Plnená cibuľa
Plnená cibuľa

Cibuľa plnená pečeným hovädzím rebrom

Martin Miklošík
šéfkuchár, 4. novembra 2024
Cibuľa plnená pečeným hovädzím rebrom
Foto: Archív Martina Miklošíka
4
porcie
150 minút
príprava

Suroviny

Na rebro:
1 kg ( s kosťou)
2 ks
1 ks
1/2 ks
1 ks
500 ml
2 l
 (alebo niť)
Na pečenú cibuľu:
4 ks (väčšia)
Na zelerové pyré:
1 ks
1 l
200 ml
50 g
 vetvička
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Pečená cibuľa: Cibuľu nešúpeme, nožom na nej tesne odrežeme spodok, aby sme vytvorili rovnú plochu. To isté spravíme aj na opačnej strane. Na plech nasypeme morskú soľ a na ňu poukladáme cibuľu.

  2. 2

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov domäkka asi hodinu. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a cibuľu „rozoberieme“.

  3. 3

    Ku koncu pečenia cibule môžeme začať pripravovať rebro. Zeleninu nakrájame. Rozpálime hrniec, hovädzie rebro opečieme na oleji z každej strany dozlatista a dáme bokom.

  4. 4

    Do toho istého hrnca pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, okrem cibule. Pražíme dozlatista na strednom plameni asi 10 minút. Pridáme cibuľu aj s koreninami a pražíme ďalších 5 minút.

  5. 5

    Pridáme rebro, prilejeme víno a varíme, až sa zredukuje na tretinu. Prilejeme vývar, trošku osolíme, hrniec prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 120 °C domäkka.

  6. 6

    Po upečení mäso vyberieme, necháme chvíľku vychladnúť a dvoma vidličkami „natrháme“. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.

  7. 7

    Zvyšnú omáčku, ktorá zostala po pečení precedíme cez jemné sitko, ideálne cez gázu a varom zredukujeme na hustotu, ktorú chceme.

  8. 8

    Z vychladnutého mäsa vytvarujeme guľôčky, ktoré zabalíme do pečenej cibule a nakoniec zabalíme do bránice. Ak ju nemáme, zviažeme niťou, ktorú potom odstránime.

  9. 9

    Dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 160 °C a po upečení vložíme ešte na chvíľu do hotovej omáčky.

  10. 10

    Na pyré zeler očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme mlieko, pridáme zeler, tymian, jemne osolíme, okoreníme a varíme domäkka.

  11. 11

    Ku koncu, keď už je mlieko zredukované, pridáme smotanu, maslo, povaríme a rozmixujeme dohladka. Udržujeme teplé.

  12. 12

    Zeleninu podľa preferencií alebo sezóny uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali maslo, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak toto musí byť riadna babračka, aspoň mne by sa to robiť nechcelo.....dosť surovín aj spracovania.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia