Hovädzí vývar
Hovädzí vývar

Hovädzí vývar

Jirka Zajíček
šéfkuchár Arte Restaurant, dnes 08:30
Hovädzí vývar
Foto: Shutterstock

Paradajky a ocot sú možno zvláštne prísady do hovädzieho vývaru, ale majú svoje opodstatnenie. Paradajky dodajú vývaru trošku inú chuť a jablčný ocot Zobraziť celý popisParadajky a ocot sú možno zvláštne prísady do hovädzieho vývaru, ale majú svoje opodstatnenie. Paradajky dodajú vývaru trošku inú chuť a jablčný ocot pomáha dostať živiny z kostí.

Suroviny

2,5 kg
3 l studená
1 ks
1/2 ks
2 ks
1 PL
1/2 PL
1/2 PL
1 stonka
1 ks
1/2 ČL
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 220 °C, kosti rozložíme na 2 plechy a pečieme dozlatista – trvá to asi hodinu (po polhodine ich obrátime). Prípadný prebytočný tuk scedíme a upečené kosti vložíme do veľkého hrnca.

  2. 2

    Zalejeme studenou vodou, ktorá by mala dobre prekrývať kosti. Dáme variť najprv pri vyššej teplote alebo ohni, a keď začína vrieť, teplotu znížime, vývar nemá vrieť, iba prebublávať. Pravidelne odoberáme penu, ktorá sa tvorí.

  3. 3

    Dobrý hovädzí vývar sa pripravuje 8 hodín bez pokrievky, do hrnca priebežne podľa potreby dolievame vriacu vodu. Po niekoľkých hodinách pridáme koreniny a zeleninu - neolúpanú mrkvu rozkrojenú na polovicu, polovicu ošúpanej cibule, paradajky nakrájané na štvrtiny. Na záver varenia pridáme bylinky a soľ podľa chuti.

  4. 4

    Hotový vývar precedíme a ak ho nejdeme hneď jesť, vychladíme. Ak sa vám zdá slabý, možno ho zredukovať, to znamená nechať odpariť časť tekutiny. Vtedy ho však nesolíme, dosolíme ho až po zredukovaní.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia