Kráľovská studená omáčka

pusta - fotkapusta, 12. júna 2013
Kráľovská studená omáčka
Foto: pusta

Táto studená omáčka sa podáva v Libanone ako príloha k rôzne upraveným mäsám, ku krevetám, hodí sa ku grilovanej zelenine, výborne zvýrazní jej chuť. Kráľovská omáčka je vynikajúca a veľmi obľúbená, pikantnej ostrej a lahodnej chuti, zjemnenej kvalitným koňakom. Príprava je nenáročná. Pridávam recept pre milovníkov pikantných jedál a arabskej kuchyne.

1 dávka - pre viac o
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

1 šálka = 250 ml kvalitná čerstvá
3/4 šálky kvalitný
2 - 3 PL na ozdobu kvalitný
1 PL kvalitný pravý
1 ČL
1/2 ks citróna
1/4 ČL
1 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vhodnej misky dáme majonézu a kečup, ktoré dôkladne zmiešame s koňakom a citrónovou šťavou. Primiešame Tabasco, pridáme čerstvo mleté čierne korenie a soľ a znovu premiešame. Pripravíme si papierový lievik, naplníme ho odloženým kečupom, odstrihneme špičku lievika a ozdobíme povrch omáčky, tenkou špajdľou kreslíme obrazce.

Diskusia k receptu

marianne
@pusta vobec nekupujem kecup,da sa aj paradajkovy pretlak pouzit? inak zaujimava omacka....
slavka2012
Podobnu robia v Argentine volaju ju salsa golf.Je chutna,ale strasne kaloricka :-)
pusta
@marianne , neviem ti dať jednoznačnú odpoved. kečup obsahuje cibuľu, paradajky, jablká, škoricu, cukor, ocot, soľ a iné ingrediencii, teda samotný paradajkový pretlak svojou chuťou nezodpovedá, skúsiť môžeš a treba ešte dochutiť.
pusta
@slavka2012 , o salsa golf som už počula, ale neviem zloženie a ako sa pripravuje.
dakujem za info.
kimlo
Výborná vec, ku grilovačke sa hodí...
radulienka
Mňam, až mi slinky tečú, to pripravím na grilovačku, vďaka za recept...
majsterka
u nás sa robí podobná omáčka - Diabolská - len sa do nej nedáva koňak
pusta
@kimlo , určite si pochutnáš na nej aj pri grilovačke. je fakt výborná :-)
dakujem.
pusta
@majsterka , no vida, podobná v Argentíne Salsa Golf, v Lučenci zas Diabolská, teda obľúbená a vynikajúca :-) dôležité je, že chutí a je rozšírená.
dakujem.
vierutt
Takúto nepoznám, vďaka za recept, milujem dipy a omáčky
mariamka
mne to pripomina omacku tisic ostrovov, robim podobny dressing z kyslej smotany, je naozaj vynikajuci, a s konakom to moze byt zaujimave :)
pusta
@mariamka tvoj dressing je určite dobrý a chutný, ale táto omáčka naozaj vyžaduje majonézu.
akosi si neviem predstaviť koňak v dressingu z kyslej smotany a ani Tabasco :-) nič v zlom, možno treba len skúsiť :-)
dakujem za úvahu i za príspevok.
tina4840
Ja podobný dressing robím bežne, len namiesto 2/3 majonézy dávam
kyslú smotanu a toho koňaku tam dávam viac. Výborné je to napr. k rybám (losos), alebo ako "tatarku" k pečeným zemiakom.
P.S. To korenie má byť biele, alebo čierne ?
pusta
@tina4840 ,
ten tvoj dressing je z kyslej smotany, iste je výborný a hodí sa k rybám.
ale nie je to Kráľovská studená omáčka z Libanonu, kde sú ingrediencie iné a má aj iné a širšie použitie - vid v úvode, je veľmi ostrá.
áno, má v nej byť čerstvo mleté biele korenie, je to uvedené v rozpise presne.
mnohým to pripomína iné omáčky, ako napr. argentínsku Salsa Golf , Omáčku z Tisícich ostrovov alebo ich vlastné dipy ako napr. Diabolská omáčka. avšak ani jedna nie je táto. S Kráľovskou studenou omáčkou som sa stretla iba v špičkových interhoteloch Libanonu, určite sa dá pripraviť aj u nás, recept som posunula :-)
dakujem aj za tvoj milý príspevok.
pusta
@vierutt , som rada, že sa ti páči, ak máš rada ostré omáčky, tak vyskúšaj.
dakujem.
mariamka
p. @pusta ja som nemyslela ze dam konak do smotany, ja som iba porovnavala chute, ked, tak urcite do majonezy takto podla vas, ale to vidim tak na tri kilo plus, mate ma na svedomi :))
pusta
@mariamka moja, ved ja viem, že si to tak nemyslela :-) ved taký pravý francúzsky koňak do kyslej smotany by bol aj škoda, nie? to už radšej kopnúť čistý do seba :-)
a čo sa tých kilogramov navyše týka, na tebe to ani vidno nebude, budeš len žensky plnšia a ešte viac sexy :-)
keby si mňa videla...ajajaááááj :D: D : D, ale aspoň sa pred smrťou z chuti nadlábnem,čo už :D aj to je radosť :-)
mariamka
p. @pusta :))) tisic veci ma napada ale nebudem tu drazdit obecenstvo obsennostami,, ste zlata zienka "nad vecou" ktora navyse dobre vairi :)
sracz
... mäsá, krevety, grilovaná zelenina ... častý účastníci na našom stole; omáčku v "kráľovskej" podobe a na betón aj s takou chuťou, veru nepoznám (a to som videl už aj hrbatého psa, koňa "bľuc" a mám cez 60), rozhodne pridávam do kapitoly: okamžite, "doraz učkaj a már is" v pri najbližšej príležitosti "ukuchtím" podľa Teba, milá @pusta - ďakujem aj za nabudenie chutí a zvedavosti!
pusta
milý @sracz - ferikém drágám, budeš na výsosť spokojný, len kľudne urob.
dakujem za pekné hodnotenie.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha