
Fattoush (fatuš)
Šťavnatý, výborný salát arabských zemí (Iraq, Jordánsko, Libanon, Palestina, Syrie ale...

Marocký šalát Zaalouk
Zaalouk je tradičné marocké jedlo, podávané ako predjedlo, teplé alebo studené. To je baklažánovy...

Koláč Umm Ali
Tento recept ma naučil robiť môj manžel. Je z egyptskej kuchyne a on ho strašne ma...

Červená ryža
Tento recept som este nestihol uvarit len som ho jedol v mojej oblubenej emiratskej restike. Opytal...

Šalát s bulgurom, riasou Wakame a grilovanou zeleninou
Náš obľúbený teplý rímsky šalát s bulgurom som trochu rozvinul, fazuľu nahradil inými vecami, a...

Jahňaco-cícerová fašírka s polentou a ratatouille
Prvý raz v živote som skúšal robiť fašírku. Z detstva nenávidené jedlo mi napadlo, keď...
Falafel
Známa chuť Blízkeho východu, alebo nočnej návštevy kebabárne na rohu ulice....

Dolma
Mäso zomelieme, pridáme uvarenú ryžu, soľ, korenie, pretlačený cesnak a nadrobno pokrájanú cibuľu....

Souvi biedendzan - baba ghanus [baklažánová nátierka]
Tento recept je z arabskej kuchyne. Irak. Je známa v celej Arábii. Je to...

Kuracie soté na arabský spôsob
Milá varecha. Rozhodla som sa uverejnit zopár receptov ktoré su pripravované s vášnou...

Chicken murgh lahori - pakistanské kuracie karí
Kura nasekáme na časti, vložíme do misy. Pridáme biely jogurt, premiešame a necháme odležať...

Modrý ayran - jogurtový nápoj
Ayran, alebo ajran, je typický turecký nápoj obľúbený na Balkáne, Blízkom východe a v...

Cícerová balila
Tenhle recept pochází z Jordánska. Je to stručné, jednoduché, ale naprosto vynikající. Římský...

Mezze, mezza, mazzah...
Mezze... sú to vlastne bohaté zeleninové, mäsové, studené, teplé a iné predjedlá, podávané...

Kancelársky kuskus
Nemáte čas vybehnúť z práce na obed, nikde navôkol dnes nemajú nič, čo by vás...

Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu
Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som...

Kuracie stehná na orientálny spôsob
Pečené kuracie stehná môžu chutiť aj neobvyklejšie. Vyskúšajte ich zaujímavo ochutiť a urobiť spolu s bulgurom....

Marocké kura
Táto úprava kuraťa je z Maroka. Ide o pomerne korenené jedlo, ale veľmi chutné,...

Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru
Vegetariánska obmena tajinu, pôvodne berberského jedla, vyznačujúceho sa typickou orientálnou vôňou korení ako koriander, ...

Pikantné lečo s cuketou s údenou paprikou na prírodno
Jednoduché, chutné, rýchle a dobré, ľahké, príjemne pikantné cuketové lečo na prírodno, ...

Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom
Mám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu. Vo svojom recepte som vychádzala z arabských...

Jordánska ryža
V oblasti blízkeho východu, najmä v arabských krajinách sa pripravuje ryža na rôzne spôsoby a veľmi...

Cícerovo-paradajkové ragout
Tento recept som nasla v Eat Smarter, pod nazvom Kichererbsen-Tomaten-Ragout, uvarila a chutilo vyborne....

Pomarančové kuracie stehná
Tento recept som nasla na nete v rubrike Babicove dobroty. Velmi ma zaujal, vyskusala som ho...

Fazuľový hummus
Receptov na humus je nespočetne veľa, tak pridávam aj môj, môžno si ho niekto obľúbi....

Pikantný pečený bôčik, marinovaný v harrise
Pred rokom som prvýkrát vyrobila doma pálivú harrisu a v našich podmienkach som použila bôčik, ktorý...

Berberská omeleta v tajinu
Jedna z variant marocké, velimi oblíbené snídaně a nejen snídaně.

Pita plnená cícerom a mrkvou
Moj oblubeny recept z vegetarianskej kucharskej knihy, samozrejme mnou upraveny.

Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa
Pide je plochý turecký chlieb, zvyčajne okrúhleho tvaru a hladký, sú však aj iné tvary...

Maklube - obrátený arabský hrniec naruby
Ide o veľmi populárne arabské jedlo s viacerými variáciami prípravy v obmene surovín, v posledných rokoch...

Vegetariánsky kibbeh z tekvice
Tento libanonský recept som objavila na stránkách Delikatesy. Kibbeh je jedlo z bulguru a mletého mäsa....

Bamie [okra s kuracím mäsom v paradajkovej omáčke]
Recept je z arabskej kuchyne. Irak. Bamie [Okra] je znama aj v Europe. Predava...

Mashi - plnená kapusta trocha ináč
Pochádza z egyptskej kuchyni. Robíme ho väčšinou v zime, jeme to väčšinou samostatne alebo je...