Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. novembra 2014
Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept)
Foto: pusta

Rillettes sú obľúbenou špecialitou francúzskej kuchyne, ide o pomaly varené mäso v tuku niekoľko hodín s koreninami a s vínom, ochutenie môže byť rôzne, Zobraziť celý popisRillettes sú obľúbenou špecialitou francúzskej kuchyne, ide o pomaly varené mäso v tuku niekoľko hodín s koreninami a s vínom, ochutenie môže byť rôzne, ako aj použité mäso a čas prípravy, môže sa pripraviť z bravčového, kačacieho, králičieho, rybieho mäsa, výsledkom je úžasne chutné rozvláknené mäsko v tuku s konzistenciou podobnou paštéte, ktoré je voňavé a úžasne chutné. Vybrala som recept, ktorý pridávam.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
360 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

500 g
150 g
150 g
250 ml
300 ml
6 veľkých strúčikov
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
10 guľôčok
2 ks
Na skaramelizovanú cibuľu:
1/2 ks
1 PL
podľa chuti
150 ml

Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko som umyla, osušila a vložila do pekáčika.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Našpikovala som ho cesnakom, osolila z každej strany,....

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a posypala rozmarínom,

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...potom som pliecko preliala horúcou bravčovou masťou,....

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...piekla som ho v rúre vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 20 minút.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pečené pliecko som vložila do hrnca, pridala som cibuľu pokrájanú na kliny, celé borievky, bobkové listy, preliala som ho výpekom s bravčovou masťou,pridala som husaciu masť....

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...horúci domáci zeleninový vývar, víno, u mňa to bolo Chardonnay, pomaly som priviedla do varu, prikryla pokrievkou a varila som za občasného prelievania tekutinou a opatrného otáčania pliecka plných 6 hodín, občas som všetko podliala trochou horúcej vody, aby bolo mäsko takmer ponorené v tekutine. Potom som vypla plameň a nechala trocha vychladnúť, mäsko som opatrne vybrala za pomoci drevených špachtlí na dosku a nechala som ho niečo vychladnúť.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ som na 1 PL rozpáleného olivového oleja dala 1 PL kryštálového cukru a za stáleho miešania som nechala cukor skaramelizovať na karamel.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ku karamelu som pridala na mesiačiky pokrájanú a rozobratú cibuľu, ktorú som za stáleho miešania nechala skaramelizovať.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ked cibuľa skaramelizovala, priliala som Chardonnay, osolila a uvarila som až na "cibuľový lekvár", víno sa celkom odparilo.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové mäsko som na doske pomocou dvoch vidličiek rozdelila na vlákna, ide to veľmi ľahko. Mäsko som vrátila späť do čistého hrnca, zmiešala som ho opatrne so skaramelizovanou cibuľou...

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ... a preliala vínovo - zeleninovou - mastnou šťavou, ktorú som precedila cez husté sito po vybratí hotového mäska vcelku.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rozdelila som hotové Rillettes do ramequiniek a pohárov a som zaliala ešte rozpustenou husacou masťou, nevydržali sme to a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom sme si pochutnali sme si už na teplých Rillettes, ostatné som odložila stuhnúť do chladničky.

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A dnes boli skvelé raňajky :-)))) Rilettes sú vynikajúcou tradičnou pochúťkou francúzskej kuchyne, pripravujú sa aj z iného mäska, napr. kačacieho, králičieho, rybacieho a iného, zásadne s vínom a vývarom, s rôznym korenením. Podstatou Rillettes je pomalé dlhé niekoľkohodinové varenie mäska v tuku, vo víne a vývare a výslednou je konzistencia voňavej a úžasne chutnej paštéty. Ten čas, námaha a dodržanie technológie sa bohate oplatí a odmení. Na vareche je viac krásnych receptov, mne sa najviac páčia Rillettes od @amelie, pridala som recept, ktorý je odlišný a naozaj výborný. Rilletes sa dajú aj zmraziť alebo aj zavariť, ak spravíte vo väčšom množstve, nám sa veľmi rýchlo minú, celkom iste už dnes :-) Vrelo odporúčam vyskúšať, prajem Dobrú chuť:-)

    Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

tetrisss
Mam sice iny recept, ale potvrdzujem, ze trochu viac prace, lepsie povedane cakania, stoji za to, mnam.
marikahr
teda to musi byt delikatesa, velmi pracne, ale vysledok stoji za to :-)
pusta
@tetriss , áno, na vareche je veľa krásnych receptov na Rilletes, pozrela som si ich, spomenula som ich :-)
mne sa páči aj ten tvoj
pridala som aj tento môj do tej skvelej varecháčskej zbierky rillettes, lebo tu je iný odlišný postup.
máš pravdu, vyžaduje viac čakania DDDDD súhlasím s tebou.
som rada, že môžeš potvrdiť kvalitu receptu :-)
teší ma, že aj tento môj sa ti páči :-)
dakujem ti.
pusta
@pampusik , som na tom rovnako, úžasne chutí...chutil.
najlepšie s chlebom, pravda pravdúca :-)
vážim si tvoju pochvalu veľmi :-)))
úprimne dakujem.
pusta
@marikahr , nie je to až také pracné, skôr je čakanie dlhé, ako spomenula @tetriss :-)
nuž ale odmenou je skutočná delikatessa, pre ktorú sa oplatí čakať a spraviť :-)
dakujem ti za peknú pochvalu.
katkat
za toto by som si teraz ruku odtala:D strasne dobre to vyzera
pusta
@finczi , to ma nesmierne teší :-)
dakujem za takú krásnu pochvalu a za 5*
áno, je to specialitka :-)))
pusta
@finczi , to ma nesmierne teší :-)
dakujem za takú krásnu pochvalu a za 5*
áno, je to specialitka :-)))
pusta
@katkat , ale to nie, neodtínaj si ruku DDDDD
bola by jej veľká škoda :-) to mi ver!
radšej si Rilletes priprav, nielen strašne dobre vyzerajú, ale aj tak úžasne chutia :P
dakujem ti za uznanie.
tetrisss
Ale ja sa tesim, ze to je iny recept, praveze ta cibula je bomba, toto urcite skusim, sama cibula uprazena na masti je pre mna lahodka, nie to este takato karamelova. Je to vynikajuca natierka urcite co si stvorila.
redakcia
@margaretka28 , na co su dobre taketo komentare? Ved predpokladame, ze vsetci ocakavaju, ze tu uz po case opat zavladne pokojna atmosfera, tak ziadame vsetkych, neprovokujme zbytocne. Ak mate kriticku poznamku k receptu, s tym problem, nie je, ale zbytocne vyryvanie prinasa len dalsie vynutene hadky.
Dakujeme za porozumenie.

Pre Vasu informaciu - recept od @pusta :
 varecha.pravda.sk/recepty/rychly-jablkovy-kolac-z-listkov...

bol prave pre taketo nezhody zablokovany redakciou, @pusta o to neziadala. Recept je len zablokovany na pisanie komentarov, vsetky uz zverejnene komentare vcetne toho od @jerica si mozu uzivatelia Varechy pod receptom precitat.
pusta
@tetriss , som rada, že sa tešíš tomu, že môj recept je iný :-)
máš pravdu, tá skaramelizovaná cibuľa je skutočne bomba a
Rillettes s karamelom chutia geniálne, sú jednoducho úžasné.
vrelo odporúčam vyskúšať :-)
určite budeš nadšená a spokojná.
dakujem ti za krásne uznanie.
1x pusta
pusta
@micanela ,
veľmi ma teší, že sa ti môj recept páči :-)
nie je s tým veľa práce, len troška náročné na čas, ale to čakanie sa ti bohate odmení.
dakujem za uznanie.
micanela
@pusta , nejde len o cakanie ale aj o to, pre koho varis
ja momentalne zijem sama takze aj ked je tu kopa krasnych receptov, pre jedneho sa fakt neoplati
pusta
Milá@svedka ,
tak ako vravíš ty, je to parádna mlsanica :-)
dakujem ti.
pusta
@mesiar50 - lacikám,
verím, ýe by si týmto jedlom nepohrdol:-)
vážim si tvoje hodnotenie odborníka na slovo vzatého veľmi.
dakujem ti.
pusta
@micanela , samozrejme ide najmä o to, pre koho varíš.
lenže aj ked si sama môžeš si dopriať niečo lepšie. myslím to tak, že to síce sama na jedenkrát nezješ, ale môžeš časť zavariť alebo zmraziť, a potom dobre padne siahnuť po hotovom, ked budeš mať chuť.
sracz
... a s domácim chlebom naviac, to už naozaj vôbec nemá chybu! Podobne ako Ty, @pusta milá, aj ja mám pre koho variť a takýmto niečim sa vždy zavďačím a zapáčim!
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, veru nemá tento recept chybu :-)))))
ešte k tomu s čerstvým domácim chlebom.
tvojim stravníkom sa zapáčiš, zavdačíš, budú ťa priam zbožňovať :-)
však uvidíš, pocítiš :-))))
dakujem za krásne hodnotnie.
1x pusta
marika21
No ani ja by som nepohrdla s takýmto výborným jedlom. To sa niekto má, keď mu takto fajnovo navaria, napečú. Nám sa tu len slinky zbierajú.*****
pusta
@marika21 , pravdu vravíš, teda majú sa pri mne :-))))
vedia to a vážia i to :-)
túto dobrotu radi uvidia a ochutnajú znovu :-) verím, že aj tebe tečú slinky DDDDD
dakujem za milú pochvalu a 5*.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha