Dusená paradajková ryža
Dusená paradajková ryža

Červená ryža

2010 - bez fotky2010, 23. apríla 2017
Červená ryža
Foto: 2010

Tento recept som este nestihol uvarit len som ho jedol v mojej oblubenej emiratskej restike. Opytal som sa na recept na tuto farebnu cervenu Zobraziť celý popisTento recept som este nestihol uvarit len som ho jedol v mojej oblubenej emiratskej restike. Opytal som sa na recept na tuto farebnu cervenu ryzu. Je to perzska paradajkova ryza.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Cibulu nakrajame na drobno a kratko oprazime na oleji pridame pol lyzicky kurkumy, zmiesame spolu.

  2. 2

    Ked mame cerstve dobre paradajky tak ich obarime, ochladime a osupeme. Nakrajame na male kusky a vmiesame k cibulovemu zakladu + lyzica, dve paradajkoveho pretlaku a mletu stiplavu papriku, podla chute.

  3. 3

    Pridame vodu a prepratu ryzu, osolime, okorenime a dusime podla svojho postupu.

  4. 4

    V restauracii pridali berberisove hrozienka, piniove oriesky a olivovy olej. Klasicky domaci recept sa robi s pridanim na male kocky nakrajanych zemiakov. PS: To biele je cesnakova majoneza

Diskusia k receptu

frezia
Velmi pekne. Rada vyskusam, robievam tiez ryzu na rozne sposoby, so skoricou, hrozienkami, ciernymi fazulkami, sosovicou, kokosom, kurkumou, roznymi bylinkami, rimskou rascou...
2010
@Frezia ja som najprv myslel ze to je mrkvova ryza, paradajkovu som nikdy nemal.
Chlapci trolovia uzivajte si pod papucou doma a jezte sa na Vareche, jasne som napisal ze to nie je moj recept ale bude vyskusany za dva tyzdne aj s tymi rozklepanym masom a bude to vyborna kombinacia.
Zatial si mrznite doma za pecou plujte zlc.





mata3636
@2010 (23.4.2017 11:45)

palec hore za tvoj koment. lebo toto, čo sa tu robí, je už za hranicou všetkého. presne ako si napísal, len za každú cenu vypustiť žlč. to už nie je kritika, ale len urážky, nadradenosť a nadutosť. všade som bol, všetko viem a všetkým vám to musím povedať, lebo ja som naj - asi takto zmýšľajú tí traja, ktorí tu v poslednej dobe vypisujú svoje múdrosti. žiadne hranice, žiadna stopka a ešte si o sebe myslia, že akí sú frajeri, keď to tu každému poriadne "natrú".
lenuckaaa
@Leaela (23.4.2017 12:44)

Pozri si moje staršie komentáre a zistíš že som dávala pochvalné komentáre na recepty, ktoré sa mi páčili. Takže tvoje obviňovanie nie je na mieste. Toto predsa nie je recept.
leaela
@Lenuckaaa (23.4.2017 12:52)

A co je to podla teba,ked tvrdis,ze to nieje recept?vari je to inzerat?kde je napisane,ze sa mozu pridavat len recepty vlastnorucne zrealizovane autorom?ako inspiracia to niekomu posluzit moze,a to ze autor nieje priamo realizatorom v tomto pripade podla mna nieje podstatne
redakcia
@Lenuckaaa (23.4.2017 12:40)

Zverejnenie uvedeného receptu je v poriadku. Autor opisuje, ako sa k nemu dostal a priznáva aj to, že jedlo nepripravoval sám. Fotografia nie je prebratá z iného média, realizoval ju autor. Recept môže poslúžiť ako inšpirácia pre užívateľov, ktorí podobné pokrmy hľadajú a preto tento recept svoje miesto na Vareche má.
bubaya
Podľa mňa to vyzerá dosť nechutne. Čo sú tie svetlé kúsky na tom červenom , čo vyzerajú ako múčne červy, a dva tmavohnedé šúľky vedľa ako psie ......, na dovŕšenie ten biely kus niečoho vpravo ako kus polystyrénu. Jaj, to je cesnaková majonéza. Je mi jedno či je to skopírované, ukradnuté, alebo patentované v Haagu, fotka toho zázraku nevyzerá dobre.
lenuckaaa
@Redakcia (23.4.2017 13:45)

Takže pôjdem do reštaurácie, objednám si, odfotografujem tanier s pokrmom a spýtam sa na postup. Následne uverejním na Vareche, aby užívatelia mali inšpiráciu. Potom všetko iné, len kvalitu na Vareche nehľadajte.
bubaya
@Lenuckaaa (23.4.2017 14:06)
Keby si fotku dala do rubriky Diskusie s titulkom Hádaj, čo to je, prípadne Urob recept podľa fotky, tak by to mohla byť pekná švanda.
frezia68
Berberisové hrozienka asi nebudú,píniové oriešky asi áno:-),zasa si pridal niečo zaujímavé,ale počkám na recept.Cesnaková majonéza a mäso ako čevabčiči?Mám rada cudzokrajné recepty,tak počkám,až pridáš recept :-).
frezia68
@Petrkluc a @Staflik :Prišli ste kritizovať,učiť sa variť, či pridať užitočný recept?Pridali ste aspoň jeden?A @Lenuckaaa :Ak budeš niekde v ďalekom svete a odfotíš zaujímavé,pre nás neznáme jedlo s tým,že následne uverejníš recept,budeš vítaná.Asi na rozdiel od Teba,mnohých cudzokrajné recepty zaujímajú,aj mňa.Idem nakuknúť,čo si Ty pridala :-),snáď sa poučím? Iste si šikovná,keď tak kritizuješ.
kucharka
Ja osobne ďakujem a teším sa na recept. Tiež som to naposledy jedla v Emirátoch, presne ako to máš ty na fotke. Kopček ryže bol rajčinovej a kopček bol špenátovej, s jahňacím kúskami mäsa a šalátom z cibule a chili.
Pekný zvyšok nedele.
petrkluc
@Frezia68 (23.4.2017 16:00)

Právo na názor má podle tebe jen ten, kdo přidal recept? To je k smíchu, takže komentáře jsou zde pouze na pochvaly a i když se mi recept vůbec nelíbí, tak musím napálit pět hvězdiček a komentář ve stylu: "Geniální recept, určitě vyzkouším a jistě bude i repete, jsi bezhraničně úžasný, tvá šikovnost nemá obdobu v celé galaxii."

Hold, upřimnost se zde nenosí.
frezia68
@Petrkluc :Vôbec nemusíš nič chváliť,môžeš aj obísť recepty,ktoré sa nepáčia,môžeš aj pridať nejaký recept,preto sme tu.Úprimnosť sa nosí,ak chcem recept vylepšiť,rada pridám komentár.Že schopnosti @2010 stoja za starú bačkoru,cvičená opica= úprimnosť? Vieš,koľké dobré recepty tu už pridal?Ale Tvoja" úprimnosť" hovorí o Tvojej úrovni,takže nemá význam to rozoberať.Málo navštevujem Varechu,podobné reakcie ma odrádzajú.Ale ak sa takto prezentuješ......každý má právo na názor.Či taká kritika pozdvihuje úroveň Varechy?To už má v rukách Redakcia.
manya
Recept na červenú ryžu - s paradajkovým pretlakom- som videla vo vysielaní STV začiatkom 90.rokov,varili tam herci, reláciu moderoval Vladimír Durdík ml., varila som to viackrát ale bez kurkumy a chilli ,dobre, že si pripomenul, vyskúšam aj s kurkumou;
haji
Recept se mi líbí, oceňuji, že to není slepenec, určitě někdy vyzkouším.
evanaaa
@Mata3636 , dobre si ti napísala, aj za mňa, klen sa v jednom mýliš, nie sú traja, tá skupinka je trochu väčšia (a na svojom zozname majú aj mňa).....ja im hovorím "číhači", či tak nejak, pozerajú recepty a sledujú - čakajú, kde môžu zapárať a zhadzovať, ešte sa hnevajú ak sa to iným nepáči, a hneď sa odvolávajú na to, že aj kritizovať je treba, nielen chváliť. Ale....ako som už spomínala raz, im nejde o skritizovanie receptu ale o ubližovanie a vyvolanie hádky, lebo ešte ani raz nepochválili nič, tak potom načo tie reči..... A pokiaľ ide o hviezdičky pri niektorých obstojných receptoch, myslím, že sa snažia pokaziť ten priemer a naschvál dávajú po jednej. Ale aj to je ich právo......podľa mňa by hviezdičkovanie nemalo byť vôbec. Teraz len čakám, ako sa na mňa vrhnú :)
julica
@lenucka , 2010 nie je ziaden neznamy kuchar, ti, co su na vareche uz dlho, si dobre pamataju mnohe jeho recepty (skoda, ze ich postahoval, ale to uz je o inom). Tato ryza sa mi velmi paci a chapem aj to, ze v niektorych krajinach sa clovek proste lepsie naje von ako doma (na rozdiel od slovenska, ale ja mam individualne potreby, mozno mate inu skusenost). A ze taka @bubaya nevie rozlisit kvalitnu basmati ryzu od SOS a kvalitu povazuje za cervy, to svedci viac o nej ako o tomto recepte.
Ryzu uvarim, vdaka!
katarina2511
@Redakcia (23.4.2017 12:27)

a co tie dalsie urazlive komentare??? Naco je tu redakcia a admin?????? Preco tito ludia, co tu a urazaju ostatnych nie su uz davno prec z Varechy ??? Myslim, ze treba upozornit kompetentnych hore, aby spravili poriadok na Vareche, ked to admin a redakcia Varechy nie je schopna riesit. To, co sa tu robi a ako sa tu niektori ludia prezentuju, s tym som sa nestretla nikde inde, iba na Vareche. Varecha robi hanbu Pravde.sk.
bubaya
@Julica (23.4.2017 19:20)
Tie veľké šúľky niečoho sivobéžového je basmati ryža? No toto? A čo je potom to červené?
jozka2
2010,dakujem ti za recept.Podobnu ryzu som jedla a velmi mi chutila.vdaka tvojmu odkukanemu receptu si ju mozem pripravit.Ryzu neustale pripravujem s niecim,skoro nikdy nepodavam cistu.Myslim si,ze by sme mali byt vdacni ludom aj za odkukane recepty ,ktore posuvaju dalej a my ich mozme odskusat.
Bola som na Slovensku a dala som si spenatove rizoto velmi chutilo a tiez s hubami bola to lahodna bomba,teraz ich pripravujem sama staci len nakopnut tak ako si to spravil ty,este raz vdaka.Mam rada tvoje recepty,su jednoduche na pripravu,take rychlovky.
2010
Dakujem vsetkym za pozastavenie a pekne komentare. Ked sa vratim za par tyzdnov spravim tento recept, mozno ako fuziu s peknym receptom od @Kukulienka71
@Lenuckaaa mas uple pravdu nemal som to publikovat, ale som zo srandy ,feed the trools, nakrmil internetovych chrapunov, aj sa ukazali vo svojej primitivnej podlosti ked slusnu starsiu pani @Evanaaa napadli.
Myslim ze @redakcia to potichu podporuje kazda hadka zvysuje navstevnost -klikanie stranky.
@Katka78 , mas pravdu je to dristal ale neviem ci ten slovensky obecny.Tie kvazi hrozienka su kysle.




evanaaa
@2010 , vďaka......my sme tu staršia generácia a nemyslím len vekom, ale aj zotrvávaním, ale celkom sa mi páči, že mám ešte pusinku a nie papuľu, či hubu :-)
evanaaa
A @Staflik , myslela som to všeobecne, možno aj sem- tam nejaké pozitívne hodnotenie, ale veľmi málo, viac je toho druhého.......a prepáč.
siisa
Tá ryža sa mi veľmi páči, ale počkám, kým ju doma pripravíš a dáš echo či je to ono.
mijaita
@2010 ta ryze je dokonala, vynikajici! Vyladila jsem mexickym, citronovy chili. Dekuju ti i za ty, kteri tu remcali. Nechapu, proc by se nemohlo vyfotit jidlo v rest a napsat recept. Hlavne ze jsi to ale udelal! Super, budu varit, i samotna bez prilohy by klidne stacila.


mijaita
@2010 do dnesniho poledne uvarily ryzi uz 3 moje kamaradky a recept povysily smerem k nebesum. I za ně ti diky!
1x ivazik
petrkluc
@redakce , hlavně, že komentář od místního guru @2010 z 24. dubna 2017 o 2:15, kde označuje jiné užívatele za "chrapúne" je podle vás v pořádku, bravo!

A ještě jednou pro @mijata : Je třeba pochválit i dubajského kuchaře, nejen @2010 , jehož přínos k samotnému receptu je nulový.
mijaita
@Afataga (28.4.2017 20:10) privezla jsem takove citronove chili, neni agresivni, ale nakysle. Rada ho pouzivam.

siisa
Dnes sa mi hodila k mäsu ryža, tak som sa pustila do varenia. Najskôr som si všetky ingrediencie okrem ryže spracovala na omáčku. Tú som potom ešte aj prepasírovala cez sitko. Musím napísať, že tá omáčka čo vznikla bola výborná. Dala by sa použiť aj na cestoviny. Potom som pridala ryžu basmati hnedú, pridala vodu a dusila. Ryža naozaj chutí aj sama o sebe.


2010
@Mijaita ten tvoj pokus vyzera super, @Siisa ja som naspat v piatok v Dubaji a opytam sa na vychytavku ako dosiahli tu farbu, nemyslim ze pouzili cervenu ryzu lebo taka podobna tam bola aj zlta.



1x haji
2010
Vsetkym dakujem za nahliadnutie uz som doma, ostala oranzovejsia ( moc vela kurkumy a paprika tu nema dobru farbivost).
Aj master chef @Staflik (23.4.2017 10:17)
bez receptu, si na rade ake mas teraz vyhovorky? ja tiez fotim len mobilom a fotka z restauracie vymenena.
2010
Aj zelena ryza je OK ( kopor, mata), tiez okopirovany recept.
PS: kukurica je cerstva a granatove jablka z vlastnej urody.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia