Cícerové guľky
Cícerové guľky

Falafel videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 31. januára 2022

Známa chuť Blízkeho východu, alebo nočnej návštevy kebabárne na rohu ulice. Vyprážaná cícerová guľôčka s orientálnymi koreninami a bylinkami, servírovaná k šalátu, ako Zobraziť celý popisZnáma chuť Blízkeho východu, alebo nočnej návštevy kebabárne na rohu ulice. Vyprážaná cícerová guľôčka s orientálnymi koreninami a bylinkami, servírovaná k šalátu, ako wrap s hranolkami, či priamo v pita chlebíku.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g sušený
1 zväzok
1 strúčik
1 ks
1/2 ks čerstvá
1 ČL
1 ČL
6 ks
1 ČL
2 PL
4 ks
300 ml
140 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Tento recept si žiaľ vyžaduje drobnú prípravu dopredu - nikdy nepoužívaj varený cícer z konzervy, falafel tak nebude dobre držať pokope. Výhoda však je, že si môžeš týchto guličiek vyrobiť zopár aj do zásoby, zamraziť a vytiahnuť v tej správnej chvíli zaslúženej lenivosti :) Sušný cícer namoč na do vody na celých 24 hodín. Má tendenciu vodu nasať a trojnásobne zmohutnieť, čiže sem-tam len jedným očkom skontroluj, či je vody dostatok. Na ďalší deň ho následne prepláchni pod tečúcou vodou.

  2. 2

    Do hlbokej misky k cíceru pridaj vňať, 2 ošúpané a nakrájané strúčiky cesnaku, rovnako spracovanú červenú cibuľu, čili papričku, koriander, rímsku rascu, soľ, čierne korenie podľa chuti, kardamóm (ak nepracuješ s už pomletým, tak použi len semiačka z vnútra škrupiny) a mletý koriander. Celú zmes premixuj v klasickom mixéri, alebo použi ponorný mixér. Múku a podrvené slané krekry pridaj na záver a vmiešaj ich do zmesi. Tie všetko zaujímavo chuťovo podfarbia a zároveň budú držať guličky pokope. Netreba tým pádom používať vajíčko a falafel samotný môžeme teda pasovať za vegána. Takto pripravenú hmotu zakri a odlož odpočívať na hodinu do chladničky.

  3. 3

    Keď nastane ten správny čas, pusti sa do vyprážania falafelov. Do hrnca / fritézy nalej olej a daj ho zohriať. Nesmie byť príliš horúci, ani studený, klasický vyprážací ťah. Sporák udržuj na miernom plameni. Z vychladenej zmesi vytvaruj v rukách guličky vo veľkosti golfovej loptičky a na várky ich daj vypražiť do oleja. Odporúčam tak po 4 - 6 kúskoch max, záleží od veľkosti panvice / hrnca. Hotové falafely daj odležať na papierový obrúsok - ten vsaje prebytočný olej.

  4. 4

    Neodmysliteľná príloha k tomuto jedlu je svieži jogurt s prepasírovaným cesnakom a kvapkou kvalitného olivového oleja. Falafely podávaj ako len ty chceš - so šalátom, s hranolkami, v pita chlebíku, kľudne aj ako street foodový wrap.

Diskusia k receptu

blogbusker
za pokus to stoji, ale odskusane to nemam :) isto by som ale isiel po mensej teplote a dlhsom case, nech maju cas sa upiect aj zvnutra a na zaver by som tomu pridal, nech su chrumkave @martamm (7.3.2022 11:15)

bugout
Už asi tak tri dni rozmýšľam či budem robiť falafel zajtra na večeru alebo v sobotu na obed... Určite k nemu spravím humus a ešte uvidím či kisir, kuskus alebo tabbouleh. V každom prípad odporúčam do jogurtu pridať tahini.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia