Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou fotorecept
Foto: pusta
Rillettes sú obľúbenou špecialitou francúzskej kuchyne, ide o pomaly varené mäso v tuku niekoľko hodín s koreninami a s vínom, ochutenie môže byť rôzne, Zobraziť celý popisRillettes sú obľúbenou špecialitou francúzskej kuchyne, ide o pomaly varené mäso v tuku niekoľko hodín s koreninami a s vínom, ochutenie môže byť rôzne, ako aj použité mäso a čas prípravy, môže sa pripraviť z bravčového, kačacieho, králičieho, rybieho mäsa, výsledkom je úžasne chutné rozvláknené mäsko v tuku s konzistenciou podobnou paštéte, ktoré je voňavé a úžasne chutné. Vybrala som recept, ktorý pridávam.
porcia
príprava
na 70 - 80 °C
Suroviny
500 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
250 ml |
|
300 ml |
|
6 veľkých strúčikov |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
10 guľôčok |
|
2 ks |
|
Na skaramelizovanú cibuľu: | |
1/2 ks |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Bravčové pliecko som umyla, osušila a vložila do pekáčika.
-
2
Našpikovala som ho cesnakom, osolila z každej strany,....
-
3
...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a posypala rozmarínom,
-
4
...potom som pliecko preliala horúcou bravčovou masťou,....
-
5
...piekla som ho v rúre vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 20 minút.
-
6
Takto pečené pliecko som vložila do hrnca, pridala som cibuľu pokrájanú na kliny, celé borievky, bobkové listy, preliala som ho výpekom s bravčovou masťou,pridala som husaciu masť....
-
7
...horúci domáci zeleninový vývar, víno, u mňa to bolo Chardonnay, pomaly som priviedla do varu, prikryla pokrievkou a varila som za občasného prelievania tekutinou a opatrného otáčania pliecka plných 6 hodín, občas som všetko podliala trochou horúcej vody, aby bolo mäsko takmer ponorené v tekutine. Potom som vypla plameň a nechala trocha vychladnúť, mäsko som opatrne vybrala za pomoci drevených špachtlí na dosku a nechala som ho niečo vychladnúť.
-
8
Zatiaľ som na 1 PL rozpáleného olivového oleja dala 1 PL kryštálového cukru a za stáleho miešania som nechala cukor skaramelizovať na karamel.
-
9
Ku karamelu som pridala na mesiačiky pokrájanú a rozobratú cibuľu, ktorú som za stáleho miešania nechala skaramelizovať.
-
10
Ked cibuľa skaramelizovala, priliala som Chardonnay, osolila a uvarila som až na "cibuľový lekvár", víno sa celkom odparilo.
-
11
Hotové mäsko som na doske pomocou dvoch vidličiek rozdelila na vlákna, ide to veľmi ľahko. Mäsko som vrátila späť do čistého hrnca, zmiešala som ho opatrne so skaramelizovanou cibuľou...
-
12
... a preliala vínovo - zeleninovou - mastnou šťavou, ktorú som precedila cez husté sito po vybratí hotového mäska vcelku.
-
13
Rozdelila som hotové Rillettes do ramequiniek a pohárov a som zaliala ešte rozpustenou husacou masťou, nevydržali sme to a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom sme si pochutnali sme si už na teplých Rillettes, ostatné som odložila stuhnúť do chladničky.
-
14
A dnes boli skvelé raňajky :-)))) Rilettes sú vynikajúcou tradičnou pochúťkou francúzskej kuchyne, pripravujú sa aj z iného mäska, napr. kačacieho, králičieho, rybacieho a iného, zásadne s vínom a vývarom, s rôznym korenením. Podstatou Rillettes je pomalé dlhé niekoľkohodinové varenie mäska v tuku, vo víne a vývare a výslednou je konzistencia voňavej a úžasne chutnej paštéty. Ten čas, námaha a dodržanie technológie sa bohate oplatí a odmení. Na vareche je viac krásnych receptov, mne sa najviac páčia Rillettes od @amelie, pridala som recept, ktorý je odlišný a naozaj výborný. Rilletes sa dajú aj zmraziť alebo aj zavariť, ak spravíte vo väčšom množstve, nám sa veľmi rýchlo minú, celkom iste už dnes :-) Vrelo odporúčam vyskúšať, prajem Dobrú chuť:-)
mne sa páči aj ten tvoj
pridala som aj tento môj do tej skvelej varecháčskej zbierky rillettes, lebo tu je iný odlišný postup.
máš pravdu, vyžaduje viac čakania DDDDD súhlasím s tebou.
som rada, že môžeš potvrdiť kvalitu receptu :-)
teší ma, že aj tento môj sa ti páči :-)
dakujem ti.
najlepšie s chlebom, pravda pravdúca :-)
vážim si tvoju pochvalu veľmi :-)))
úprimne dakujem.
nuž ale odmenou je skutočná delikatessa, pre ktorú sa oplatí čakať a spraviť :-)
dakujem ti za peknú pochvalu.
dakujem za takú krásnu pochvalu a za 5*
áno, je to specialitka :-)))
dakujem za takú krásnu pochvalu a za 5*
áno, je to specialitka :-)))
bola by jej veľká škoda :-) to mi ver!
radšej si Rilletes priprav, nielen strašne dobre vyzerajú, ale aj tak úžasne chutia :P
dakujem ti za uznanie.
Dakujeme za porozumenie.
Pre Vasu informaciu - recept od @pusta :
varecha.pravda.sk/recepty/rychly-jablkovy-kolac-z-listkov...
bol prave pre taketo nezhody zablokovany redakciou, @pusta o to neziadala. Recept je len zablokovany na pisanie komentarov, vsetky uz zverejnene komentare vcetne toho od @jerica si mozu uzivatelia Varechy pod receptom precitat.
máš pravdu, tá skaramelizovaná cibuľa je skutočne bomba a
Rillettes s karamelom chutia geniálne, sú jednoducho úžasné.
vrelo odporúčam vyskúšať :-)
určite budeš nadšená a spokojná.
dakujem ti za krásne uznanie.
veľmi ma teší, že sa ti môj recept páči :-)
nie je s tým veľa práce, len troška náročné na čas, ale to čakanie sa ti bohate odmení.
dakujem za uznanie.
ja momentalne zijem sama takze aj ked je tu kopa krasnych receptov, pre jedneho sa fakt neoplati
tak ako vravíš ty, je to parádna mlsanica :-)
dakujem ti.
verím, ýe by si týmto jedlom nepohrdol:-)
vážim si tvoje hodnotenie odborníka na slovo vzatého veľmi.
dakujem ti.
lenže aj ked si sama môžeš si dopriať niečo lepšie. myslím to tak, že to síce sama na jedenkrát nezješ, ale môžeš časť zavariť alebo zmraziť, a potom dobre padne siahnuť po hotovom, ked budeš mať chuť.
ešte k tomu s čerstvým domácim chlebom.
tvojim stravníkom sa zapáčiš, zavdačíš, budú ťa priam zbožňovať :-)
však uvidíš, pocítiš :-))))
dakujem za krásne hodnotnie.
vedia to a vážia i to :-)
túto dobrotu radi uvidia a ochutnajú znovu :-) verím, že aj tebe tečú slinky DDDDD
dakujem za milú pochvalu a 5*.