Foto: evusik
Ratatouille je nielen chutné ale aj krásne jedlo a to je dobre, pretože jeme aj očami.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Ratatouille je francúzske jedlo. Mne veľmi pripomína lečo ako ho robila moja mama. Všetku zeleninu nakrájala a dusila, bez vajec. Jedli sme to s chlebom a bola to veľká dobrota. Baklažán sme vtedy nepoznali, ani cuketu ale aj tak to bolo výborné. Dočítala som sa, že existujú tri spôsoby prípravy raratouille. Prvý je všetku zeleninu dusiť spolu. Druhý je každú zeleninu restovať zvlášť, všetko spojiť, zaliať omáčkou a podusiť. Tretí spôsob je najmenej používaný, je taký reštauračný a je veľmi pracný. A práve ten som pripravila aj ja.
-
2
Najskôr si pripravíme omáčku - na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme lúpané paradajky, pretlak, pretlačený cesnak, korenie a bylinky. Dáme aj malú lyžičku cukru, ten zvýrazní chuť paradajok. Osolíme, zamiešame a dusíme asi 30 minút.
-
3
Zeleninu dôkladne umyjeme pretože ju budeme používať aj so šupou. Baklažán - ak je mladý, stačí ho nakrájať na tenké kolieska. Ak je starší, nakrájané kolieska posolíme a necháme vypotiť. Potom ich opláchneme pod vodou, aby sme zmyli prebytočnú soľ. Ostatnú zeleninu - cuketu, paradajky, cibuľu nakrájame na tenké kolieska a papriku na pásiky.
-
4
Hotovú omáčku prelejeme do vhodnej zapekacej misky alebo pekáčika. Teraz prichádza na rad tá najťažšia práca. Ukladať zeleninu. Keď chcete, aby to bolo ozaj krásne, musíte sa snažiť. Jednoduchšie sa to robí do obdĺžnikového pekáčika, vtedy kladieme rady vedľa seba, natlačíme ich celkom k sebe. Je to rovnako výborné a hlavne oveľa rýchlejšie hotové. Medzi zeleninu môžete ešte povkladať tenké pásiky cesnaku. Zelenina musí byť naukladaná ozaj na tesno. Hotové pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť do horúcej rúry na 200 °C asi na 45 minút.
-
5
Ratatouille podávame s chlebom, bagetou, ale aj ako prílohu k mäsu alebo s cestovinami, s kuskusom. Je výborné horúce ale takisto aj studené natrieť len tak na chlieb.
no veď o tie farby práve ide, je s tým síce piplačka ale výsledný efekt stojí zato :-)
no veď ako komu chutí, mäso si dodá každý aké má rád :-) ratatouille môže byť hlavný chod alebo príloha
tak ja zase baklažán milujem :-) ale ak ho nemáš rada tak ho vynecháš a hotovo, veď o tom je varenie, že si každý varí to čo má rád :-)
Ja som tiez milovala baklazan, ale po operacii zlcnika ho uz nemôzem, ked ho v ustach zaregistrujem, napne ma.To iste pred rokmi moja mama a ja som jej to neverila. Mrzi ma to, lebo ako veganka by som mala ovela viac moznosti,pretoze je to velmi univerzalna zelenina, vhodna na stovku variacii.
To je mi ľúto, ale väčšina z nás má rôzne obmedzenia v strave, ale s tým sa dá žiť. Najdôležitejšie je zdravie.
a ja som si zas myslela, že ratatouille sa robí len takto lebo to bolo v tom kreslenom filme :-) a pritom takto sa to pripravuje len vynímočne. My si doma tiež robíme len také klasické, dusené.
ja zas pridávam slaninu :-)
Omáčku nalejeme do zapekacej misky, bod č.4, a do omáčky ukladáme zeleninu, čiže omáčka ide pod zeleninu a všetko spolu sa zapeká.
odpovedám síce neskoro (nechodili mi správy na mail) ale ďakujem za info. Ja som čítala, že sú viac spôsobov prípravy, ten čo popisujete je ten klasický a ten čo ja popisujem je taký reštauračný, taký pre krásu... tak či tak je to vynikajúce jedlo :)
parádna fotka :-) už som dávno nerobila
Ja som robila znova, výborný obed. Ešte raz ďakujem za výborný recept a posielam foto nenačatého ratatuile😅
krásne foto, a tá focaccia k tomu, narobila si mi chute :-)