Kotlík z Provence - Daube méridionale

zemo - fotkazemo, 7. decembra 2009
Kotlík z Provence - Daube méridionale
Foto: zemo

Je to provensálska krajová špecialita. Zmes hovädzieho mäsa, červeného vína a byliniek. Papká sa s čerstvým pečivom a posype sa strúhaným polotvrdým syrom.

6
porcií
45 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
1 l
3 ks
3 strúčiky
 kusisko
 kúsok
1/2 šálky
1 malá konzerva
 špička noža
1 vetvička
3 ks
1 kytička




Postup

  1. 1

    Jedlo odporúčajú domorodci podávať až na druhý deň. Ako u nás kapustová polievka , je aj táto bašta lepšia, keď sa uleží a zohreje.

  2. 2

    Mäso nakrájame na pravidelné kúsky ako na guláš a opečieme najprv sprudka na oleji zo všetkých strán. Aby po ochladení nepustilo šťavu.

  3. 3

    Keď dostane zlatú farbu, vyberieme. Na dno hrnca položíme bravčovú kožu.( Kde ju kúpiť? V mäsiarstve. Majú tam slaninu na vytápanie a kožu z nej dáme dolu.) Na kožu položíme opečené mäso a zalejeme červeným vínom.

  4. 4

    Potom pridáme rajčinový pretlak, nahrubo nakrájanú cibuľu, neolúpaný cesnak a zväzok aromatických byliniek. Ak nemáme čerstvé, dáme sušené, ale opäť z odskúšanou mierkou – zobrať medzi prsty ľavej ruky a telo vám zázračne povie, koľko treba. Neveríte? Vyskúšajte!

  5. 5

    Osolíme, pridáme korenie, na špičku noža nastrúhaného muškátového orieška a uvedieme do prudkého varu, ktorý držíme 10 minút.

  6. 6

    Potom hrniec zakryjeme pokrývkou a necháme na miernom ohni iba mierne bublať asi 3 hodiny. Šťava musí byť hladká a mazľavá. Keby bola príliš riedka, dáme dole pokrývku a necháme nadbytočnú vodu z hrnca počas záverečného varenia vypariť.

  7. 7

    Podávame s nastrúhaným syrom už do taniera a čerstvým pečivom alebo cestovinami.

Diskusia k receptu

forneta
je to wazne z francuzskej kuchyne? a kolko je to kusisko? cca kolko
zemo
Zlatinko moje sladke fornetove, nerozumiem otazke. Čoho kusisko? U nás je kusisko vždy 20 krát 24 centimetrov. A u vás pod Zoborom koľko?
forneta
u nas pod zoborooomm.... mnooo... taaak... cca. 30cm
zemo
Jaj, Zoborčiatko moje preútle. Kusisko mäska nakrájané pred varením môjho gulášika je nie 20 krát 24 centimetrov. Odpusť vetchému starcovi, už ma na to nárok! Chybička sa votrela mi do roztrasených prstíkov dostala: úbohý deduško Zemo myslel milimetríky, teda mm! Mea culpa, mea maxima kuchárska culpa :o(
forneta
a ete ste mi neodpowedali... je to wazne francuzska kuchyna?
2010
@zemo , je tam zavada v recepte ? do toho vina treba najprv vsetko nalozit, nevypit, marinovat aspon 24 hodin :) prave sa deje ...



zemo
Mílý utajenec 2010, práce som sa vrátil po dvoch týždňoch z dovolenky, čiže viem, že rada prichádza neskoro, ale predsa: Nevylúchať, marinovať, zabudnúť na pokušenie vínko sať cez slamku umelohmotnú z hrnca, kde si v symbióze ležia nebohé hoviadko s vínkom. :o)
2010
@zemo , mladsi syn ma francuzsku frajerku a v ramci oboznamovania s domacou kuchynou minule tam varil ich klasiku- Beef bourguignon- aj teraz chce prekvapit tak sme skusali- Cassoulet au confit de canard ( kacica s fazulou ), aj tento - Daube de Boeuf a La Provencale - len tych daube je asi 100 ako kapustnic , tu kozu davali aby im tom neprihorelo v tej hlinennej nadobe -daube, teraz ked robia v liatinovej s peknym menom la cocotte tak ju nahradzaju bud telacim alebo bravcovym kopytom.( Inac je to super, na chladne dni ).








SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia