Hummus

jenni - fotkajenni, 13. augusta 2014
Hummus
Foto: jenni

Hummus nie je žiadny humus! Je to špecialita, ktorá sa teší veľkej obľube po celom svete. Recepty na hummus sa môžu výrazne líšiť v Zobraziť celý popisHummus nie je žiadny humus! Je to špecialita, ktorá sa teší veľkej obľube po celom svete. Recepty na hummus sa môžu výrazne líšiť v závislosti od krajiny, či od chuťových preferencií človeka, ktorý si tento pokrm pripraví. Tento hummus, ktorý ste našli v receptoch u mňa, je ten najzákladnejší, no však bez tahini, ale aj napriek tomu je lahodný. Odporúčam pripraviť si hummus doma, lebo to, čo si pripravíte sami, je zdravšie a kvalitnejšie než to, čo ponúkajú obchody.

15 minút
príprava
30-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
2 strúčiky
podľa potreby
z 1/2 citróna
podľa potreby
štipka
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Večer si namočíme jeden hrnček suchého cíceru do vody a necháme namáčať do rána ďalšieho dňa. Ráno vodu zlejeme, cícer dáme do hrnca, zalejeme novou vodou a varíme približne 30-45 minúť, kým cícer nezmäkne. Vodu na namáčanie dávam odoka, tak isto aj vodu na varenie cícera, jednoducho, nech je vody dostatok.

  2. 2

    Cícer zlejte, dajte do mixéra spolu s olivovým olejom, prelisovanými strúčikmi cesnaku a trochou vody (v ktorej sa cícer varil) a vymixujte na hladkú hmotu. Hummus osolíme, pridáme čierne mleté korenie, drvenú rascu a šťavu z citróna a môžete buď premiešať alebo ešte krátko pomixovať a hummus je hotový.

  3. 3

    Podávajte s čerstvým pečivom, hriankami, tortillami, alebo tyčinkami čerstvej zeleniny.

Diskusia k receptu

andiss
Milujem hummus!!! Najlepsie vzdy pripravit si doma, presne tak :)) palec hore, fajny receptik
jenni
no mám pocit, že keby som robila hummus bez cíceru tak by to nebol hummus, ale vidím, že zase raz na vareche dráma pre nič, ľudia veď kľud o nič nejde, ak máte problém tak sem nechoďte, napísala som koľko kuchýn/krajín/ľudí - toľko variácií na hummus, na internete som našla nespočetne veľa receptov na hummus bez tahini, pričom nie každý má tahini rád, ale čo je podstatné..mal niekto problém na internete s hummusom bez tahini? nie..až kým sme sa nedostali na varechu a tu je to stará dobrá klasika :) ale ďakujem, že sa prídete pozrieť na môj recept, ofrflať ho, aspoň je vďaka vášmu problému, ktorý ja pokladám za malichernosť v top receptoch za dnešný deň, ste super :)) len tak ďalej :) ale tým, čo vedia oceniť ďakujem a ostatným by som odporučila, aby sa nevzrušovali nad vecami, ktoré sa dajú predýchať:) ps: hummus znamená cícer, takže cícer je tá najdôležitejšia zložka, ale kľudne toto moje jedlo nazvime cícerovou nátierkou, hlavne aby mal každý srdce na mieste a pokoj na duši :)
jujoska
Hummus nie je cicer, ale pokrm z ciceru a typicky obsahuje aj tahini pastu. Tvoj recept niekto neskuseny najde na Vareche a moze si mysliet, teda ak nevie o co ide, ze je takto urobeny spravne a bude sa potom hadat niekde do krvi, ze ved to takto nasiel na internete a ziadna tahini sa tam nespominala. Tento recept by sa mohol volat Hummus bez tahini. Tak som niekolko podobnych verzii nasla na internete aj ja. Autori vedia, preco to tam uvadzaju - lebo to nie je typicky Hummus. Keby si to urobila aj ty, nemusela by tu vzniknut opat jedna zbytocna debata
zolik
@jenni Hummus (Arabic: حُمُّص‎) (also spelt houmous) is a Levantine food dip or spread made from cooked, mashed chickpeas blended with tahini, olive oil, lemon juice, salt and garlic.[1] Today, it is popular throughout the Middle East (including Turkey), North Africa (including Morocco), and in Middle Eastern cuisine around the globe.
natascha1
@jenni , zaujala má placka na úvodnej fotke. Mohla by si mi prezradiť, s čím si hummus podávala, vyzerá to veľmi chutne a iste je to aj zdravé. Ďakujem.
jenni
píšem to ale v úvodnom obkecávaní , že tento hummus je bez tahini, tak keby ste si to prečítali, nevznikali by tu tieto debaty, asi taký argument ako tvoj, čítajte pozorne, je to tam uvedené odvtedy ako som sem recept uverejnila :) to len ak sa TU niekto chce hádať do krvi, že čo je v zložení hummusu a ozrejmujem to tam, tak aký problém máte? je to tam, tak neviem prečo táto zbytočná diskusia..a to kde sa niekto bude hádať do krvi, z čoho je hummus zložený a že to tak videl na vareche u mňa nie je môj problém, lebo keby si prečítal úvodné slová, nemal by dôvod sa hádať :)) to je celé odo mňa k môjmu receptu, všetky potrebné informácie sú tam :) kto si neprečíta, nech sa háda prosím, robíte to zbytočne..
jenni
@natascha1 natrela som ho na placky, ktoré sú na fotke a spravila som fresh wrapy s čerstvou bazalkou, avokádom a paradajkami :) ale doma zvyknem mať raňajky - hummus natretý na hriankách a k tomu čerstvá zelenina (mrkva napríklad, tá je k tomu pre mňa naj) :) (recept na placky a wrapy som dala aj na varechu, ak by bol záujem)
jenni
predvádzam? nerozumiem, ale pár ľudí tu hovorilo, že to nie je hummus, keď tam nie je tahini a že to mám uviesť..uviedla som to hneď pri písaní receptu, keď to spomeniem už je problém nie s receptom ale so mnou? zaujímavé
medisn1609
Jenni nič si z nich nerob. Mám pocit že na vareche sa to kritizovanie stáva už chorobou ,ale k receptu :) zase si ma potešila zdravým a jednoduchým receptom a mám pocit že už som vyskúšala asi všetky ktoré si pridala :) a pre mňa je to že tam nie je tahini len výhoda pretože som sa ja šikovná rozhodla robiť Hummus o 20:30 a bez šance sa dostať do obchodu :)) a tahini si v našej malebnej dedine asi nekúpim :) takže zase len pochvala že tie recepty robíš jednoduchšie :)
tiginko
to je operfektné milá @medisn že si našla skvelý recept na cícerovú pomazánku, keď nevieš zohnať tahini vo vašej malebnej dedine. Keď ju niekde časom zoženieš, skús si urobiť hummus, je fakt výborný
katka78
@jenni , @medisn1609 tahini si dokážete urobiť jednoducho aj vy samé v pohodlí vašej kuchyne, stačia vám k tomu sezamové semiačka a olej. Výhoda domácej výroby je okrem iného aj v tom, že si môžete urobiť hoci len toľko, čo práve potrebujete do receptu. Teda ja tak robím. Vy nemusíte, iba ak by ste chceli :-)
Recept je napríklad tu  akochutimasala.blogspot.in/2011/01/tahini-pasta-neochutena-zakladn...
jenni
@medisn1609 vďaka, že si ocenila recept a že skúšaš recepty, dúfam, že ti aspoň trochu chutia :) a @katka78 vďaka za recept :)) tento blog poznám, tak niekedy vyskúšam doma :)
terinka55
@jenni , mne sa Tvoj recept a podanie páči. Každý má svoju chuť a právo na vlastnú prezentáciu.
jarunka
Mam cicer, ale neviem, ci uz nebude stari, sedi tam od zimy, bude sa musiet dlho mocit, no skusim coto urobi, mam aj tahini. Tak urobim.
steffik
Aký problém . Recept sa mi páči , máš to za 5 ++++ a tahini som so stiahla. Veľa kriku pre nič. Teším sa na ďalšie recepty.
vera29
No a ja práveže tahini moc nemusím,mám uvarený cícer a preto dnes tento receptík urobím.:-)
bugout
@vera29 (10.1.2022 05:37)
To tahini tam nie je mejko výrazne a hodí sa. A len detail rasca jednoznačne Rímska nie naša.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia