cibuľový koláč
cibuľový koláč

Cibuľový koláč - Pissaladière fotorecept

amelie - fotkaamelie, 28. augusta 2010
Cibuľový koláč - Pissaladière (fotorecept)
Foto: amelie

Oblubeny a v celom Francuzsku rozsireny cibulovy kolac ma na juhu svoju verziu s ancovickami a ciernymi olivami. Kym na severe sa castejsie robia Zobraziť celý popisOblubeny a v celom Francuzsku rozsireny cibulovy kolac ma na juhu svoju verziu s ancovickami a ciernymi olivami. Kym na severe sa castejsie robia cibulove kolace z kysnuteho pizzoveho cesta, juzania davaju prednost skor pate brisee, krehkemu maslovemu cestu.

Suroviny

300-400 g
1 kg
90 g
3 pl
2 strúčiky
1/4 lyzicky
3 pl




Postup

  1. 1

    Recept na krehke maslove cesto je na Vareche. Mnozstvo prisposobime velkosti kolaca> do okruhlej formy staci menej. Pripravime si ostatne potrebne suroviny. Ak mate cerstvy tymian, pouzite ho, je lepsi, staci za lyzicku tymianovych listkov.

    Cibuľový koláč - Pissaladière (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibulu nakrajame na hrubsie kolieska a asi 45 minut dusime na slabom plameni na olivovom oleji s tymianom a nadrobno posekanym cesnakom, z ktoreho vyberieme zeleny nestravitelny prostriedok. Panvicu neprikryvame, aby sa cibula nesparila. Cibulu nesolime. Obcas premiesame, najma ku koncu, ked sa moze zacat pripalovat. Ked cibula zozlatne a skaramelizuje, stiahneme ju z ohna a nechame vychladnut na izbovu teplotu.

    Cibuľový koláč - Pissaladière (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladene maslove cesto rozvalkame a pomocou valceka prenesieme na plech alebo do okruhlej formy. Okraje cesta zodvihneme a naplnime ho skaramelizovanou cibulou. Ancovicky rozpolime po dlzke a poukladame ich na cibulovu vrstvu tak, aby vytvorili mriezku: na obdlznikovom kolaci kosostvorce, na okruhlom trojuholniky. Do "okienok" mriezky dame vykostkovane cierne olivy.

    Cibuľový koláč - Pissaladière (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ruru predhrejeme na 180 stupnov a pri tejto teplote pecieme pissaladière 20-25 minut. Okraje cesta maju zozlatnut. Upeceny kolac vyberieme z rury a nechame vychladnut na mriezke, az potom ho prelozime na podnos, aby sa krehke cesto nepolamalo.

    Cibuľový koláč - Pissaladière (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pissaladière mozete podavat k vinu, ale aj k pivu.

    Cibuľový koláč - Pissaladière (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

pivonka
Toto vyzerá ako veľká špecialita. Tie ančovičky a olivy!!! Bohužiaľ, v poslednom čase som zistila, že mi krehké cesto zvyšuje kyselinku a cibuľa k tomu - musím si nechať zájsť chuť. :-(.
sjuz
perfektné, amelie:) ukladám do kk:)
2010
Zatial mozem a este si pridam aj male kapari a je to uplne super..
dik pridavam do KK
zdezda
Supiš,aj efektné aj fajnové, ukladám,dík:-)
frezia68
O cibuľovom koláčiku som len čítala,teraz ho niekedy aj skúsim :-))))
babav
Urcite pochutka pre milovnikov cibule,vyzera lakavo .Peciem rada slane kolace(quiche), pre zmenu vyskusam aj tvoj.
amelie
date mi potom vediet, ako vam chutil ? :-)
alexdidi
Krásny recept...vyskúšam takto...doteraz som robila len z kysnutého alebo lístkového cesta.
lucylee
super recept ako vždy, išlo by to aj bez tých ančovičiek?
amelie
jasne, ze by to islo, dokonca aj bez oliv :-) len by to uz nebola pissaladiere, ale iny cibulovy kolacik. a preco nie? ja berim recepty ako inspiraciu, ale pri znamych a klasickych dodrziavam tradicu. v opacnom pripade dam svojmu receptu iny nazov. kazdy nemusi mat rad to iste, tak to v pohode skus zmenit, mozno tvoj kolac bude este lepsi. drzim ti palce :-)
2010
amelie, uplne s tebou suhlasim klasika je klasika a aj v tomto recepte starom jednoduchom recepte ma kazda surovina svoje miesto a ancovicky dodavaju chut plus sol ktore nie je pouzita a preto je aj meno po slanych rybach ( pissalat ). Jasne ze sa to da pomenit ale tak je to fuzia a bude sa to volat napriklad cibulovy kolac ala Zwiebelkuchen .
amelie
marienka, ancovicky dostat bezne aj na slovensku. vacsinou v malych plochych skatulkach v regali s rybimi konzervami. ludovo sa im hovori "ocka", su to malinke pichlave filetky v oleji, skrutene do koliesok s kaparami uprostred.
coldbery
vyzera vynikajúco....rada by som aj ochutnala,ale keby mi ho niekto urobil...mne sa neoplati,lebo olivy v rodine jem iba ja....:-))) ale musí byť fantastický..... :-)))
amelie
@coklbery , ostatni si z neho mozu olivy povyberat :-) a ti, co nemaju radi slane ryby, vyberu ancovicky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia