Kotlíkový guláš fotorecept

js9mxd - fotkajs9mxd, 5. mája 2013
Kotlíkový guláš (fotorecept)
Foto: js9mxd

Tohoto roku si počasie robí čo chce. Keď som chcel ísť polievať, tak som musel pred garážou odhádzať sneh a sezónu na záhrade som Zobraziť celý popisTohoto roku si počasie robí čo chce. Keď som chcel ísť polievať, tak som musel pred garážou odhádzať sneh a sezónu na záhrade som začínal vždy až v máji. No tento rok to bolo už 20. apríla. Tradične sezónu začíname kotlíkovým gulášom a ani tento rok to nebolo inak. Počas sadenia sme stihli aj navariť guláš. Tento krát sa fakt podaril, preto Vám chcem pripomenúť recept tak ako ho robím ja.

14
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1,5 kg
2 PL
4 ks
4 strúčiky
1,5 kg
370 ml
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
podľa chuti
50 ml




Postup

  1. 1

    Deň pred varením si mäso odblaním a pokrájam na kocky. Hovädzie používam z krku alebo močing a bravčové zásadne pliecko. Pokrájané mäso napácujem. Pác si zarobíme z oleja, mletého korenia, kmínu a pretlačeného strúčka cesnaku. Soľ nedávam aby mäso nevyschlo.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku nakrájam na drobno a dám dusiť na bravčovú masť. V kotlíku musíme kúriť len tak na pol plynu, aby cibuľka nezhorela. Ak sa pripáli, ostane guláš sladký.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cibuľka sklovitá pridáme hovädzie mäso.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme ho trochu zatiahnúť a pridáme mletú papriku, kmín, čierne mleté korenie, soľ, divinu korenie a trochu domácej pálenky. Tú dávam aby mäso bolo krehké a mäkké.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto mäso dusíme a len mierne podlievame.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokým sa mäso dusí nakrájame na menšie kúsky jeden až dva zemiaky a pridáme do kotla.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hovädzie mäso dusíme až sa už dá požuvať, tak cca 1 hodinu a pridáme bravčové mäso. Pokračujeme v dusení až do zmäknutia aj bravčového mäsa.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak je bravčové mäso polomäkké pridáme zemiaky.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Varíme až pokiaľ zemiaky nie sú zmäknuté. Potom pridáme jedno lečo.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vo varení pokračujem ďalej, prvé zemiaky sa pomaly rozvaria a zahustia guláš. Medzitým si nakrájame cesnak. Nemačkám ho, lebo rýchlejšie varením vyprchá a stráca chuť.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď je všetko mäkké pridáme cesnak a majorán. Už nevaríme len necháme zabariť cesnak a majorán.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pred odstavením dochutím a pridám jednu dve čili papričky. Po zasadení zemiakov nám chutil neskutočne. Zostalo aj susedke a kamarátovi v práci.

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

lusinkab
Juj tak na to by som sa hned dala pozvat :-) nie je nic lepsie ako kotlikovy gulas. Stale ked vycestujem domov na dovolenku tak musi byt gulas party na zahrade :-) len tisko zavidim teraz :-(
izabella929
ach jaj, toto musí byť parádny gulášik...varený vonku v kotlíky nemá chybu.-)))) a to čo varia muži, chutí celkom inak....toto mám overené...
kimlo
To s tou pálenkou je zaujímavý nápad, o týždeň idem variť guláš do Lehoty pod Vtáčnikom, vyskúšam...
elysa
no veru vydaril sa Ti...:) moji chlapi taký obľubujú...
boxik
Bez gulášu a najmä kotlíkového ani krok a tento je jeden z tých pravých chlapských.Chlapských preto a nemám to z vlastnej hlavy , ale od početnej suity žien v rodine i v priazni , ktoré tvrdia , že príprava kotlíkového guláš má byť vyslovene chlapská záležitosť.Trochu ich síce podozrievam , že je to z toho dôvodu že ony majú vtedy čas pre seba a môžu sa baviť, aj na náš účet , ale lichotí nám pochvala , že aspoň v niečom nás uznávajú.Tento pekne vyzerajúci kotlíkový guláš má aj ten význam , že urýchli deň keď sa bude variť aj v našej rodine , pretože už teraz mi tečú slinky.
js9mxd
Ahoj Kimlo, to bolo varené tiež v Lehote pod Vtáčnikom.
modrykamen
Nepamätám sa, že sme sa niekedy stretli, alebo si vymenili recepty, ale robíš to presne tak ako ja (včítane duhu a množstva surovín). Hovorí sa, že každý človek má dvojníka, teda podľa výzoru, ale zdá sa, že každý človek má dvojníka podľa chutí, vôní a podľa spôsobu varenia.
js9mxd
Ahoj modrykamen, každý má svoj recept na guláš, ale tento sa nám najviac pozdáva.
pusta
tak to je kotlíkový guláš ako má byť + bonus navyše.
1x joyk
js9mxd
Ahoj lebka, skús a nebojsa v guláši to nieje cítiť.
hriciv
aj môj je taký, len tam dam madarské chemikalie gulaš krem a zlatú paprikovú pastu a nikomu nemôže byť z toho zlé nedobre ...
1x hriciv
bembo
Dnes je štátny sviatok.Keďže som sa narodil 1.septembra 1954.oslavujem,tak som si vybral na tvoj gulášik na oslavu,dúfam,že bude každému kto mi príde povinšovať urobím radosť.
2x ywett a haji
kimlo
@Bembo (1.9.2018 16:01)

Všetko najlepšie a veľa zdravia! Dal by som si za misku... ;-)
ywett
@Bembo (1.9.2018 16:01)

Tak všetko najlepšie k narodeninám ;-)
ywett
Guláš vyzerá super, dala by som si ;-)
afataga
@Bembo (1.9.2018 16:01)

Uz bezim :-), aj ja ti prajem vsetko najlepsie, nech ti zdravie este dlho sluzi !
haji
@Bembo (1.9.2018 16:01)
Já sse také přidám: "Všechno nejlepší a hodně zdravíčka, ať se ti daří ve všem, nejen v kulinaření!
P.S. Misku si beru svoju, jdu na jistotu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia