Pišot Detí vetra

zemo - fotkazemo, 12. novembra 2009

V zážitkoch som niečo popísal o skúsenostiach s Deťmi vetra, teda rómskou komunitou a ich varechami a hrncami. Tu je jeden z mnohých Zobraziť celý popisV zážitkoch som niečo popísal o skúsenostiach s Deťmi vetra, teda rómskou komunitou a ich varechami a hrncami. Tu je jeden z mnohých receptov. Pišot alebo perky po rómsky.

35 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 kg
5 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke uvaríme celkom do mäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme na kašu. Zmiešame s vajcom a múkou. Pridáme soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré do tenka vyvaľkáme a potom z neho vykrajujeme kolieska.

  2. 2

    Osobitne na masti pripravíme hustejšiu praženicu zo štyroch vajec, osolíme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Do stredu každého kolieska dáme kávovú lyžičku praženice, vytvarujeme polmesiačiky a povaríme v osolenej vode. Podľa chuti môžeme na tanieri ozdobiť upraženou cibuľkou.

Diskusia k receptu

jarco
Poctivý recept, na nič sa to nehrá.
makovicka
perky plním slivkovým lekvárom, posypem makom, orechami, strúhankou praženou, alebo tvarohom s cukrom, babka plnila aj smaženou cibuľkou, ale tá praženica nevyzerá zle, ešte som nič podobné nejedla, ale nevykrajujem kolieska, iba štvorce- ako by povedala babka, aby nebol odpad.
zemo
Ja len žasnem nad varechou, pretože ma príjemne prekvapia reakcie na recepty, na ktoré som už dávno zabudol, že som ich na portál prskol.
A k tým kolieskam a štorcom, deti vetra nerozmýšľajú, čo bude zajtra. Pre nich je všetko okrúhle, aj keď je to kocka roztiahnutá na doske :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia