Foto: pusta
Kuskus je vyrábaný z tvrdej pšenice ako krupica. Nazýva sa tiež africkým ľudovým jedlom, používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilninám, Zobraziť celý popisKuskus je vyrábaný z tvrdej pšenice ako krupica. Nazýva sa tiež africkým ľudovým jedlom, používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilninám, iní k cestovinám. Pripravuje sa na sladko ako dezerty a na slano v kombinácii so zeleninou,kedy sa podáva ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ako príloha. Pri jeho príprave sa názory na použitie olivového oleja miesto masla rôznia. Jeho príprava má mnoho variant, vybrala som 3 predpisy z Maroka. U nás dostať kuskus kúpiť v Bio obchodoch.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
1 šálka = 250ml I. varianta: - do misy nasypeme 2 šálky kuskusu, osolíme, zalejeme 5 PL masla a jemne prepracujeme dlaňami, aby sa obalilo každé zrnko, prilejeme 3/4 šálky studenej vody, dobre premiešame vidličkou, dáme do sitka, sitko umiestnime nad paru, prikryté necháme nad parou 7 minút prehriať.Vrátime do misy a opäť premiešame s 3 PL masla vidličkou, vrátime do sitka nad paru a zakryjeme pokrievkou. Po 7 minútach vrátime hotový kuskus do misy.
- 2
II. varianta:- 2 šálky kuskusu nasypeme do hrnca, zalejeme 3/4 šálkou studenej vody, osolíme a necháme 7 minút postáť. Zalejeme 5 PL masla, dobre premiešame vidličkou, aby sa obalilo každé zrnko kuskusu. Zalejeme 1 šálkou horúcej vody, premiešame vidličkou a necháme prikryté stáť 10 minút, aby kuskus nasiakol. Počas tejto doby ešte 2x premiešame vidličkou.
- 3
III.varianta: - do zaliatia horúcou vodou je postup identický s II. variantou. Po zaliatí horúcou vodou premiešame a prikryté vložíme do vyhriatej rúry dôjsť na 15 minút. Správne pripravený kuskus je jemný, ľahký, nadýchaný a priamo rozplýva sa na jazyku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale to nema nic spolocne s arabskou pripravou kuskusu ,ktora je zdlhava ( treba ho najprv namocit na cca. pol hodinu a potom dat naparovat v paraku a par krat "suchorit" a pridavat "smen" ( smrdlave maslo ) ,tak sa to robi tradicne ...
pekny den vsetkym :-)
pekny den vsetkym :-)
Ten originalny kuskus sa myslim pripravuje aj den dopredu, miesa sa s nejakym riedkym cestom, potom sa necha uschnut a az tak sa vari... No neviem, ja som spokojna aj s touto instantnou verziou, lebo by sa mi to asi nechcelo robit tak dlho, hehe
Zelenina sa môže meniť, koreňovú podusiť.
libanonska kucharka a postup sa mi zdal taky zlozity , ze ho radsej kupujem v tej "zrychlenej" verzii:-)
Kuskus má za sebou históriu Starého
Kuskus narodený v Tunisku
Áno ochutnať vynikajúce
Lepšie je variť jahňacie mäso
Krava mäso alebo ryby
Každý, kto sa chce naučiť variť kuskus
Kontaktné skype amir77782
Narodil sa v Tunisku, kuskusom
Potom prišiel do Maroka, Alžírska, Líbye iba
4 Štátna
Afrika iný nevie, kuskus