Jordánska ryža fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. júna 2013
Jordánska ryža (fotorecept)
Foto: pusta

V oblasti blízkeho východu, najmä v arabských krajinách sa pripravuje ryža na rôzne spôsoby a veľmi chutne. Môže byť upravená na sladko i na Zobraziť celý popisV oblasti blízkeho východu, najmä v arabských krajinách sa pripravuje ryža na rôzne spôsoby a veľmi chutne. Môže byť upravená na sladko i na slano, s ovocím alebo orechami, aj inak. Dnes som vybrala recept z Jordánska, veľmi jednoduchý a dobrý, s kurkumou a rezancami. Podáva sa ako príloha, najčastejšie k mäsitým jedlám na šťave. U nás možno neobvyklá kombinácia, ale veľmi populárna a obľúbená s malými obmenami napr. v Egypte, ale aj v iných arabských štátoch

4
porcie
60 minút
príprava
17 minút
na 90-100 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1/2 hrnčeka
podľa chuti
1 ČL
3 PL (slnečnicový)
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    hrnček = 250 ml
    Ryžu som niekoľkokrát prepláchla vlažnou vodou, až kým voda nezostala čistá, poslednú vodu som zliala. Umytú ryžu som zaliala teplou vodou /nie horúcou/ a nechala 15 minút postáť. Vodu som zliala ešte raz , znovu som prepláchla ryžu a nechala dobre odkvapkať do sucha na cedníku.

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozohriatom oleji som opražila rezance do zlato - hneda, za stáleho miešania a dávala som pozor, aby sa nespálili.

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som pripravenú ryžu a...

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...za stáleho miešania som ešte spolu opražila - asi 3 -4 minúty.

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som kurkumu a soľ.

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zaliala som celé vriacou vodou asi 2 - 3 cm nad ryžou.

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiešala som spolu, prikryla pokrievkou a keď pokrievka začala nadskakovať, stiahla som plameň na minimum a dusila som zakryté pokrievkou asi 17 minút. Potom som vypla pllameň a nechala ešte dôjsť v pare. Ryža je vtedy správe udusená, keď sa v nej vytvoria malé krátery. Nesmie byť na spodku pripálená, preto používam na jej prípravu hrniec so sandwichovým dnom.

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a išlo sa servírovať s vynikajúcim arabským jedlom - recept pridám zajtra.

    Jordánska ryža (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

rulik
pekný recept,už dávnejšie som rozmýšľal o prílohe,ktorá by bola niečo ako ryža, ale trochu plnšia(ani to neviem popísať),ale toto je asi to správne čo som potreboval, dík
1x ellenb
pusta
@rulik , tiež som hľadala niečo ako ty. pekne si to napísal. :-)
okrem toho je tam kurkuma, ktorá patrí do rodiny zázvoru, je dobrá chuťovo, pekne a výrazne farbí, je však veľmi účinným liekom, jej liečivá vlastnosť sa hojne využíva pri mnohých ochoreniach.
sama som bola zvedavá na kombináciu ryže a rezancov, bola som veľmi spokojná a príjemne prekvapená.
dakujem ja tebe za pochvalu. :-)
izabella929
úžasný recept.-) oboje mám rada, ale spojenie týchto dvoch musí byť poriadna mňamka.-)
pusta
@izabellka929 , áno, tento úžasný a jednoduchý recept pozitívne prekvapil aj mňa, som rada, že som ho pridala.
tá kombinácia rezancov, ryže a kurkumy je perfektná, navyše liečivá, receptúra stará tisíce rokov, overená, osvedčená a obľúbená.

dakujem :-)
cesminaz
..jeej..prave dnes som robila tuto ryzu ;-)) milujeme ju vsetci,moje deti ju dokonca jedia len tak samu...ale ja pouzivam vylucne gulatu ryzu a davam kusok masla do vody.Kurkumu ziadnu :-)
pusta
@cesminaz , myslím, že ju zaradím častejšie. veľmi mi chutila v tejto horúčave aj sama o sebe. krásne odskakuje od seba, nie je zlepená a premastená.
nuž, ale do Jordánskej ryže kurkuma patrí, má vynikajúcu chuť, farbí krásne, ale najmä liečivé účinky. arabi asi dobre vedia, prečo ju už tisícročia takto pripravujú :-). vyskúšaj raz, ak chceš a sama zistíš.
dakujem ti :-)
denyany
mám rada ryžu, aj kurkumu môžem a proti rezancom nič nemám, tak túto kombináciu vyskúšam. som zvedavá, ako to bude chutiť dokopy.
1x albina
pusta
@denyamy , budem veľmi rada, ak vyskúšaš. je to vynikajúca kombinácia.
chutí naozaj výborne.
dakujem.
pusta
@rulik , máš na výber :D
až na to, že to nie je Jordánska ryža. to nič, @tiginko chutí tá z linku, myslela to dobre :-)
mijaita
@pusta tahle rýže není jen jordánská, ale vaří se tak snad ve všech arabských zemích. Já ji znám bez kurkumy, ale to už je detail. Co je ale výborné a vím jistě, že se přidává i čočka. Tu uvařím v páře aby se nerozvařila a přidám do té rýže s nudličkama. Příloha ke všem arabským omáčkám s masem a i nearabským.
pusta
@mijaita , Jodánska ryža je s kurkumou. a preto je to v názve receptu takto :-)
to čo píšeš o tejto ryži , ja som tiež napísala už v úvode receptu, že je veľmi populárna aj v iných arabských krajinách a má aj svoje obmeny. ryža sa nerozvarila sa, zrnká ryže krásne odskakovali od seba, bola sypká a nebola premastená. o tomto som písala v komentoch. stačí si to pozorne prečítať. poznám aj variantu so šošovicou. arabi šošovicu veľmi obľubujú.
áno, je to príloha k mäsám na šťave i k omáčkam a môže sa jesť i samostatne :-)
dakujem za tvoj milý príspevok. vážim si to :-)
vierutt
Páči sa mi táto kombinácia, musím vyskúšať. Páči sa mi aj kombinácia so šošovicou, ako uvádza @mijaita. Babenky, vďaka za inšpiráciu, pre mňa to bude určite samostatné jedlo, lebo mi nesedí (na trávenie)kombinácia ryža-mäso
pusta
@vierutt , som veľmi rada, že sa ti páči táto kombinácia, hoci na Slovensku je neobvyklá a pomerne neznáma. hej, aj kombinácia so šošovicou je výborná.
mne včera tiež chutila ako samostatné jedlo a bohate mi postačilo. :-)
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
mijaita
@pusta ani v Jordansku to neni pravidlem, mam tam kamaradku a nedělá tak. Ale je to jako u nas se vickovou. Ja bych do ni v zivote nedala cukr, jini to povazuji za samozrejme..... a presto zustava pravou, ceskou svickovou :-)
pusta
@mijaita , to je zase len vec názoru a zvyklostí, ja mám v zbierke mojich arabských receptov práve tento a pridala som ho tak, ako ho poznám robím ho tak, ako som ho pridala.
amelie
ako som mohla prehliadnuť takúto dobrotu? Ukladám si do kk.
pusta
@amelie , vidíš, neprehliadla si :D
som rada, že si si rp uložila a viem, že ty aj určite vyskúšaš :-)
potom daj vedieť, ako chutila.
dakujem za pekné hodnotenie.
mata3636
@pusta - mijaita píše, že šošovicu uvarí v pare, aby sa nerozvarila a nie ryžu. Ty čítaj pozornejšie a mohla by si poľaviť v tóne, ked Ťa niekto na niečo upozorní. Tvoja odpoved je akože milá, ale pritom z nej cítiť povýšenecký tón
rulik
@ pusta v týchto horúčavách určite bude výborná s nejakým ľahkým šalátikom, ani mäso netreba
@ tiginko aj tento recept je dobrý, majú dosť spoločného, určite vyskúšam oba
pusta
@mata3636 , neviem ako si ty prišla na "povýšenecký tón!. ja ho tam veru nemám. všimla som si, že @mijaita varí šošovicu v pare a nie ryžu.čítala som to veľ,mi pozorne, nemaj strach...
píšem len akú som mala ja ryžu, nemala som žiaden komentár k tomu, ako ju varí @mijaita .
prešla som to ešte raz, a veľmi pozorne, ale nič také som tam z mojej strany teda nenašla, ako tvrdíš ty. neurážaj @mijaitu v mojom, mene!
preto ťa prosím, nevkladaj do mojich úst tvoje slová...
dakujem ti.
pusta
@rulik , iste bude dobrá aj len tak v týchto horúčavách + ľahký šalátik.
mne stačila len samotná ryža bez mäsa.
bola výborná.
dakujem.
jujoska
OMG ... asi uplne pozorne si si to @pusta neprecitala: preco ta poznamka o 5:50, ze si to staci pozorne precitat? To si myslela na co a na koho, kedze si to pisala @mijaita ? Ty si mila, len ked sa vies ovladat. Nie vzdy to ide, ze? Skoda, ze nie si tak skvely clovek ako si kucharka...
pusta
OMG...@jujoska , môžeš sa snažiť, ako chceš, ty a aj tvoja skupina.
garantujem ti, že mňa a @mijaitu nerozhádate.
k tebe som rovnako milá, ako ty ku mne, nemusím sa ovládať, nemám ani najmenší dôvod. o 5,50 som s mijaitou len súhlasila a ešte skôr som to napísala i v úvode receptu.
ak si myslíš niečo iné, to je len tvoj problém :-)
pusta
a ešte, pre tvoj kľud @jujoska , poprosím pekne @mijaitu , aby sa vyjadrila ona sama, či má pocit, že som k nej bola povýšenecká, aby to neviedlo k takýmto neplodným diskusiám.
dakujem.
tiginko
fiha a kto je "moja skupina"? Ja o ziadnej neviem. Do akej si ma ty zaradila, je zase len tvoj problem
tiginko
jaj, to bolo na @jujoska , som si s ňou práve píisala v TS :-) :-) tak to asi ja som tá skupina, že?
elixir
Taká dráma okolo chutnej obdoby ryže s rezancami. :)
mata3636
@pusta - prečítaj si ešte raz: "ryža sa nerozvarila sa, zrnká ryže krásne odskakovali od seba, bola sypká a nebola premastená. o tomto som písala v komentoch. stačí si to pozorne prečítať". o čom tu píšeš? o RYŽI, nie o šošovici. presne ako píše @jujoska - milý komentár-milá odpoved od Teba, nesúhlas - hned si ako sršeň, snažiaci sa robiť zo seba motýlika. toľká faloš, až mi je na ...
julica
je plná zlosti, táto žena,aj keď predstiera spôsoby, arogantnými príspevkami sa to končí často, preto bola na čas aj vykázaná z varechy. musíme jej odpustiť, nemôže s apohnúť z domu a toto je jej ventil.
mesiar50
Zaujímavý recept milá Iby.Už je presmerovaný do Kk.
Pozdravujem ťa z nizozemia.
pusta
Kedves Lacikám, dakujem ti za uloženie do kk.
veľmi ma to teší.
pozdravujem do NL.
jozka2
takuto ruzu ako tvoja som pred 3 tyzdnami jedla u znamej,pripravila ju jej navsteva z Turecka,bola vyborna,len namiesto rezancov ona oprazila tzv,,ORZO"-tzv.slovensku ryzu-cestoviny,nevedela som sa dojest,ale pouzivam aj tenke rezance ako ty.
jozka2
ja do tejto ryze po uprazeni na oleji pridavam na obmenu mrazeny hrasok s mrkvickou a tak to dam zaliate vriacou vodou pomalinky varit skor dusit,je to velmi dobra obmena tato ryza sa da menit na sto sposobov,zaklad je ten isty.
jozka2
este snad na dodatok ja premyvam ryzu 7 x,vymyje sa skrob a potom ostava sypka.
pusta
@jozka2 , som rada, že ti chutila, aspoň vidíš, aký je tento recept populárny , dá sa obmeniť na sto spôsobov, tak ako píšeš ty, ale základ je vždy ten istý.
tiež preplachujem ryžu vodou viackrát, kým voda nezostane čistá a ryža potom zostane sypká.
dakujem ti.
nalpa
joj, pusta,,a ten recept je tiez od mamicky tvojho kamarata?..:DD
Druhykrat cestovinu opraz viac, takto na slabo to neda ani vyzor, ani chut...pa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia