Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis)
Foto: amelie
Moja bretónska kamarátka v Saint Nazaire je špecialistka na galetky. Je v tom skvelá, ale aj tak som sa rozhodla spestriť jej repertoár drobnou Zobraziť celý popisMoja bretónska kamarátka v Saint Nazaire je špecialistka na galetky. Je v tom skvelá, ale aj tak som sa rozhodla spestriť jej repertoár drobnou amuse-bouche...
porcie
Suroviny
Galetky: | |
250 g |
|
2 ks |
|
200 ml |
|
150 ml |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Náplň: | |
200 g alebo ricotta alebo jemný tvaroh |
|
4-5 plátkov |
|
5-6 PL alebo višňová |
|
1 hrsť |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme suroviny na galetky.
-
2
Do misy nasypeme pohánkovú múku, uprostred urobíme jamku a rozbijeme do nej dve väčšie vajcia. Prilejeme mlieko, vodu, olej, osolíme
-
3
a vyšľaháme dohladka. Cesto má byť trošku hustejšie ako palacinkové.
-
4
misu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme postáť 45 minút pri izbovej teplote.
-
5
Na najväčšiu panvicu dáme orech masla, rozohrejeme a vlejeme dnu galetkové cesto tak, aby pokrylo celé dno panvice.
-
6
Pečieme na silnom plameni. Len čo sa cesto opečie, obrátime ho a pečieme z druhej strany. Trvá to len chvíľku a galetka má byť z jednej strany hladká, z druhej dierkovaná.
-
7
Pripravíme si suroviny na plnku. Marmeláda môže byť z hocijakého ovocia, ale mala by byť kyslejšia.
-
8
Galetku položíme na tanier a z hladkej strany ju natrieme syrovo-marmeládovou zmesou.
-
9
Navrch uložíme plátky údeného lososa a posypeme stonkami kôpru.
-
10
Naplnené galetky skrútime natuho do roládiek
-
11
a uložíme na hodinku do chladničky.
-
12
Keď trošku stuhnú a ingrediencie sa prepoja, odkrojíme konce a zrolované galetky prekrojíme na štyri, aby vyzerali ako maki. Podávame so cidrom (jablkový mušt), ale môžete ho nahradiť suchým bielym vínom, ba dokonca šípkovým čajom:-)
skvelá lahodná vycíbrená dobrota.
recept za 5*****