Couscous - kuskus - príprava

pusta - fotkapusta, 17. marca 2011
Couscous - kuskus - príprava
Foto: pusta

Kuskus je vyrábaný z tvrdej pšenice ako krupica. Nazýva sa tiež africkým ľudovým jedlom, používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilninám, iní k cestovinám. Pripravuje sa na sladko ako dezerty a na slano v kombinácii so zeleninou,kedy sa podáva ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ako príloha. Pri jeho príprave sa názory na použitie olivového oleja miesto masla rôznia. Jeho príprava má mnoho variant, vybrala som 3 predpisy z Maroka. U nás dostať kuskus kúpiť v Bio obchodoch.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 šálky
 rozpustené alebo
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1 šálka = 250ml I. varianta: - do misy nasypeme 2 šálky kuskusu, osolíme, zalejeme 5 PL masla a jemne prepracujeme dlaňami, aby sa obalilo každé zrnko, prilejeme 3/4 šálky studenej vody, dobre premiešame vidličkou, dáme do sitka, sitko umiestnime nad paru, prikryté necháme nad parou 7 minút prehriať.Vrátime do misy a opäť premiešame s 3 PL masla vidličkou, vrátime do sitka nad paru a zakryjeme pokrievkou. Po 7 minútach vrátime hotový kuskus do misy.

  2. 2

    II. varianta:- 2 šálky kuskusu nasypeme do hrnca, zalejeme 3/4 šálkou studenej vody, osolíme a necháme 7 minút postáť. Zalejeme 5 PL masla, dobre premiešame vidličkou, aby sa obalilo každé zrnko kuskusu. Zalejeme 1 šálkou horúcej vody, premiešame vidličkou a necháme prikryté stáť 10 minút, aby kuskus nasiakol. Počas tejto doby ešte 2x premiešame vidličkou.

  3. 3

    III.varianta: - do zaliatia horúcou vodou je postup identický s II. variantou. Po zaliatí horúcou vodou premiešame a prikryté vložíme do vyhriatej rúry dôjsť na 15 minút. Správne pripravený kuskus je jemný, ľahký, nadýchaný a priamo rozplýva sa na jazyku.

Diskusia k receptu

2010
Hmm, nechcem moc mudrovat, ale treba si ujasnit to co popisujes je europska supermarketova priprava z tzv. instatneho kuskusu ktory je predvareny a upraveny aby sa dal rychlo pripravit ako pises.
Ale to nema nic spolocne s arabskou pripravou kuskusu ,ktora je zdlhava ( treba ho najprv namocit na cca. pol hodinu a potom dat naparovat v paraku a par krat "suchorit" a pridavat "smen" ( smrdlave maslo ) ,tak sa to robi tradicne ...
nadia56
pusta, tvoje varianty su zaujimave, vdaka za inspiraciu, robievame kus-kus velmi casto, podobne 2.variante, este trosku jednoduchsie, osoleny kus-kus polejem lyzicou olivoveho oleja, zalejem vriacou vodou, aby bola asi 2-3 cm nad kus-kusom, prikryjeme pokrievkou/obcas pridavam nejake bylinky alebo kurkumu, cesnak/ a po 5 minutach precedim cez sitko, prevzdusnim vidlickou a mozeme podavat,
pekny den vsetkym :-)
nadia56
pusta, tvoje varianty su zaujimave, vdaka za inspiraciu, robievame kus-kus velmi casto, podobne 2.variante, este trosku jednoduchsie, osoleny kus-kus polejem lyzicou olivoveho oleja, zalejem vriacou vodou, aby bola asi 2-3 cm nad kus-kusom, prikryjeme pokrievkou/obcas pridavam nejake bylinky alebo kurkumu, cesnak/ a po 5 minutach precedim cez sitko, prevzdusnim vidlickou a mozeme podavat,
pekny den vsetkym :-)
pusta
2010, verím aj tvojej pravde, to som pozbierala ako recepty z Maroka, ako aj informácie o kuskuse. Kuskus som kúpila v Bio obchode ako krupicu a nie instantný - odpovedám na tvoju úvahu. Nežila som v Maroku, ani som nebola v arabských domácnostiach, čo je iste škoda, ale receptov som našla na prípravu kuskusu naozaj veľa a vybrala som tieto 3. taktiež ich doma našich podmienkach odskúšala. Kedjetoľko variant, naozaj budem rada, aj uvedieš tú, ktorú robíš ty. Ja som medzi tými marockými našla zásadne maslo a napr. vo Francii aj inde používajú olivový olej, hoci som sa na druhej strane dočítala, že sa nemá používať v žiadnom prípade, lebo kuskusové zrniečka stvrdnú. aspoň vidíš, koľko protichodného o tom nájdeš.Ved pridaj tvoje vedomosti o kuskuse, ty si medzi mnimi žil. ja sama nie som znalec arabskej kuchyne, ale sa o ňu zaujímam, patrí medzi moje obľúbené zo svetovej kuchyne a za všetko, o čo sa rozdelíš, ti budem naozaj vdačná.
pusta
nadja, poznám aj ten spôsob, ktorý popisuješ, a je skutočne dobrý. dakujem.
cristinka
Ja kuskus pripravujem podobne ako nadia56. Jeden diel kuskusu zalejem jednym dielom vriacej vody, pridam sol, zamiesam a prikryjem, necham postat 3 minutky, prilejem trochu oleja, premiesam, prikryjem a znovu necham postat nejake tie 3 minuty. A to je vsetko :D
Ten originalny kuskus sa myslim pripravuje aj den dopredu, miesa sa s nejakym riedkym cestom, potom sa necha uschnut a az tak sa vari... No neviem, ja som spokojna aj s touto instantnou verziou, lebo by sa mi to asi nechcelo robit tak dlho, hehe
mariaklara
Kuskus mám už kúpený, len sa neviem odhodlať. Ďakujem za recept, určite vyskúšam.
jarunka
Kuskus si robim dost casto. Pripravujem ho podobne ako @cristinka , od ineho dodavatela moze byt aj trochu rozdielny navod. Kupujem ho v Bio obchodoch. Na cibulke a cesnaku si udusim zeleninu, nasekam nejake vnate, vsetko zmiesam a mam rychle a dobre papanicko.
pusta
jarunka, dakujem, že si sa podelila o svoju skúsenosť
mamenka
Do takto pripraveného kuskusu pridám nakrájané čerstvé paradajky - vynikajúce a sýte jedlo v období diét, pôstu a pod.
Zelenina sa môže meniť, koreňovú podusiť.
babidka
my mame kuskus tiez celkom radi a kedze som si jeho pripravu tiez nasla iba na nete , robievam ho podobne ako mas @pusta II. verziu . Raz som pozerala v TV ako robila kuskus jedna
libanonska kucharka a postup sa mi zdal taky zlozity , ze ho radsej kupujem v tej "zrychlenej" verzii:-)
pusta
babidka, tiež som to videla v tv, ako ty a postup sa mi videl zložitý, ale zrejme tak sa to tradične v arabských domácnostiach robí. osobne tiež dávam prednosť tej II. verzii.
pusta
mamenka, určite skúsim, najmä v horúcom lete. dakujem.
amir777
Všetky recepty nie sú pravdivé
Kuskus má za sebou históriu Starého
Kuskus narodený v Tunisku
Áno ochutnať vynikajúce
Lepšie je variť jahňacie mäso
Krava mäso alebo ryby
Každý, kto sa chce naučiť variť kuskus
Kontaktné skype amir77782
amir777
Kuskus je vyrábaný z tvrdej pšenice ako krupica. Nazýva sa tiež africkým ľudovým jedlom.. ..sotop.. ...Kuskus nie je všetko Afrika
Narodil sa v Tunisku, kuskusom
Potom prišiel do Maroka, Alžírska, Líbye iba
4 Štátna
Afrika iný nevie, kuskus