Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis)

amelie - fotkaamelie, 12. novembra 2013
Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis)
Foto: amelie

Moja bretónska kamarátka v Saint Nazaire je špecialistka na galetky. Je v tom skvelá, ale aj tak som sa rozhodla spestriť jej repertoár drobnou Zobraziť celý popisMoja bretónska kamarátka v Saint Nazaire je špecialistka na galetky. Je v tom skvelá, ale aj tak som sa rozhodla spestriť jej repertoár drobnou amuse-bouche...

4-5
porcie

Suroviny

Galetky:
250 g
2 ks
200 ml
150 ml
2 PL
Náplň:
200 g alebo ricotta alebo jemný tvaroh
4-5 plátkov
5-6 PL alebo višňová
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny na galetky.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy nasypeme pohánkovú múku, uprostred urobíme jamku a rozbijeme do nej dve väčšie vajcia. Prilejeme mlieko, vodu, olej, osolíme

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 2
  3. 3

    a vyšľaháme dohladka. Cesto má byť trošku hustejšie ako palacinkové.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 3
  4. 4

    misu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme postáť 45 minút pri izbovej teplote.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 4
  5. 5

    Na najväčšiu panvicu dáme orech masla, rozohrejeme a vlejeme dnu galetkové cesto tak, aby pokrylo celé dno panvice.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na silnom plameni. Len čo sa cesto opečie, obrátime ho a pečieme z druhej strany. Trvá to len chvíľku a galetka má byť z jednej strany hladká, z druhej dierkovaná.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si suroviny na plnku. Marmeláda môže byť z hocijakého ovocia, ale mala by byť kyslejšia.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 7
  8. 8

    Galetku položíme na tanier a z hladkej strany ju natrieme syrovo-marmeládovou zmesou.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 8
  9. 9

    Navrch uložíme plátky údeného lososa a posypeme stonkami kôpru.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 9
  10. 10

    Naplnené galetky skrútime natuho do roládiek

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 10
  11. 11

    a uložíme na hodinku do chladničky.

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 11
  12. 12

    Keď trošku stuhnú a ingrediencie sa prepoja, odkrojíme konce a zrolované galetky prekrojíme na štyri, aby vyzerali ako maki. Podávame so cidrom (jablkový mušt), ale môžete ho nahradiť suchým bielym vínom, ba dokonca šípkovým čajom:-)

    Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis) - obrázok 12

Diskusia k receptu

eviana
Tak toto vyzerá naozaj veľmi chutne, stojí za vyskúšanie, je v tom všetko, čo mám rada... aj keď s pohánkovou múkou som ešte nerobila, ale páči sa mi to veľmi... chválim, u mňa 5* :)
julica
mňam, naučial som sa slovo galetky. pohánková múka je super!
medovnicek
takéto niečo je pre mňa novinka, na reze vyzerajú krásne a určite sú aj veľmi chutné
lubkabubka
Zvláštna kombinácia chutí - kyslý džem a údený losos. Ale keby bola príležitosť, hneď by som koštla!
pusta
@amelie , už pri čítaní surovín sa mi slinky zbiehali, nádherná chuťová i vzhľadová dokonalosť francúzskej kuchyne z Bretagne :-)
skvelá lahodná vycíbrená dobrota.
recept za 5*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia