Maklube - obrátený arabský hrniec naruby

pusta - fotkapusta, 12. marca 2011
Maklube - obrátený arabský hrniec naruby
Foto: pusta

Ide o veľmi populárne arabské jedlo s viacerými variáciami prípravy v obmene surovín, v posledných rokoch známe aj v krajinách strednej Europy, nielen na Zobraziť celý popisIde o veľmi populárne arabské jedlo s viacerými variáciami prípravy v obmene surovín, v posledných rokoch známe aj v krajinách strednej Europy, nielen na blízkom Východe.

6-8
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1500 g, 1 ks
1000 g
100 g, lúpané
1500 g, malé podlhovasté alebo
p.p




Postup

  1. 1

    Potrebujeme aj: 1 hrniec s rovným dnom a rovnými bokmi. Kura varíme v osolenej vode pomalým varom, ked je mäkké, vyberieme, necháme vychladnúť, oberieme z kostí a natrháme na kúsky. Baklažány pokrájame na kolieska, posolíme, necháme vypotiť, opláchneme vodou, osušíme a ugrilujeme, Ryžu niekoľkokrát preoláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať, orestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou, osolíme a udusíme. Mandle alebo oriešky na siucho opražíme na panvici.

  2. 2

    Kastrol silne vymažeme maslom, dno, aj boky. Do kastrola vrstvíme ryžu, kúsky mäsa, baklažán - až do spotrebovania surovín. Zalejeme časťou vývaru, prikryjeme pokrievkou a vložíme do trúby dusiť na 45 minút pri teplote 180 stupňov.

  3. 3

    Hrniec vyberieme, odstránime pokrievku, priložíme servírovací podnos, rýchlo obrátime naopak,, vyklopíme na podnos opatrne odstránime hrniec a máme celý pokrm naruby. Vrch posypeme opraženými mandľami, lieskovými orieškami a horúce podávame. Stolovníci sedia dookola a každý si naberie sám. Podávame horúce s kyslou uhorkou alebo s jogurtom posypaným sušenou mätou. V europskych krajinách sa niekedy dáva miesto baklažánu varený karfiol, rozobratý na ružičky alebo sa kombinujú oba druhy zeleniny.

    Maklube - obrátený arabský hrniec naruby - obrázok 3

Diskusia k receptu

pusta
zinajdha, dakujem. len doplním, maklbe sa väčšinou striedajú vrstvy surovín, niekedy je to tak, ako to sobil 2010, často sa používa najmä jahňacie mäso, v Sýrii sa pridávajú okrem píniových orieškov aj granáthové jablká a baklažány sa používajú špeciálne - malé, podlhovasté,v Palestíne a Izraeli dokonca používajú sladké zemiaky a fenikel, z korenín kurkuma a škorica vôbec nie sú pravidlom ani podmienkou, paradajky vo väčšine prípadov dávajú- toto všetko len svedčí o množstve variácií, rozšírenosti a obľúbenosti tohto jedla a nie ako to uviedol 2010, i ked sa mne osobne jeho rp páči a je aj po mojej chuti, jeho rp je len jedna z mnohých možností maklube.
2010
Ok tak odpoviem ,precitaj si znova poriadne svoj recept, ale naozaj poriadne.
1- Nemas tam ani jednu koreninu absolutne nic...
2-Ked das vsetky suroviny plus kilo suchej ryze do hromady potrebujes hrniec na vyvaranie aby sa to zmestilo a to sa nebude dat preklopit...
pusta
2010, máš pravdu, nie sú tam koreniny, v rp neboli uvedené a to, čo vidíš na foto,bola len porcia pre nás dvoh doma . rp som uvádzala tak, ako bol originál napísaný. s tým preklopením celkom nesúhlasím, lebo priemerný muž by to určite preklopil, aj zdatnejšia žena
pusta
2010, viem, čo si mal na mysli, v tvojom recepte základné suroviny - ryža, mäso, paradajky a baklažány tvoria necelých 3000 g, zatiaľ, čo v tomto recepte cca 4000 g, z hľadska sily to však pri celej dávke s ohľadom na ryžu určite stojí
pusta
za zamyslenie /len som dokončila vetu/.
2010
pusta, vsak si este raz precitaj svoj recept co to nevidis ? cela arabska kuchyna je o koreninach a ty tu nemas ABSOULTNE NIC ? z toho sa neda nic uvarit, jedine keby som bol jasnovidec.
PS:
Sorry ,ja nezijem na slovensku preto som nemohol komentovat co bolo v televizii. Jasne ze je 100 variaci tohto receptu ale vsetky maju koreniny , okrem tvojho.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia