Varené mäso
Varené mäso

Cozido - špecialita z Azorských ostrovov

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 9. augusta 2024
Cozido - špecialita z Azorských ostrovov
Foto: Shutterstock

Toto jedlo sa na Azoroch tradične pripravuje v hrncoch v zemi pomocou geotermálneho tepla. Dá sa, samozrejme, urobiť aj na bežnom sporáku.

10
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
1 ks
1 ks
1 ks (najlepšie údená)
1 kg (stredne veľké)
4 ks
2 ks
1/2 ks
1/2 ks
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Všetko mäso a klobásy nakrájame na kúsky. Všetky druhy mäsa a fazuľu uvaríme vo veľkom množstve osolenej vody, kým nie sú hotové. Kúsky mäsa vyberieme, vývar z varenia scedíme a fazuľu udržujeme teplú.

  2. 2

    Zemiaky, mrkvu a kaleráb ošúpeme a nakrájame. Bielu hlávkovú kapustu očistíme, vyrežeme stonku a nakrájame na osminky. Zeleninu varíme vo vývare z mäsa, kým nie je hotová. Potom vývar z varenia precedíme. Zeleninu uchovávame v teple.

  3. 3

    Uvaríme ryžu v pol litri vývaru z mäsa a zeleniny.

  4. 4

    Mäso a klobásy vrátime do zvyšného vývaru a znovu zohrejeme.

  5. 5

    Mäso a klobásy naaranžujeme do stredu servírovacieho podnosu, obložíme ich zeleninou a zalejeme trochou vývaru. Ryžu a fazuľu podávame oddelene.

Diskusia k receptu

kucharka
Paráda. Niečo podobné je aj špecialita v strednom Španielsku, hlavne v Madride.
Mňam.
slavka2012
Mňam, toto jedlo sa varí aj v kontinentálnom Portugalsku, tam sa volá "cozido à portuguesa". Dobre padne najmä v zime.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia