Creme fraiche light verzia fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 29. januára 2011

Urobila som pred pár dňami creme fraiche zo šľahačkovej smotany podľa @honestka. Na okyslenie šľahačky som použila kefír. Môj muž mi to zjedol polievkovou Zobraziť celý popisUrobila som pred pár dňami creme fraiche zo šľahačkovej smotany podľa @honestka. Na okyslenie šľahačky som použila kefír. Môj muž mi to zjedol polievkovou lyžicou - dával si to na vianočku, na fornety a dokončil to vyškrabaním zvyškov z pohára. Keďže leto sa blíži, urobila som pokus s "light"verziou - zmiešala som 2 druhy smotany - sladkú 10% a šľahačkovú + kefír. Trvalo to trochu dlhšie, ale výsledok bol rovnaký, akurát to môžem jesť aj ja bez výčitiek svedomia (a môjho zvýšeného cholesterolu)

5 minút
príprava

Suroviny

250 ml
200 ml
4 PL
7dl -1l  so šróbovacím viečkom




Postup

  1. 1

    V sklenom pohári na zaváranie som si zmiešala šľahačkovú smotanu a 4 PL kefíru.

    Creme fraiche light verzia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som 250ml smotany na varenie. Dobre som zamiešala.

    Creme fraiche light verzia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pohár som neuzavrela, len som viečko položila na vrch pohára. Nechala som stáť na kuchynskej linke.

    Creme fraiche light verzia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pri čiste šľahačkovej verzii bol creme fraiche hotový po 12 hodinách, pri tejto light verzii mi to trvalo skoro 20 hodín, ale výsledok bol rovnaký.

    Creme fraiche light verzia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pre ľudí, ktorí su odkázaní už 10 rokov na lieky pri dedične zblbnutom cholesterole, je táto verzia rozhodne vhodnejšia. Ďakujem touto cestou @honestka za "nakopnutie". Uskladňujeme v chladničke s vekom už pevne uzavretým, vydrží aj 10 dní ( u nás nie...)

    Creme fraiche light verzia (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kysucan
Nepoznam, bude dobre vyskúšať. Ale sa mi to pozdáva. Určite vyskúšame.
sovka62
Vidíš, ja mám ten Honestkin recept v KK už od vlani a zabudla som naň, nevyskúšala som. Dobre, že si mi pripomenula, konečne to vyskúšam, najprv originál a potom ten tvoj.
elisticka
zaujimave....mozno mi pomoze po operacii.. vyskusam nebola som tu 2 tyzdne a same novinky na vareche...
dajanca
je to úplne jednoduché... musím vyskúšať. Mal by to byť len kefír, alebo by sa mohol použiť iný kyslomliečny výrobok? Asi tam ide o tú kultúru...
alexdidi
Dobrý nápad...tiež som dlho brala lieky pri "...dedične zblbnutom cholesterole", ale iný lekár mi povedal, že to netreba brať až tak vážne, tak teraz som ich sama vysadila a pijem každé ráno zázvorový čaj, vraj pomáha, tak po 2 mesiacoch uvidím pri odbere....
honestka
Perfect! v kazdom prevedi je to dobry spolocnik ci sa tyka zakuskov, alebo inych dobrot z kuchyne. este ze spominas na-kopnutie, lebo pri samotnom kopnuti by som sa asi dolamala este viacej ako som...
evanaaa
Neviem,či je to ono, už som o tom tu viackrát písala, ale mama vždy, keď išla robiť omáčku, tak si večer zmiešala kyslú a sladkú smotanu dokopy a nechsala to do rána odstáť, ja to robí, po nej roky.Len nevciem, či je to ono.
tizian1cat
@evanaaa : urcite je to ono, len nase stare mamy nevedeli po francuzsky, inak vedeli intuitívne vsetko, vsak boli pre nás najlepsie kuchárky na svete. Tvarohové buchty mojej starkej este nik nenapodobnil a to nemala ziaden Kitchenaid ani iné veci...:-)))
ursula4
dala som namiesto kefíru kyslú smotanu a vydarilo sa-bomba-super
astheart
Až teď jsem to našla. Mám recept z anglické kuchařky, podle něho si creme fraiche dělám já. Tem tvůj vyzkouším.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia