
Vichyssoise podľa Jardu Žídeka
Počula som na ňu samé chvály, tak som ju musela vyskúšať. Inšpiráciu som našla u...

Tarte Tatin
Cesto: Studené maslo (100 g) vymixujeme s múkou, až kým nevzniknú malé hrudky. Potom ho...

Pstruh na spôsob dobrej gazdinky
Na Štedrý večer jeme rybacinu. Aby to nebolo nudné, začala som pripravovať pstruhy, avšak...

Kuracie terinky Champignons so sedliackymi zemiakmi
Inšpirované kuchárskou súťažou, prispôsobené našej chuti a dostupným surovinám. Pozor, prudko jedlé a vhodné...

Fougasse -provensálsky plnený chlebík
Zo surovín A (okrem masla) si vymiesime cesto. Ked sa začne formovat tak pridame rozpustene maslo a...

Tuiles aux amandes - mandľové škridličky
Klasické francúzske sviatočné pečivo, nenáročné na prípravu a možno práve preto veľmi obľúbené.

Teľacie líčka pomaly pečené na Chardonnay s jablkom, portobello a zeleninou
Recept pochádza z francúzskej kuchyne, ide o pomaly pečené teľacie líčka na Chardonnay so zeleninou, ...

Francúzske bravčové RILETTE
Tento recept som sa už dlho chystala urobiť. Našla som ho na stránke môjho oblúbeného blogera Matta,...

Francúzka nátierka (French Paté)
Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.

Fazuľová polievka s pivom - Soupe aux haricots secs
Túto výbornú polievku som jedla v malom hostinci v jednej pyrenejskej dedinke. Veľmi milá majiteľova manželka,...

Slimáky s cesnakovým maslom
V rajnici varíme 2 minúty víno, vývar, estragón a 125 ml vody. Potom pridáme...

Creme fraiche light verzia
Urobila som pred pár dňami creme fraiche zo šľahačkovej smotany podľa @honestka. Na okyslenie šľahačky som...

Francúzska polievka s cibuľou
Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...

Cibuľový koláč - Pissaladière
Oblubeny a v celom Francuzsku rozsireny cibulovy kolac ma na juhu svoju verziu s ancovickami a ciernymi...

Kozie alebo jahňacie mäso na karí (Colombo De Cabri)
Tvrdé mango rozkrojíme na kúsky, kozie alebo jahňacie mäso, cibuľu, cesnak, zemiaky, ...

Mandarínková torta
Tortu, ktorú som dnes pripravila majú radi všetci členovia našej rodiny a dúfam, že...

Bravčové s fazuľou a karotkou
Bravčove. Aj keď pre jeho vysoky obsah tuku, tomuto kúsku mäsa moc nefandím, je...

Pražená zelenina (Achard de Légumes)
Umytú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak roztlačíme. Do zeleniny pridáme...

Clafoutis (Hruškový koláč)
Tento recept som si priniesla z Francúzska, patrí medzi moje obľúbené a ešte nikdy nesklamal.

Francúzska remuláda
Remuláda (fr. rémoulade) je pikantná kuchynská omáčka podobná majonéze. Pri hraní jednej vedomostnej hry som...

Grilovaný losos s brokolicou a cesnakovým dressingom
Tento recept som si vymyslela na základe toho že potrebujem zhodiť nejaké to kilečko a použila som...

Jemná kalerábová polievka s estragónom
Dobre padne aj jemná kalerábová delikatessnej osviežujúcej chuti s citrónom v tomto čase, zahreje, osvieži...

Bezlepkový cibuľkový koláč
Aj keď žijete bez lepku, nemusíte si odriekať kulinárske dobroty, ako je napríklad slaný francúzsky...

Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis)
Moja bretónska kamarátka v Saint Nazaire je špecialistka na galetky. Je v tom skvelá, ale...

Syrové fondue
Zo syra odkrojíme okraje a nakrájame ich na väčšie kúsky. Tie potom rozdrtíme alebo jemne pomelieme....

Nutelovo - banánové croissanty
V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka- nerobíme kvások, pridáme hladkú múku, soľ, ...

Mečiar na grile (Espadon au barbecue)
V našej rodine je to asi najobľúbenejší "kus mäsa" na grilovanie. Vyskúšala som už veľa spôsobov...

Žihľavovo-špenátový kiš s májovou bryndzou
Zapáčilo sa mi piecť tart a kiš. Čo viac si človek môže priať, keď ho...

Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou
Socca, placka z cícerovej múky pečená na železnom pekáči v drevom vyhriatej peci a krájaná,...