Cozido - špecialita z Azorských ostrovov
mesačník Varecha, 9. augusta 2024
Foto: Shutterstock
Toto jedlo sa na Azoroch tradične pripravuje v hrncoch v zemi pomocou geotermálneho tepla. Dá sa, samozrejme, urobiť aj na bežnom sporáku.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks (najlepšie údená) |
|
1 kg (stredne veľké) |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
|
Postup
-
1
Všetko mäso a klobásy nakrájame na kúsky. Všetky druhy mäsa a fazuľu uvaríme vo veľkom množstve osolenej vody, kým nie sú hotové. Kúsky mäsa vyberieme, vývar z varenia scedíme a fazuľu udržujeme teplú.
- 2
Zemiaky, mrkvu a kaleráb ošúpeme a nakrájame. Bielu hlávkovú kapustu očistíme, vyrežeme stonku a nakrájame na osminky. Zeleninu varíme vo vývare z mäsa, kým nie je hotová. Potom vývar z varenia precedíme. Zeleninu uchovávame v teple.
- 3
Uvaríme ryžu v pol litri vývaru z mäsa a zeleniny.
- 4
Mäso a klobásy vrátime do zvyšného vývaru a znovu zohrejeme.
- 5
Mäso a klobásy naaranžujeme do stredu servírovacieho podnosu, obložíme ich zeleninou a zalejeme trochou vývaru. Ryžu a fazuľu podávame oddelene.
Tiež mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mňam.