Foto: zemo
Je to provensálska krajová špecialita. Zmes hovädzieho mäsa, červeného vína a byliniek. Papká sa s čerstvým pečivom a posype sa strúhaným polotvrdým syrom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg |
|
1 l |
|
3 ks |
|
3 strúčiky |
|
kusisko |
|
kúsok |
|
1/2 šálky |
|
1 malá konzerva |
|
špička noža |
|
1 vetvička |
|
3 ks |
|
1 kytička |
|
|
|
|
Postup
-
1
Jedlo odporúčajú domorodci podávať až na druhý deň. Ako u nás kapustová polievka , je aj táto bašta lepšia, keď sa uleží a zohreje.
- 2
Mäso nakrájame na pravidelné kúsky ako na guláš a opečieme najprv sprudka na oleji zo všetkých strán. Aby po ochladení nepustilo šťavu.
- 3
Keď dostane zlatú farbu, vyberieme. Na dno hrnca položíme bravčovú kožu.( Kde ju kúpiť? V mäsiarstve. Majú tam slaninu na vytápanie a kožu z nej dáme dolu.) Na kožu položíme opečené mäso a zalejeme červeným vínom.
- 4
Potom pridáme rajčinový pretlak, nahrubo nakrájanú cibuľu, neolúpaný cesnak a zväzok aromatických byliniek. Ak nemáme čerstvé, dáme sušené, ale opäť z odskúšanou mierkou – zobrať medzi prsty ľavej ruky a telo vám zázračne povie, koľko treba. Neveríte? Vyskúšajte!
- 5
Osolíme, pridáme korenie, na špičku noža nastrúhaného muškátového orieška a uvedieme do prudkého varu, ktorý držíme 10 minút.
- 6
Potom hrniec zakryjeme pokrývkou a necháme na miernom ohni iba mierne bublať asi 3 hodiny. Šťava musí byť hladká a mazľavá. Keby bola príliš riedka, dáme dole pokrývku a necháme nadbytočnú vodu z hrnca počas záverečného varenia vypariť.
- 7
Podávame s nastrúhaným syrom už do taniera a čerstvým pečivom alebo cestovinami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu