Zeleninové jedlá (recepty chronologicky)

prazdny

Jarný šalát s tuniakom

Šaláty

Cestoviny uvaríme. Scedíme a prelejeme studenou vodou. Jarnú cibuľku, paradajky a uhorku nakrájame...

prazdny

Vajíčkový šalát so žeruchou

Šaláty

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme ich vychladnúť, olúpeme a nakrájame na menšie kocky.

prazdny

Rímsky šalát so sušenými paradajkami, olivami a parmezánom

Šaláty

Umytý a očistený listový šalát zmiešame s olivami, sušenými paradajkami a parmezánom.

prazdny

Ananásový šalát s reďkovkou

Šaláty

Ananás očistíme a pokrájame na plátky, pridáme postrúhanú reďkovku. Premiešame a pridáme na jemno posekané...

prazdny

Ľadový šalát s jarnou cibuľkou

Šaláty

Ľadový šalát umyjeme a rozoberieme na listy.

prazdny

Jarný šalát s nivou

Šaláty

Nivu pretlačíme cez sito a vymiešame dohladka s citrónovou šťavou. Pridáme majonézu, smotanu, worcesterskú...

prazdny

Jarný vretenový šalát

Šaláty

V slanej vode uvarené cestoviny necháme odkvapkať, vložíme ich do misy.

prazdny

Špargľový šalát

Šaláty

Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.

prazdny

Púpavový šalát

Šaláty

Najskôr nadrobno pokrájame lístky púpavy. Žihľavu dôkladne premyjeme v studenej vode a zamiešame spolu s púpavou....

prazdny

Šalát zo špenátu

Šaláty

Umytý špenát dáme variť do osolenej vody, ale nie celkom domäkka. Potom ho precedíme a...

prazdny

Hlávkový šalát po sicílsky

Šaláty

Šalát umyjeme a osušíme.

prazdny

Šalát z mladého karfiolu

Šaláty

Príprava jarnej šalátovej omáčky: všetky prísady dobre vyšľaháme v šľahači.

prazdny

Rajčiakový šalát s reďkovkami

Šaláty

Rajčiaky sparíme vriacou vodou, ošúpeme, pokrájame na malé kocky a premiešame s cibuľou posekanou nadrobno....

prazdny

Šalát z mladých kalerábov

Šaláty

Mladé kaleráby očistíme a nahrubo postrúhame.

prazdny

Šalát z reďkoviek a kalerábu

Šaláty

Očistené reďkovky aj so šupkou nastrúhame na tenké plátky, pridáme olúpané, jemne nastrúhané kaleráby a...

prazdny

Šalát so surovej zeleniny a hrášku

Šaláty

Hlávkový šalát nakrájame na rezančeky. Reďkovky a uhorku na tenké plátky a zmiešame s hráškom.

prazdny

Špargľa s horúcim maslom, opečenou strúhankou a petržlenovými zemiakmi

Hlavné jedlá

Špargľu škrabkou na zemiaky ošúpeme a uvaríme v jemne osladenej vode.

prazdny

Žihľavovo–púpavový šalát

Šaláty

Žihľavu dobre premyjeme v studenej vode, aby nepŕhlila, pokrájame a zmiešame s nadrobno potrhanými alebo...

prazdny

Kalerábový šalát so smotanou

Šaláty

Smotanu osolíme, podľa chuti osladíme a dobre rozmiešame.

prazdny

Jarný šalát z čínskej kapusty

Šaláty

Kapustu rozštvrtíme a pokrájame na tenké rezance.

prazdny

Hlávkový šalát s reďkovkami a uhorkou

Šaláty

Šalát dôkladne umyjeme, pokrájame na jemné rezance, reďkovku a šalátovú uhorku na tenké plátky, ...

prazdny

Cibuľový šalát

Šaláty

Cibule prekrojíme na polovice a nakrájame na tenké mesiačiky. Uhorku ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a nakrájame...

prazdny

Ryžové placky so špenátom

Hlavné jedlá

Vopred namočenú hrubozrnnú ryžu uvaríme v slanej vode.

prazdny

Jarná zeleninová omeleta

Raňajky

Vajíčka zmiešame s jogurtom, pridáme soľ, nadrobno nasekanú zeleninu a vylejeme na panvicu, ktorú...

prazdny

Zeleninové rizoto

Hlavné jedlá

Očistenú a pokrájanú zeleninu udusíme na masti, posolíme a pridáme karfi ol rozobratý na drobné ružičky...

prazdny

Jarné závitky

Kuracie mäso

Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý položíme plátok šunky, plátok syra a stočíme...

prazdny

Špargľa s holandskou omáčkou a petržlenovými zemiakmi

Hlavné jedlá

Špargľu ošúpeme škrabkou na zemiaky a uvaríme v jemne osladenej vode. Medzitým si postavíme variť zemiaky....

prazdny

Dusený kaleráb so smotanou a nivou

Hlavné jedlá

Kaleráby očistíme a nakrájame na centimeter hrubé plátky. V panvici rozpustíme maslo. Postupne na ňom...

prazdny

Bravčové stehno so špenátom

Bravčové mäso

Mäso starostlivo opláchneme a nakrájame tak, aby vznikol dlhý a plochý plátok. Ten potrieme soľou...

prazdny

Kaleráb v cestičku

Hlavné jedlá

Cestíčko: vajcia vymiešame s hladkou múkou, soľou, korením, tymianom, horčicou a postrúhaným syrom....

prazdny

Kaleráby plnené mäsom a šampiňónmi

Bravčové mäso

Kaleráby očistíme a zrežeme z nich vršky. Vnútro vyberieme, osolíme, podlejeme vodou a prikryté...

prazdny

Jarný plnený kaleráb

Bravčové mäso

Mladé kaleráby očistíme a vršky odkrojíme. Vnútro kalerábov vydlabeme tak, aby steny kalerábu ostali asi...

prazdny

Zapekané rezne so špargľou

Kuracie mäso

Umyté a osušené kuracie prsia naklepeme, osolíme a okoreníme. V širšej panvici rozpálime olej a...

prazdny

Bravčová panenka s jarnou zeleninou

Bravčové mäso

Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska a kaleráb na stĺpiky. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na...

prazdny

Hráškový krém s lososom

Polievky

Šalotku, cesnak a jarnú cibuľku nadrobno nakrájame a opatrne opražíme na masle do sklovita.

prazdny

Jemný krém zo zelenej špargle

Polievky

Špargľu olúpeme, konce odrežeme, vložíme do 0, 5 l mierne osolenej vody a varíme 20...