Cibuľa plnená pečeným hovädzím rebrom
šéfkuchár, 4. novembra 2024
Foto: Archív Martina Miklošíka
porcie
príprava
Suroviny
Na rebro: | |
1 kg ( s kosťou) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
500 ml |
|
2 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(alebo niť) |
|
|
|
Na pečenú cibuľu: | |
4 ks (väčšia) |
|
|
|
Na zelerové pyré: | |
1 ks |
|
1 l |
|
200 ml |
|
50 g |
|
vetvička |
|
|
|
|
|
Okrem toho: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pečená cibuľa: Cibuľu nešúpeme, nožom na nej tesne odrežeme spodok, aby sme vytvorili rovnú plochu. To isté spravíme aj na opačnej strane. Na plech nasypeme morskú soľ a na ňu poukladáme cibuľu.
- 2
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov domäkka asi hodinu. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a cibuľu „rozoberieme“.
- 3
Ku koncu pečenia cibule môžeme začať pripravovať rebro. Zeleninu nakrájame. Rozpálime hrniec, hovädzie rebro opečieme na oleji z každej strany dozlatista a dáme bokom.
- 4
Do toho istého hrnca pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, okrem cibule. Pražíme dozlatista na strednom plameni asi 10 minút. Pridáme cibuľu aj s koreninami a pražíme ďalších 5 minút.
- 5
Pridáme rebro, prilejeme víno a varíme, až sa zredukuje na tretinu. Prilejeme vývar, trošku osolíme, hrniec prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 120 °C domäkka.
- 6
Po upečení mäso vyberieme, necháme chvíľku vychladnúť a dvoma vidličkami „natrháme“. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.
- 7
Zvyšnú omáčku, ktorá zostala po pečení precedíme cez jemné sitko, ideálne cez gázu a varom zredukujeme na hustotu, ktorú chceme.
- 8
Z vychladnutého mäsa vytvarujeme guľôčky, ktoré zabalíme do pečenej cibule a nakoniec zabalíme do bránice. Ak ju nemáme, zviažeme niťou, ktorú potom odstránime.
- 9
Dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 160 °C a po upečení vložíme ešte na chvíľu do hotovej omáčky.
- 10
Na pyré zeler očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme mlieko, pridáme zeler, tymian, jemne osolíme, okoreníme a varíme domäkka.
- 11
Ku koncu, keď už je mlieko zredukované, pridáme smotanu, maslo, povaríme a rozmixujeme dohladka. Udržujeme teplé.
- 12
Zeleninu podľa preferencií alebo sezóny uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali maslo, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Tiež plnená cibuľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu