Bezlepkový cibuľkový koláč
Foto: novalim
Aj keď žijete bez lepku, nemusíte si odriekať kulinárske dobroty, ako je napríklad slaný francúzsky koláč nazývaný quiche. Jeho základom je krehké tukové cesto, Zobraziť celý popisAj keď žijete bez lepku, nemusíte si odriekať kulinárske dobroty, ako je napríklad slaný francúzsky koláč nazývaný quiche. Jeho základom je krehké tukové cesto, ktoré sa počas pečenie nalístkuje podobne ako lístkové. No a čo sa plnky týka – tu sa necháva veľký priestor fantázií. Zeleninové, hubové, krémové, akékoľvek vás napadnú. My sme si upiekli bezlepkový cibuľkový koláč. Vychutnáme si ho na obed, ale dobre poslúži aj ako raňajky či večera.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
150 g |
|
100 g |
|
50 ml |
|
1 štipka |
|
Na plnku: | |
250 ml |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
10 cm |
|
1 štipka |
|
1 štipka (podľa chuti) |
|
1 štipka (podľa chuti) |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto. Do univerzálnej bezlepkovej múky Promix UNI dáme soľ a nakrájame studené maslo na malé kúsky. Rukou ich miešame a drobíme, kým nám nevznikne “mrvenička”. Potom prilejeme ľadovú vodu a veľmi rýchlo vytvarujeme z cesta guľu. Kľudne nám v ceste môžu ostať nerozmiesené kúsky masla. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke.
- 2
Na plnku rozmiešame metličkou šľahačku a vajcia, pridáme nastrúhaný syr a najemno nakrájanú cibuľku. Dochutíme soľou a korením. Pór nakrájame na jemné kolieska.
- 3
Vyberieme z chladničky cesto, na doske pomúčenej bezlepkovou múkou ho rozvaľkáme do kruhu, o čosi väčšieho ako je forma (použili sme formu s priemerom 20 cm). Cesto opatrne prenesieme do formy, zľahka ho natlačíme na dno a po okrajoch a okraje začistíme.
- 4
Na cesto nalejeme pripravenú plnku, na povrch naukladáme pór a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým plnka viditeľne nestuhne a okraje cesta nebudú pekné zlatohnedé. Necháme vychladnúť. Chladnutím plnka ešte stuhne.
- 5
Podávame vlažné alebo studené.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu