Mezze, mezza, mazzah... fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 21. júna 2011

Mezze... sú to vlastne bohaté zeleninové, mäsové,studené, teplé a iné predjedlá, podávané v arabských krajinách, sú grilované, plnené, dusené, mixované a aj inak pripravené... zdroj: Dadalova kuchařka...

3-4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
250 g
3-4 strúčiky
1-2 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1-2 PL
Baklažánový dip:
1-2 ks (menší kus)
4-5 strúčikov
1 PL
Paradajkový dip:
1 ks
1 ks menšia
Jogurtový dip:
 čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...kuracie mäso, ja som použil vykostené stehná, som nakrájal na stredne veľké kusy a kuraciu pečienku tiež. Z oleja, tymiánu, koriandru, ďumbiera, škorice a oleja som spravil marinádu a mäso som v nej asi hodinku nechal odpočívať. Potom som ho striedavo napichal na namočené špajle a dal som na mriežku a potom na plech grilovať pri 190°C asi 30 minút, áno, aj som ich raz otočil...

    Mezze, mezza, mazzah... (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...baklažán som nakrájal na kolieska, asi 1cm hrubé a na grilovacej panvici som ich ugriloval, boli mladé a nie veľké, tak som ich nesolil a nenechal som ich ani vypotiť, neboli horké...

    Mezze, mezza, mazzah... (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po ugrilovaní som ich nasolil a nechal odpočinúť, aby pustili šťavu, potom som ich dobre postískal a zlial som ju. Nakrájal som ich na drobno a polovicu z nich som rozmixoval s pastou Tahini, cesnakom, citrónovou šťavou ( z asi polovice citróna) a olivovým olejom. Rozmixované som premiešal s nakrájanými a dochutil som ich soľou...

    Mezze, mezza, mazzah... (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...malú cibuľku nakrájanú na drobno som orestoval na oleji, potom som pridal paradajky v konzerve (môžu byť aj čerstvé), bazalku, pálivú chilli pastu Harissu a soľ... omáčku som nechal, nech sa primerane zredukuje...a bola hotová :-) ... perfektne pikantná...

    Mezze, mezza, mazzah... (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...ovčí syr som roztlačil vidličkou, pridal som hustý biely jogurt a nakrájaný čerstvý kôpor, dochutil som soľou a dal som odpočívať do chladničky...jogurtovo kôprový dip je hotový :-)

    Mezze, mezza, mazzah... (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...jedli sme to s arabským chlebom pita, recept nepridávam, lebo ich tu je kopec a všetky sú perfektné. A čo vám poviem na záver? ... popálil som sa, porezal som sa, ale stálo to za to :-)... dobrú chuť

    Mezze, mezza, mazzah... (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

2010
Toto je ten hlavny rozdiel medzi Slovenskou kuchynou a juznou kuchynou.
Juzna dava doraz na vyborne teple a studene predjedla ( prvy chod) a Slovenska na kolace...
Super
jody
Parádny recept!!! Dúfam, že keď si sa popálil, strčil si ruku (alebo čo) do múky... :-)
evusik
výborný recept... a tie dipy sú úžasné, na najbližšiu grilovačku vyskúšam :-)
myslím, že si jasný favorit v súťaži, držím palce
cistinka
Z tvojho receptu cítim vôňu dovolenky..........a spomínam :-)
nazarboncuk
parada....robime aj my doma podobne, hlavne ked je nejaka party a k tomu Rakı a kopec ovocia, hmm...uz aby bol víkend :D
jerica
jéééj vzdychám , to si aj vytlačím na A4 aby nevzniklo podozrenie aké vytlačím :-))
altyn
Perfektné, čoskoro bude príležitosť pri ktorej sa budem môcť týmto blysnúť... :-)))) To budem frajer!
gman
ze ja nemam vonkajsi gril... hned by som siel do toho. opat jeden vyborny
nelajsia
zajtra domáca grilovačka- skusam,,,, diky za receptiky a dipy....pekný víkend..:-)