Foto: amelie
V našej rodine je to asi najobľúbenejší "kus mäsa" na grilovanie. Vyskúšala som už veľa spôsobov na jeho prípravu a tento naozaj stojí za Zobraziť celý popisV našej rodine je to asi najobľúbenejší "kus mäsa" na grilovanie. Vyskúšala som už veľa spôsobov na jeho prípravu a tento naozaj stojí za hriech.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g (čerstvý) |
|
1 ks , jalapeňo alebo iná štipľavá paprika |
|
3x2 cm čerstvý |
|
3 ks veľké strúčiky |
|
|
|
alebo citrón |
|
|
|
|
|
|
|
listy |
|
(šampiňóny alebo iné na opekanie) |
|
Postup
-
1
Štipľavú papriku posekáme nadrobno, ošúpeme zázvor, zo strúčikov dobrého cesnaku stiahneme šupku, prekrojíme po dĺžke a odstránime nestráviteľný prostriedok. Zázvor a cesnak postrúhame alebo prelisujeme a na lopáriku ich rozotrieme so soľou - asi 1/2 plochej lyžičky.
-
2
Stejk z mečiara rozkrojíme v mieste chrbtice napoly, potrieme zdola aj zhora kašičkou z papriky, cesnaku a zázvoru. Biele víno alebo šťavu z citrónu zmiešame s olivovým olejom, trošku nalejeme na dno nádoby, v ktorej sa bude ryba marinovať a zalejeme zvyškom. Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme na 2 hodiny do chladničky.
-
3
Z listov šalátu a paradajok si pripravíme jednoduchý šalát, pred podávaním ho osolíme a premiešame s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Namarinovaného mečiara vložíme do zatváracej mriežky, aby sa pri grilovaní nerozpadol. Grilujeme ho najprv 1 minútu z jednej strany, potom mriežku obrátime a rybu opekáme 1 minútu z opačnej strany. Nakoniec stejk ogrilujeme z každej strany ešte 2 minúty. Ryba nesmie vyschnúť ani sa pripáliť. Ak zostala marináda, potierame ňou mečiara vždy na strane obrátenej nahor. Na rošte opečieme huby a pozdĺžne nakrájané plátky baklažanu, ktoré sme predtým pokvapkali olejom a trochu osolili. Môžeme grilovať aj inú zeleninu podľa chuti.
-
4
Mečiara podávame so šalátom a s grilovanou zeleninou. "Chleboví" ľudia si môžu opiecť aj kúsky bagety.
tento recept je pomerne dost odlisny od vyprazaneho kapra. Sladkovodna ryba, vyprazane a odlisne ingrediencie..porozmyslam, v ktorych bodoch sa tieto recepty podobaju :)