Foto: svetlana9
Plnená paprika tak, ako ju varila moja mama.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
na dno kastróla |
|
2 varechy - na zápražku |
|
3 ks -prelomené |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1,5 litra horúca |
|
500 gr |
|
Plnka do papriky a na guľky : | |
3 kusy /mrazená |
|
400 gr |
|
1 ks |
|
medzi prsty |
|
1 KL |
|
200 gr |
|
1 KL |
|
2 KL |
|
Príloha : | |
parená |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Uvaríme ryžu. Najskôr ju na chvíľu namočíme a potom vysypeme na trošku oleja, miešame, kým sa voda nevyparí, zalejeme vodou a necháme variť asi 8 minút. Ďalších asi 5 minút necháme ešte zakryté a potom sa musí čiastočne odpariť a vychladnúť.Jednoduchšie je uvariť ryžu zo sáčku.
-
3
Vychladnutú ryžu spojíme s mletým mäskom, vajíčkom, majoránkou, cesnakom, dochutíme soľou. Pripravíme si základ pre paradajkovú omáčku - do kastróla nalejeme na dno olej, pridáme cca 2 plné varechy hladkej múky a keď zápražka vonia, za stáleho miešania zalejeme horúcou vodou - asi 1,5 litra, aby sa nám nenarobili hrudky. Rýchlo to zovrie. Vhodíme bobkový list, vylejeme paradajkové pyré, dochutíme. Necháme chvíľu na miernom ohni variť.
-
4
Do vriacej omáčky vložíme plnkou naplnené papriky.
-
5
Zo zvyšnej plnky urobíme guľky. Nemusíme sa báť, že sa nám guľky rozpadnú, lebo v nich je vajíčko, ktoré drží suroviny pohromade a vkladáme to do vriacej omáčky.
-
6
Chvíľami opatrne premiešame. Varíme ešte asi 20 minút - hotové je vtedy, keď papriky aj guľky vyplávajú na povrch.
-
7
Najvhodnejšou prílohou je parená knedla, môže byť aj zemiakové pyré. Dobrú chuť!
Mrkni si moju varenú šunku prosím.Píšem tam o spojke z br.mäsa.Takouto spojkou pomiešaš ryžu+mleté bravčové+hrášok atď.Bude ti to držať na 100%.Záleží aké mäso použiješ .Stačí keď si mala mastnejšie mleté mäso už ti to nemusí držať po kope.Prepáč svetlana9,že som sem v behol.Plnenú papriku máš naozaj lákavú.
Milujem ju najviac na svete, ja ešte pridávam aj pretlak a varím podstatne dlhšie :))))
Ale bikdy neviem urobiť vela omáčky ;(-dam rAdšej menej vody aby nebola príliš riedka lebo to nezjeme, a potom je málo...musím este vychytať ten pomer
Najviac lúbim s knedlou, ale pamätàm že v skole k tomu daàvali varene zemiaky :))
Pekarovazena - tých 1,5 litra vody, ktorou v kastróle zaleješ ten základ urobený z dvoch lyžíc hladkej múky by mal zaručiť tú správnu hustotu omáčky. A zalievanie zásmažky horúcou vodou má tú výhodu, že sa nenarobia hrudky a rýchlejšie je omáčka hladká. Však dnes nie je problém v kanvici tú vodu zohriať veľmi rýchle.
Každý zdravorozmýšľajúci človek povie, že nie.
Ptečo teda doporučujete! knedlík ku ryži?
Rýže jde společně s mletým masem do náplně paprik. Není to příloha.
Bod 3. Vychladnutú ryžu spojíme s mletým masom....
Je to plnená paprika, rajčinová omáčka a příloha - knedla. Recept podle mamy autorky. Dobrá klasika.
zdravo rozmýšľaj,prosím..
veď je to napísané zrozumiteľne a jasne..je potrebné dôkladne čítať..s porozumením...:-)
Od mojej mamy som sa naučila do tohto receptu dávať surovú,neuvarenú ryžu,je to skôr zamiešané a nieje v gulke potom taká moc rozvarená, vyskúšajte ?
Mäso a ryža musia mať rovnakú teplotu a daj vajíčko - nebudú sa rozpadávať 🍀