Foto: pusta
V oblasti blízkeho východu, najmä v arabských krajinách sa pripravuje ryža na rôzne spôsoby a veľmi chutne. Môže byť upravená na sladko i na Zobraziť celý popisV oblasti blízkeho východu, najmä v arabských krajinách sa pripravuje ryža na rôzne spôsoby a veľmi chutne. Môže byť upravená na sladko i na slano, s ovocím alebo orechami, aj inak. Dnes som vybrala recept z Jordánska, veľmi jednoduchý a dobrý, s kurkumou a rezancami. Podáva sa ako príloha, najčastejšie k mäsitým jedlám na šťave. U nás možno neobvyklá kombinácia, ale veľmi populárna a obľúbená s malými obmenami napr. v Egypte, ale aj v iných arabských štátoch
porcie
príprava
na 90-100 °C
Postup
-
1
hrnček = 250 ml
Ryžu som niekoľkokrát prepláchla vlažnou vodou, až kým voda nezostala čistá, poslednú vodu som zliala. Umytú ryžu som zaliala teplou vodou /nie horúcou/ a nechala 15 minút postáť. Vodu som zliala ešte raz , znovu som prepláchla ryžu a nechala dobre odkvapkať do sucha na cedníku. -
2
Na rozohriatom oleji som opražila rezance do zlato - hneda, za stáleho miešania a dávala som pozor, aby sa nespálili.
-
3
Pridala som pripravenú ryžu a...
-
4
...za stáleho miešania som ešte spolu opražila - asi 3 -4 minúty.
-
5
Pridala som kurkumu a soľ.
-
6
Zaliala som celé vriacou vodou asi 2 - 3 cm nad ryžou.
-
7
Premiešala som spolu, prikryla pokrievkou a keď pokrievka začala nadskakovať, stiahla som plameň na minimum a dusila som zakryté pokrievkou asi 17 minút. Potom som vypla pllameň a nechala ešte dôjsť v pare. Ryža je vtedy správe udusená, keď sa v nej vytvoria malé krátery. Nesmie byť na spodku pripálená, preto používam na jej prípravu hrniec so sandwichovým dnom.
-
8
...a išlo sa servírovať s vynikajúcim arabským jedlom - recept pridám zajtra.
okrem toho je tam kurkuma, ktorá patrí do rodiny zázvoru, je dobrá chuťovo, pekne a výrazne farbí, je však veľmi účinným liekom, jej liečivá vlastnosť sa hojne využíva pri mnohých ochoreniach.
sama som bola zvedavá na kombináciu ryže a rezancov, bola som veľmi spokojná a príjemne prekvapená.
dakujem ja tebe za pochvalu. :-)
tá kombinácia rezancov, ryže a kurkumy je perfektná, navyše liečivá, receptúra stará tisíce rokov, overená, osvedčená a obľúbená.
dakujem :-)
nuž, ale do Jordánskej ryže kurkuma patrí, má vynikajúcu chuť, farbí krásne, ale najmä liečivé účinky. arabi asi dobre vedia, prečo ju už tisícročia takto pripravujú :-). vyskúšaj raz, ak chceš a sama zistíš.
dakujem ti :-)
. Mám ju vyskúšanú a je perfektná
chutí naozaj výborne.
dakujem.
až na to, že to nie je Jordánska ryža. to nič, @tiginko chutí tá z linku, myslela to dobre :-)
to čo píšeš o tejto ryži , ja som tiež napísala už v úvode receptu, že je veľmi populárna aj v iných arabských krajinách a má aj svoje obmeny. ryža sa nerozvarila sa, zrnká ryže krásne odskakovali od seba, bola sypká a nebola premastená. o tomto som písala v komentoch. stačí si to pozorne prečítať. poznám aj variantu so šošovicou. arabi šošovicu veľmi obľubujú.
áno, je to príloha k mäsám na šťave i k omáčkam a môže sa jesť i samostatne :-)
dakujem za tvoj milý príspevok. vážim si to :-)
mne včera tiež chutila ako samostatné jedlo a bohate mi postačilo. :-)
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
som rada, že si si rp uložila a viem, že ty aj určite vyskúšaš :-)
potom daj vedieť, ako chutila.
dakujem za pekné hodnotenie.
@ tiginko aj tento recept je dobrý, majú dosť spoločného, určite vyskúšam oba
píšem len akú som mala ja ryžu, nemala som žiaden komentár k tomu, ako ju varí @mijaita .
prešla som to ešte raz, a veľmi pozorne, ale nič také som tam z mojej strany teda nenašla, ako tvrdíš ty. neurážaj @mijaitu v mojom, mene!
preto ťa prosím, nevkladaj do mojich úst tvoje slová...
dakujem ti.
mne stačila len samotná ryža bez mäsa.
bola výborná.
dakujem.
garantujem ti, že mňa a @mijaitu nerozhádate.
k tebe som rovnako milá, ako ty ku mne, nemusím sa ovládať, nemám ani najmenší dôvod. o 5,50 som s mijaitou len súhlasila a ešte skôr som to napísala i v úvode receptu.
ak si myslíš niečo iné, to je len tvoj problém :-)
dakujem.
dakujem.
Pozdravujem ťa z nizozemia.
veľmi ma to teší.
pozdravujem do NL.
tiež preplachujem ryžu vodou viackrát, kým voda nezostane čistá a ryža potom zostane sypká.
dakujem ti.
Druhykrat cestovinu opraz viac, takto na slabo to neda ani vyzor, ani chut...pa