Makrónky
Foto: potravinarskavyrobaliana
porcií
na 160 °C
Suroviny
1 hrnček (250 ml) |
|
3/4 hrnčeka |
|
1/4 hrnčeka |
|
90 g (2-3 ks, jeden deň odstáte pri izbovej teplote) |
|
2 bal. |
|
|
|
Plnka: | |
110 g (biela alebo tmavá) |
|
115 ml |
|
30 g |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
1 hrnček = 250 ml. Mandľovú múku a práškový cukor zmiešame. Veľmi krátko môžeme premixovať na jemnejšie, ale skutočne krátko, aby sa z mandlí neuvoľnil olej. 3-5 krát preosejeme cez sitko. Väčšie kúsky mandlí, ktoré sa zachytili v sitku nepoužijeme! Pozor, ak ich je viac, pridáme ešte mandľovú múku, aby nechýbala do uvedeného potrebného množstva. Preosiať mandľovú múku s práškovým cukrom je veľmi dôležitý úkon, aby povrch makróniek bol dokonale hladký a lesklý.
- 2
Vaječné bielky, ktoré sme nechali jeden deň odstáť pri izbovej teplote, vyšľaháme do nie príliš tuhého snehu. Po lyžiciach postupne zašľaháme cukor. Šľaháme dovtedy, pokiaľ po vytiahnutí metličiek nebude sneh tvoriť dlhé, lesklé špičky. Ak chcete farebné makrónky, teraz môžete pridať potravinárske farby.
- 3
Ručne po častiach zľahka vmiešame nie príliš krúživými pohybmi mandľovú múku s cukrom. Hmota je pripravená, keď sa po zdvihnutí lyžice tvorí jednoliata stuha, ktorí drží cca 20 sekúnd svoj tvar.
- 4
Silikónovou formou na makrónky alebo hladkou teflónovou fóliou vyložíme plech na pečenie. Môžeme použiť aj papier na pečenie, ale musí byť dostatočne kvalitný.
- 5
Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a dávkujeme 3 cm kopčeky na podložku. Potom plechom niekoľkokrát silno buchneme o stôl, aby sa z makróniek uvoľnili všetky bublinky. Ak sú kopčeky nerovné, uhladíme ich prstom namočeným vo vode.
- 6
Makrónky necháme odpočívať aspoň 30 minút - 2 hodiny. Ak sa prstom dotkneme povrchu makróniek a nelepia sa, sú pripravené na pečenie.
- 7
Rúru vyhrejeme na 160 °C a pečieme 10 - 15 minút. Teraz sa ukáže, či sme správne dodržali všetky postupové kroky. Upečené makrónky necháme vychladnúť a potom ich odlepíme od podložky.
- 8
PLNKA ČOKOLÁDOVÁ: Smotanu nalejeme do hrnca a tesne pred tým ako začne vrieť nasekáme čokoládu a smotanu stiahneme z platničky. Pridáme maslo a miešame kým nevznikne hladká, lesklá čokoládová hmota. Bielu plnku môžeme prifarbiť potravinárskymi farbami.
- 9
Plnku vložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Po stuhnutí krátko prešľaháme a dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Plnkou naplníme makrónky.
- 10
Naplnené makrónky skladujeme v chladničke.
Tiež makrónky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dobrý deň. Žiaľ nie, makrónky sú typické práve tým, že obsahujú mandľobú múku alebo zomleté mandle.
Dobrý deň, naše makronky sú pripravené francúzskou metódou, kedy nie je potrebné použiť cukrový sirup. Cukrový sirup sa používa pri talianskej metóde.
Makronky sa daju spravit aj s obycajnej hladkej muky. Recept najdete v mojom profile
Ak sa makronky lepia, myslim ze by som ich dlhsie piekla. Mam aj ja par receptov na makronky. Mozete vyskusat