Sviečková na smotane

hanee - fotkahanee, 7. júla 2012
Sviečková na smotane
Foto: hanee

Nieje dnes ideálne počasie na varenie a prikurovanie si v kuchyni, ale konečne som na Slovensku, tak dobieham všetko čo som nemohla variť v Egypte a zároveň otváram "gastronomické obzory" môjmu manželovy. Spokojne konštatujem, že sviečková ho očarila .o)

8
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,2 kg
6 ks
3 ks
1 ks
3 ks
4 PL
250 ml
200 ml
2 PL
5 ks
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sviečkovú som nevarila 15 rokov. Určite je tu mnoho skvelých receptov na toto úúúúúžasne jedlo, ale ja som taká šťastná že sa mi tak skvele vydarilo, že som sa musela "pochváliť" .o)

  2. 2

    Hovädzie je náročné /časovo/ na varenie, preto ak natrafíte na mladeho býčka, neváhajte .o)) Mäso v celku, umyjeme, odblaníme, osušíme.

  3. 3

    Mrkvu, petržlen, zeler, očistíme, umyjeme, nakrajame na kolieska. Cibulu osupeme, umyjeme, nakrajame na kocky.

  4. 4

    Do hrnca dame olej, na nom oprazime cibulku. Zo vsetkych stran poopekame masko v celku. Ked je zatiahnute, vyberieme ho. Na cibulke oprazime par sekund mletu cervenu papriku, pridame nakrajanu zeleninku, tiez chvilku poopekame, pridame borievky, bobkovy list, osolime, okorenime, pridame masko, zalejeme vriacou vodou a nechame dusit. Nemam kuchtu, tak som masko dusila asi tri hodiny.

  5. 5

    Ked je masko makke, vyberieme ho z hrnca. Vylovime, bobkove listy a borievky. Ponorným mixerom pomixuje uz aj tak viacmenej rozvarenu zeleninku. Pridala som asi lyzicu krystaloveho cukru, smotanu aj slahacku zamiesala a cakala na prevretie. Zatiam som masko nakrajala na platky a ked omacka zovrela, vypla som ohen a masko dala naspat do omacky aby neoschlo.

  6. 6

    Snažila som sa nedávať vela oleja a aj smotany som pouzila s čo najnižším obsahom tuku, nech sa na mna moc moj pankreas nehneva. Velmi som si pochutila, verim, ze bez zdravotnych nasledkov. Raz do roka treba aj zhresit ... Knedlu som sa zatial neodvazila robit doma, ale rano som si na Mileticke jednu fantasticku zakupila .o)

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
nj, domaci je domaci! neviem preco sa k nemu neviem odhodlat .o( chleba pecieme doma aj 4x do tyzdna, ale pred knedlou mam tak nejak respekt
My sme dnes tiež mali mladého býčka, ale s varením som sa neobťažovala, veď už som ja sama uvarená. Zjedli sme ho surové - tatarák.
@klekipetra , na ten hrncisko v ktorom som to varila su tie mnozstva primerane, neprebija v chuti ani smotana a uz vobec nie paprika. Spravilo to tomu len peknu farbu a removu konzistenciu. Pokojne si uber ci pridaj co je ti chutnejsie.
Ja som "paprikovec veľký", papriku dávam všade a veľa, ale v tomto recepte by som 2 PL nahradil 2 KL. A ten cukor by som urobil ako karamel a rozpustil v troche vody. Takýto cukor dá smotanovému jedlu peknú farbu a vynikajúcu chuť.
Mne sa nezdá veľa tej smotany a keď sa spolu zmieša a nechá postáť len tak, na linke, je podobná ako créme fraiché. Ak smotanová, tak riadne, tú č.ml. p. by som dala menej, ako sa tu spomína,ináč je fajn. Ja ale dávam do nej aj trochu horčice.
V originálních receptech na svíčkovou(a je jich dost) mletá paprika se nevyskytuje,ale proti gustu žádný dišputát.Určitě byla vynikající.
Vynikajuci typ,vynikajuce jedlo,ja by som fakt odporucila aj skaramelizovany cukor,3 gulky nove korenie,a celkom na koniec dochutit par kvapkami citronovej stavy.aj u nas to rozvonia,len nech sa trochu ochladi,prijemny dnicek prajem vsetkym ludom na celom svete
milujem sviečkovú ale keď do pekla tak na peknom koni a pre mňa to znamená mäsko prešpikovať slaninkou.Dieta zatiaľ zavri oči a pani doktorka nevie podľa prezývky čo som za ne - poriadneho pacienta
Dakujem za super recept :) prave som ju dovarila a je genialna :) som na seba hrda lebo som robila 1 krat v zivote svieckovu :) masko je jemne a rozpadava sa mnam :) ku koncu som trosku omacku dochutila citronom :) dakujem za recept :)
ta omáčka sa dá zrobiť aj bez mäsa?? bo manželka ma donútila stať sa vegetariánom a aspoň dobrú omáčku bi som si dal... už šiestý deň som bez mäsa a je to strašné
dá sa , kludne tam môžeš pridať párky , dietnu salámu . safalatky
tam sa nenachádza mäso a je to vhodná vegetariánska strava.
Prave po prvykrat varim svieckovu podla tohto receptu, zatial je to na dobrej ceste. Inak je zvlastne, ze tuto maskrtu varime tak zriedka. Ved to nieje az take narocne na pripravu a chuti to skvele :)
Mne muz povedal ze mam uvarit svieckovu a ja som nemala doma hovädzie..to bolo este za komancov,ked boli obchody aj 3 dni zatvorene.Mala som len kurca..tak som improvizovala..povarila cele kurca 50 minut v zeleninovom zaklade,potom som ho na plechu dopiekla do chrumkava.Zo zakladu som spravila omacku a poviem vam,chut fantasticka a robim to doteraz tak , knedlik , omacka a pecene mäsko k tomu , vyskusajte..
Ahoj kucharky,ja pouzivam recept zeninej starkej Rozky,ktora svieckovu volala kysle maso..hih..ona ho pacovala aj 3-4 dni,so zeleninou dokopy,Potom sprudka oprazila.maso,vybrala,oprazila zeleninu a vratila maso,pomaly varila-dusila.No nikdy nie kuchtu!Kuchta je dobra na ovarove rychle kolienko,ale nikdy nie na gulas a svieckovu.
Tak Vam prajem vela uspesnych receptov.
"Vylovime, bobkove listy a borievky. "
Netreba loviť, dnes sa dajú kúpiť už pripravené koreniny v čajovom vrecúšku, prípadne sa dajú zaviazať do štvorčeka obväzu. Ja pužívam uzatvárateľné sitko na čaj, tzv. vajíčko.
Trošku blbá otázka síce, ale idem sviečkovú variť prvykrát na želanie manžela....tak sa chcem spýtať, koľko vody mám dať, aby to nebolo ani husté, ani riedke? Teda...hlavne, aby to nebolo veľmi riedke, aby to bola dobrá omáčka.
Cepop, ta teta Rozka je velmi mudre stvorenie a povioem preco.....to comu hovori kysele maso je naoozaj kysele maso, sauerbraten u Nemcov, Rakusanou, Svajciarou, naucil ma to varit domaci na pensione v Nemecku.Da sa kus pekneho masa do nalevu ktory je z jablcneho kvalitneho octu, korenovej zeleniny a vody, nalev sa vopred povari nejaku pol hodinku, necha schladit, potom sa vlozi masko a necha v chlade aj tyzden zriet.......potom upiect a podavat s domacou knedlou a kapustou,odvazim s atvrdit ze keby sa potom uvarilo na sposob svieckovej, je finalny produkt vynikajuca svieckova.....mimochodom, nevsimol som si ci je medzi ingredienciami uvedeny ocot pri vareni svieckovej.....patri tam na konci pri dochuteni......ale tu dany recept je vynikajuci a rychlejsi ako sauerbraten......

Pridaj komentár k receptu: