cakame kym omacka zovrie.

  3. 3

    Hrncek ryze oplachneme pod tecucou vodou a vysypeme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varime 10 minut, do polomakka, ako cestovinu, teda ryza plava vo vode. Uvarenu scedime cez sitko. Nechame vychladnut.

  4. 4

    Mlete masko dame do misy, ochutime cim mozeme a co nam chuti, priklepneme dve vajicka a primiesame ryzu. Mne z tej ryze trocha ostalo, chela som gulky skor masove, ako ryzove. Vsetko spolu dobre premiesame. Rukami tvarujeme gulky, radsej mensie. Pre tych co sa boja ze sa gule rozpadnu, obalte ich v hladkej muke. Gulky sa nerozpadnu a prebytocna muka pekne omacku zahusti.

  5. 5

    Gulky vkladame do vriacej, bublajucej omacky, nebojte sa, kludne ich aspon prve tri minutky nechajte na prudkom ohni, nech sa masko zatiahne a drzi pokope. Potom ohen stiahnite len tak, aby sem tam hodil bublinku a nechajte gulky dovarit. NEPRIKRYVAT! Obcas sa prejdite do kuchyne, a zamiesajte varechou omacku, nech sa opadana muka nahodou neprichyti.

  6. 6

    Podavame s uvarenymi zemiackami a vy si dajte ako vam chuti /radsej by som knedlu, ale aj to uz mi zakazali .o((/. Jo! Ak vas trapi palenie zahy, tesne pred vypnutim pridajte pol deci mlieka a vypnite.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
pamatam sa, v egypte som jedol gulky z mleteho hovadzieho (ako inak ;) ) a v omacke, v podstate paradajkovej, ale bola v nej aj zelena fazulka a neviem co vsetko mozne este. a veeeeelmi mi to chutilo.
hanee
@mb , moj muz tvrdi, ze to jedol prvykrat v zivote dnes, velmi mu chutilo aj ked na mna velice nedovercivo pozeral, ked som do omacky sypala cukor .o) Najpodobnejsie co som tam jedla, bola taka masovo-ryzovo-bylinkova zmes vo vinnom liste s paradajkovou stavou, ale boli to take klasicke rajcinky nakrajane nadrobno a rozvarene aj s mrkvou, fazulkou a cibulkou na omacku. Moc mi to teda nechutilo, asi mi tam chybal cukor .o) bolo to mastno kyselo slane
jokin
Aj ja ho z času uvarím. Tiež som musel začať variť bez papriky.
siska76
hanee, to co opisujes, je ich klasicka paradajkova omacka, v ktorej moze byt mrkva s hraskom, fazulky alebo bamia. my to robievame velmi casto, manzel ju robi perfektnu a tiez svokra :)
evanaaa
Plnenú papriku máme radi u nás, ale robím aj bez peprík, len guľky, dávam škoricu, štipku, ale bez cesnaku, ani cibuľu nedávam do mäsa, len ochutím, a ryžu samozrejme, ale robím na zápražkovom základe, no sem asi nejde, ak je pre dietárov, len potom by tam asi nemohla ísť ani chilly paprička, cesnak a čier. korenie, myslím si. Mne sa nikdy guľky nerozvarili, ani ich múkou neobalím, len tak, ako ty, ich zavarím do vriacej omáčky a keď sa zatiahnu, stíšim plameň. Len si neviem predstaviť, že by som tam ešte pridávala nejakú zeleninu, to by už bolo niečo iné.
modrykamen
Ja to odľahčujem tak, že dám len polovicu mäsa, pridám sójovú drť, alebo nastrúhané tofu, pridám o polovicu viac ryže a sladím stéviou, ochutím kúskom celej škorice a jedným klinčekom. Ani trošku mletej papriky mi neuškodí.
gabirusi
Prosim Vas, a ako dlho treba varit gulky ? Aspon priblizne... Este som nevarila hovadzie, totiz doma sme ho vobec nejedli ale teraz uz doma niesom a dostala som chut na gulky v omacke :) Nechcem aby sa mi to rozvarilo ale ani aby to bolo nedovarenee .
julanda
Priveľa ryže na tú trochu mäsa. Ja dávam na pol kila mäsa tak za lyžicu ryže. Varenú ryžu dávam, len ak mi ostala z predošlého dňa, inak surovú prepláchnutú, tej stačí za malú lyžičku. Urobím zásmažku najprv na sucho, potom pridám masť (nie olej ! ), pretlak - svoj vlastný, povarím a pohádžem guľky či papriky a celú cibuľu, ktorú potom vyberiem. Dochucujem len celým korením, bobkovým listom, octom, cukrom, soľou, zálelží na chuti pretlaku. Inak zvyknem používať mäsový vývar, omáčka je oveľa chutnejšia. Do plnky pridávam nadrobno pokrájanú cibuľu, korenie mleté, soľ a trochu vegety. Moja plnená paprika je vychýrená, môžete mi veriť.
labircan
22.02 hod.pači sa mi to rano sa ide variť!!!!!ďakujem:-):-):-):-):-):-):-):-)
anetka85
mnamka :) robim to prvyraz tak dufam ze aj manzelovi bde chutit :)
anetka85
mnamka :) robim to prvyraz tak dufam ze aj manzelovi bde chutit :)
marika21
Mám na to chuť. Uvarím podľa tvojho receptu. Mäso mám, paradajkový pretlak, šťavu z vlasnej výroby. Už sa teším. Len ja k tomu urobím knedľu.
*****
seniorka
@Julanda , vždy som dávala do mäsových guliek varenú ryžu, ale dnes som prvýkrát robila guľky so surovou ryžou a menším množstvom (ja som dala 4 PL ryže kopcom na 1/2 kg mletého mäsa) a boli fakt vynikajúce. Vďaka za typ :-)

david18
Zdravím môžem sa opýtať keď mäsové guľky dáme do omáčky ako dlho asi varime?
mata3636
@david18 (20.8.2022 22:40)

Podľa toho, aké veľké gule urobíte. Pol hodinky určite. Jednu vyberte, rozkrojte a uvidíte.
Nech sa podaria
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia