Vichyssoise podľa Jardu Žídeka

andys - fotkaandys, 4. marca 2014
Vichyssoise podľa Jardu Žídeka
Foto: andys

Počula som na ňu samé chvály, tak som ju musela vyskúšať. Inšpiráciu som našla u Jardu Žídeka.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g (biela časť)
500 g
2 strúčiky
1,5 dl
4 plátky




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej a okorenenej vody. Voda by mala siahať iba tesne nad zemiaky.

  2. 2

    Pór - bielu časť - dôkladne umyjeme a nakrájame na kolieska (ak ostáva hlina medzi jednotlivými časťami vňate, vodou prepláchneme aj pokrájané kúsky). Pridáme variť k zemiakom, kým pór a zemiaky nezmäknú.

  3. 3

    Pred dokončením pridáme celé strúčiky cesnaku, odstavíme a polievku rozmixujeme. Vrátime na oheň, prilejeme smotanu, muškátový oriešok podľa chuti a ak je to potrebné, ešte prisolíme a prikoreníme.

  4. 4

    Polievka sa môže podávať aj za tepla aj za studena, tradične s toastom alebo s krutónmi. Ja som ju servírovala teplú s plátkami opečenej pancetty (môžete použiť akúkoľvek prerastenú slaninku prípadne prosciutto). Želám dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

timara
aj ja ju varievam už dlhšie a mám ju moc rada, ale nevedela som, že je to Vichyssoise (ale keď sa zamyslím, tak veľa dobrého je z Francúzska :) a tiež som sa nedávno dočítala, že sa dá vylepšiť prepasírovaním a mať ju tak ešte jemnejšiu alebo ako píšeš podávať aj za studena




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia