Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom fotorecept
Foto: pusta
Mám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu. Vo svojom recepte som vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie, Zobraziť celý popisMám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu. Vo svojom recepte som vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie, ich pikantné korenenie mi najviac vyhovuje. Mäsové guľky som opiekla a potom povarila v paradajkovo-paprikovej omáčke, doplnila som ich dipom z jogurtu s mätou piepornou a ako príloha mi postačil krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka, niekedy upečiem aj arabskú Pitu miesto nášho chleba, vtedy to má ten správny arabský šmrnc.
porcie
príprava
na 90-100 °C
Suroviny
300 g (hovädzie, jahňacie, mix, bravčové alebo iné) |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
3 ks |
|
1/2 ks |
|
1/2 zväzku |
|
300 ml |
|
100 ml |
|
4 - 6 lístkov |
|
podľa chuti |
|
1/2 ks |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
8 guľôčok |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
K mletému mäsu som pridala soľ, škoricu a čerstvo mleté čierne korenie. Ja som mala bravčové, ale Vy môžete použiť mäso, ktoré práve máte a ktoré Vám chutí. Podľa arabskej tradície to má byť správne jahňacie mäso, ev. prípustné je aj hovädzie, v posledných dvoch prípadoch je toto jedlo známe aj v židovskej kuchyni, ktorá ma priam fascinuje. Myslím, že sa podobne pripravujú tieto guľky aj v Taliansku a v Turecku.
-
2
Pridala som rímsku rascu a štipľavú mletú červenú papriku,...
-
3
...sezam,...
-
4
...cibbuľu pokrájanú na kocky, sušenú štipľavú papriku pokrájanú na drobno, prelisovaný cesnak.
-
5
Posekala som na jemno petržlenovú vňať a 4 lístky mäty piepornej, viac netreba, má dosť intenzívnu chuť.
-
6
Pridala som nasekané bylinky.
-
7
Nadrvila som v mažiari nové celé korenie - 8 guličiek, polovicu som pridala k mäsku a polovicu som odložila do omáčky.
-
8
Pridala som 1 malé vajce a...
-
9
...všetko som poriadne zmiešala, aby vznikla tvarovateľná hmota, ak by bola riedka, môžete podľa potreby zahustiť strúhankou.
-
10
Z tejto zmesi som vo vode jemne navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti ping-pongovej hlavičky a odložila som ich do chladničky asi na 1 hodinu, aby sa dobre prepojili všetky chute.
-
11
Pripravila som si kápiu a paradajky.
-
12
Kápiu som pokrájala na hranolčeky a paradajky na malé kocky.
-
13
Pripravila som si domáce pasírované paradajky.
-
14
V hrnci v rozpálenom oleji som poopekala guľky z prudka z každej strany pekne do hneda - asi 5 -6 minút celkom. Potom som opečené guľky vybrala na tanier.
-
15
Do výpeku som dala domáce pasírované paradajky, pokrájané paradajky a kápiu, soľ, škoricu, čerstvo nadrvené nové korenie, mletú štipľavú papriku, čerstvo mleté čierna korenie, škoricu a bobkový list, za prudkého varu som redukovala asi 10 minút za stáleho miiešania, aby sa hustnúca zmes neprichytila. Nerobila som redukciu. dlhšie, lebo mám rada v omáčke kúsky paradajok a papriky.
-
16
Do omáčky som vrátila mäsové guľky a povarila ešte 5 minút. Ak máte guľky z iného mäsa, treba upraviť čas varenia.
-
17
Na tanieri som posypala množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ako to Arabi radi robia a prliala som jogurtovým mätovým dipom, ozdobila čerstvóu mätou.
-
18
Dip z jogurtu som pripravila zmiešaním jogurtu s posekanou mätou a ochutila som ho ešte citrónovou šťavou. Je to dosť ostré jedlo, ktoré príjemne kontrastuje s osviežujúcim jogurtovým dipom. Najlepší by bol ako príloha arabský chlieb Pita, ale dnes som ho nepiekla. Prajem dobrú chuť. a tu je môj recept na Pita chlieb, s ním bude toto výborné jedlo úplne dokonalé. http://varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszeres/15156-recept.html
varecha.pravda.sk/recepty/gulky-z-jahnacieho-masa-s-matov...
poznám recept od @lusinkab. skôr, než som ho urobila, konzultovala som s ňou, či ho môžem zverejniť. ona používa talianske korenenie, ktoré je charakteristické pre stredozemnú oblasť.
ja som použila korenenie, ktoré je charakteristické pre blízky východ, teda rabské a židovské, presnejšie som vychádzala z kuchyne Libanonu, Sýrie a Izraela.
teda naše recepty sú odlišné. aj ked je pravdou, že istá podobnosť tu je.
okrem toho moja omáčka je úplne odlišné.
nenapísala som, že sú to Arabské mäsové guličky kde si to videl?
napísala som len, že mám rada najmä tie z blízkeho východu a že som v korenení vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie. napísala som aj to, že ja som použila bravčové mäso. ak si si nevšimol, tak svoj recept som nazvala Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke.
stačilo si to pozorne prečítať a nemusel sii sa prezentovať svojimi bludmi a nezmyslami.
aj negatívna reklama je však reklama!!!
dakujem ti za pozornosť a prajem ti pekný nejedovatý deň v Chorvátsku.
robiť guličky na pare som ešte nerobila, super nápad, určite vyskúšam.
o tom chorvátovi si myslím, že sa doma rozťahuje iba a sem si prišiel odreagovať svoje komplexy, práve taký úbožiak bytostne neznesie, aby ho uzemnila práve žena :D ale to je jeho problém.
do jogurtu som nedávala petrželku, ale mätu, nemala som limetku, tak som dala citrón. iste by to bolo s limetkou ešte fajnovejšie.
@mijaita , tvoje hodnotenie si nesmierne vážim.
dakujem.
čítaš mi myšlienky...si super chlap.
:D :D :D
dakujem ti.
dám ti vedieť celkom určite.
dakujem za cenné rady.
len vyskúšaj s tým jogurtovým dipom, dáva celému pokrmu nový, celkom iný, ale veľmi príjemný a svieži rozmer, čo vynikajúco kontrastuje s jeho ostrosťou a harmonicky jedlo vyrovnáva chuťovo.
dakujem ti.
dakujem.
dakujem ti.
to sú veci, ktoré ja tak neovládam, skôr pracujem s korením podľa citu, predovšetkým tam, kde si naozaj dám záležať, aby som dosiahla orientálnu chuť tej krajiny, z ktorej korenenie preberám.. avšak nielen tam. je to láska k vareniu, úcta a pokora pred každým jedlom.
a čo sa týka tých vyryváčov, treba brať s určitým, niekedy dosť veľkým nadhľadom. varím pre radosť sebe, aj iným. musím počítať s tým, že niekto pochváli, niekto pohaní a občas sa nájde aj taký, kto uvarí a až potom pochváli, prípadne povie, čo nebolo v poriadku a rozoberieme to slušne a na úrovni :-)
veľmi pekne ti dakujem za tvoje slová :-)
dakujem za ocenenie.