Bamie [okra s kuracím mäsom v paradajkovej omáčke]

hjarta - fotkahjarta, 28. júna 2013
Bamie [okra s kuracím mäsom v paradajkovej omáčke]
Foto: hjarta

Recept je z arabskej kuchyne. Irak. Bamie [Okra] je znama aj v Europe. Predava sa cerstva ale aj mrazena. Kto ma moznost moze si Zobraziť celý popisRecept je z arabskej kuchyne. Irak. Bamie [Okra] je znama aj v Europe. Predava sa cerstva ale aj mrazena. Kto ma moznost moze si urobit aj susenu.Bamie sa pripravuje z jahnacieho, baranieho masa, hovadzieho masa, kuracieho masa. Patri madzi moje oblubene jedla, pripravuje sa bezne k obedu, navstevam atd.

4-6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 ks
10 g
1 - 2 ks
2 ks
1 ks
1 PL (alebo podľa chuti)
1 ČL
podľa chuti
podľa potreby
Príloha:




Postup

  1. 1

    priprava- kurca si umyjeme, cibulu si pokrajame na drobno, baranie mastne si pokrajame a dame do hrnca a trosku oprazime. pridame kurca, trosku osmazime a zalejeme vodou a nechame varit. Pokrajame si paradajky na drobne kocky a pridame ku kurcatu. pridame koreniny, sol a nechame varit, kym sa kurca neuvari.

  2. 2

    ocistime si bamie tak, ze klobucik odrezeme, a kusok zo spicu. Umyjeme a mozeme nechat namocene. Ked sa nam kurca uvarilo, vyberieme na tanier a nechame vychladnut. Do vyvaru dame bamie [ okra] a varime cca 10-15 minut. Musi byt makka. Ke uz mame Bamie makke, pridame paradajkovy pretlak, a povarime cca 5 minut. Odstavime, pridame pretlaceny cesnak, dochutime a podavame. Priloha ryza. Dobru chut.

Diskusia k receptu

katica76
toto jedlo som jedavala v jednej kurdskej restauracii v UK. A nevedela som sa toho dojest. Bolo to ale bez masa, inac vsetky suroviny. Okru milujem. Chyba mi, ze sa u nas neda velmi zohnat
hjarta
@katica76- Dakujem za komentar, Veru neviem ci je dostupna na Slovensku. Ale vo vacsine statoch ju maju v arabskych obchodoch, zamrazenu. Naozaj je to skvele jedlo. Aj mne velmi chuti. Dakujem, pekny vecer.
pusta
okru som ešte nemala možnosť ochutnať, hovorí sa jej tiež "dámske prstíky", veľmi používaná v arabských štátoch, vraví sa, že je to skvelá zeleninka.
úžasný recept @hjarta
hjarta
@pusta- dakujem Vam za komentar. Nevedela som ze sa to tak pekne vola. Ano je to zelenina velmi znama v arabii. Pripravuje sa velmi casto. Ked je sezona, tak sa predava na trhu tak jej je strasne vela. Na zaciatku sezony je draha, ale postupne ju znizuju. Teraz sa uz zachvilu konci sezona.Bude dostupna len mrazena. Dakujem a pekny vecer.
danadam
hej, hej..krasny recept, presne takto ich robia aj v Grecku a su uzasne, uplne som na tento recept zabudla, dakujem za pripomenutie. Mimochodom, kde vo Svedsku sa nachadzate? Halsar
hjarta
@danadam- Dakujem za komentar. Som rada ze som vam troska pripomenula recept, a ze bamie-okra chuti. v Malmo. Vy byvate vo Svedsku? Dakujem a krasny den.
nalpa
Hjarta, ten klobucik nerez, skoda...okra ma byt vcelku aby dala tu spravnu chut. Pred varenim doporucujem osmahnut este zmrazenu na oleji do zlatista ...maso najrpv oprazit na kvapke oleja s nakrajanym cesnakom a stikpou mletejj kurkuma, podliat, uvarit do 3/4, pridat osmazenu okru, nechat prevriet , pridat paradajkovy pretlak alebo rozmixovane cerstve paradajky...len skus, neobanujes...Ahooj :)
hjarta
@nalpa- Dakujem za komentar, dakujem aj za navrh receptu. urcite raz skusim. pekny den.
nalpa
Nemas za co :)Len skus a uvidis....pretoze navrh to nie je. Okra sa tak vari. Dobry den :)
hjarta
@nalpa- Dakujem za komentar. Ano vari sa tak okra , ale viac povedane v Saudii. Kazdy stat si vari podla svojho. Mna takto naucili. Asi tolko k tvojmu komentaru. Dakujem pekny vecer.
nalpa
Hjarta, v saudskej arabii okru nepoznaju...az pootom ked im ju doniesli sebou robotnici z blizkeho vychodu...aj tebe pekny den :)
2010
@nalpa , okru si vari kazdy po svojom , v afrike ju krajaju na male kusky a nechaju nou zahustit omacku,( tam ju nikdo nedoniesol je odtial ) ked nechcu pridaju daco kysle ( ocot, citron, paradajky ) a nechaju dusit o trochu dlhsie a ten sliz sa vyvari.
hjarta
@nalpa- Mne je jedno ci ju poznaju v Saudii, ale pripravuje sa v kazdom state inym sposobom. Ja som videla aj z Dubaja, z Jordanska, Syrien, Egypten, recepty a su odlisne. A presne ako pise @2010 , ma pravdu. Ked si taka studovana v Bamie [ okra] preco nepridas svoj recept. Ludia vyskusaju po tvojom. Ja recept pripravujem takto, a veru chuti nam. A dokonca sa tak pripravuje v Iraku. Asi tolko. Pekny a nicim neruseny den.
marianne
@hjarta sa som este okru u nas nevidela,toboz jedla,ale ak na nu natrafim,tak ju spravim podla Teba...ale prezrad mi,naozaj len 10g baraniny tam ide? nemam rada kurcata,myslis,ze by sa to masko mohlo nahradit cele jahnacim alebo morcacim? To moze byt vyborne....
hjarta
@marianne- Dakujem ti krasne za komentar, samozrejme ze si mozes uvarit akym masom Ty chces. Ta baraninka sa tam dava viac povedane pre chut, vonu. V iraku sa pripravuje s baranieho, hovadzieho masa, ale my varime z kuracieho. Moj manzel nemoze maso. Tak kludne podla tvojej chuti. @marianne- mozes pouzit mrazenu okru, alebo sa aj cerstva predava. Ak pojdes aj na dovolenku, Spanielsko, Balkan urcite si pozri a mozes si doniest sebou domov. Pisu ze Spanieli, Tureci, Balkanci varia tuto zeleninku. Pekny den.
hjarta
@nalpa- Najdi si na internete okru a uvidis odkial pochadza. Je zo severnej Afriky, v oblasti Indie. Tak ze je velmi znama. Dakujem.
hjarta
@marianne- v Spanielsku sa okra vola ,, gumbo" V Turecku a Balkane sa vola,, bamia". Pekny den.
nalpa
2010.. hehehe... idem do afriky za cas a na cas , sfotim africku aj vsetko z nej a pridam.. doma....ahooj :)
PS: a ukaz sa uz konecne ..:)
Hjarta, slubujem ze len kvoli tebe napisem a TU! aby si nemusela ku mne chodit inam celu stat..
hjarta
@nalpa- Ako si podrazdena, Tebe ide len o to aby niekto varil tvoj recept? Mne nevadi, a ak chces Tak si ho pridaj na svoju stranku. Nas tam miesta. Dakujem krasne.
pusta
@hjarta , stále sa vraciam k tvojmu receptu, tak veľmi sa mi páči. keby som tak ešte vedela, kde zoženiem okru...hned by som varila podľa teba :-)
pusta
zabudla som napísať, kde zoženiem okru v ba.
marianne
@pusta prave mi trklo:-)) uz viem kde som ju predsa len videla: V LIDLI,ale kedze som nemala potuchy co s nou,nechala som ju bez povsimnutia...skus,aj ja popozeram...
pusta
@marianne , vdaka za radu, tiež sa mi zdá, že soom ju niekde už zahliadla, len som si nespomenula - to vieš staroba :-)
nalpa
Hjarta, nie. ale ak tuzis , preco nie..pri problematike kopirovania webovych stranok je zrejme ze je nanajvys spravne pri publikacii na nete zaistit si existujuce dokazy (lebo moze dojst k ich odstraneniu) a to sa stava.....a potom sa postupuje podla jednoduchych krokov... to len tak na osvetu..... neprimerana reakcia moze vyvolat akciu.... pozor na to... § 2 odst. 2 autorskeho zakona
tiginko
@hjarta prosím ťa, to si ako myslela o 16:14 že je "zo severnej Afriky, v oblasti Indie" ??
hjarta
@tiginko- Dakujem za otazku, bola rec o priprave receptu. Velmi rada odpoviem!!!!!Ja som si recept pripravila podla irakiskej kuchyne. lenze @nalpa mi dala navrh na recept podla jej. Ja som jej vysvetlila ze sa vari na rozne sposoby. Pisala som jej ze bamie[ okra pochadza zo Severnej Afriky, sa rozsirila az do Indie. Mozem vediet co mate za problem s niejakou Okra???? Treba recept vymazat? Staci povedat!!!! Pekny vecer.
hjarta
@nalpa- Ako tak citam, mas problem s mojim receptom? Mam ho vymazat? O akom kopirovani tu pises? Ja som nic neodkopirovala, len som Ti napisala kde si ju mas pozriet, odkial pochadza!!!!!! Tak ze moja neprekrucaj slova a vyjadruj sa normalne. O akom autorstve tu pises? Asi bude najlepsie nepridavat recepty, a potom mozu poukazovat. A neprimerane komentare su tiez podla zakona. pozor na to!!!! A daj mi uz pokoj!!!!! Neviem co si sa tak obula do mojho receptu. Ani ma nepoznas, aby som niektorym ludom pripomenula, a vypisujes mi tu zakony. Tak konecne daj mi pokoj. pekny vecer.
hjarta
@pusta- Dakujem krasne za komentar. Som rada ze Vas oslovil moj recept. Dufam ze tu Okra zozeniete a budete moct navarit si tento recept. Dakujem krasne a pekny vecer.
gabriele
@hjarta ... robim podobne jedlo...je to vyborne...okra je vynikajuca zelenina...uplne lahucko sa da pestovat na Slovensku...treba ju oberat vzdy celkom mladu...ked trochu prerastie, ma semienka co chutia ako hrasok...ja ju aj susim a pouzivam na zahustovanie gulasov...polievok...prirodneho masa na stave atd. ...je vyborna pre ludi co maju zaludocno-crevne problemy...semienko sa da bezne kupit...ja som ju este zasiala minuly tyzden po zbere hrasku...do jesene v pohode vyrastie...potrebuje teplo a dost vody
-dufam, ze tu recept ten nechas... nevidim dovod, aby si ho zmazala
tiginko
@hjarta nemusíš sa za všetko hneď urážať, prepáč, ale chyba je v tebe. Píšeš veľmi zmätočne a nezrozumiteľne, tvoje vety často nemajú hlavu ani pätu. Ja nemám vôbec nič proti tvojim receptom, podľa mňa sú výborné, ale často ti ani nerozumiem, čo si chcela povedať. Trošku by si mohla pribrzdiť v rýchlosti keď píšeš a radšej si po sebe skontroluj, či je to zrozumiteľné pre iných. Potom z toho vznikajú zbytočné nedorozumenia. Tá veta na ktorú som sa ťa pýtala, je toho úplným dôkazom. Neviem či to je tým, že žiješ v zahraničí, ale ja mám teda škôl pomerne dosť za sebou a mám s tvojím vyjadrovaním trochu problém. Ale presne to isté sa týka aj @nalpa . Proste dievčatá skúste si text po sebe pozorne prečítať a porozmýšľať, či aj ostaní pochopia, čo ste vlastne chceli povedať. Naozaj nič v zlom...
nalpa
...vymazat recept, prepisat a vymazat koment...uz som spominala v tom co si vymazala, moj pisany prejav je tak specificky ze sa to pozna ,, nie je fer taketo spravanie, nie je fer kopirovanie a uz vobec este sa navyse takto spravat ..nie je to fer ani voci tymto strankam a ludom ktori sa ta zastali... zelam kazdemu aby sa z toho poucil vid: predosly koment..
hjarta
@gabriele- Dakujem krasne za komentar. Som rada ze poznate tu to zeleninku a ze Vam chuti.Tak ze sa da pestovat aj na Slovensku. To je dobre. Dakujem krasne a pekny vecer.
hjarta
@tiginko- Dakujem za komentar, len jedno nechapem, co si sa tak zastarala do mojho komentaru. Teba sa to netykalo, tak mna nemusis tu poucat co mam a nemam robit. Som svoj pravny clovek a vyjadrujem sa k mojim komentarom. O co Ti tu ide? Ja si budem komentovat svoje komentare, asi tak. Pekny vecer.
hjarta
@nalpa-Co mas na mysli? Aky recept vymazat, prepisat, vymazat koment? Myslim si ze si Ty zacala do mojho receptu komentovat. Ja som si svoj recept a komentar obhajila. Ty chces tak si navar recept podla seba a uved si ho na svoju stranku na varecha!!!!! Ukaz mi aky som tvoj komentar vymazala. Nebud aspon ako male dieta. Ja som ziaden kometar nevymazala a ani sa s Tebou o tom nebudem bavit. Aky ludia sa mna zastali? Napisali Ti len pravdu odkial pochadza tato zelenina. Nic viac nikto nieco zle nemyslel. Tak si uz konecne daj vysvetlit. Ja si zijem svoj zivot, tak uz konecne ma nechaj. Vysvetli ake kopirovanie????????????????? Je tento recept tvoj??????? A podotykam ze sa spravam normalne. Pekny vecer!!!!!
hjarta
@tiginko- Zabudla som podotknut, ze ja sa neurazam, ak to tak citis Ty? Ja si obhajujem moje komentare. Mozno si ma nepochopila, ale co tak si za zaplietla do mojej diskusie.? Poucat ma nemusis. Ze mas skol dost to je pre tvoje dobro. Nemyslim nic v zlom! Musim Ti to takto podotknut, lebo sa tu vela veci, komentarov miesaju. Dakujem krasne a prajem dobru noc.
hjarta
@tiginko- velmi ma tesi, ze uz nemas co viac povedat. Zoberiem si to k srdcu a poucim sa s tvojich komentarov. Dakujem a zostavam s pozdravom. A este, dufam ze som Ta neurazila.
denyany
okra(ibištek jedlý) je fajn zeleninka, pred niekoľkými rokmi som ju používala, dal mi ju svokor. okra sa používa aj v Bulharsku, tam ju volajú bamja. ja som ju varila v gjuveči(neviem, ako sa to slovensky správne píše). no ak sa k nej ešte dostanem, skúsim aj tento recept, len ai s iným mäsom.
jujoska
@hjarta @tiginko to myslela dobre, nemusela si sa do nej obuvat. Ja tiez casto nerozumiem, co si chcela povedat tvojimi vetami. Nemusis sa hned predsa rozculovat a hnevat. Relax :-)
hjarta
@denyany- dakujem za komentar, ano presne sa povie ibistek jedly ale tiez neviem ako sa vola na Slovensku. Je dost znama v Europe. Ale ci Slovensko ju dovaza neviem. Uz tu niekto pisal, ze sa da dopestovat. Je to troska asi narocna rastlina, ma rada teplo. Recept sa da varit aj z ineho druhu masa. Vari sa z jahnaciny, hovadziny, kuraciny. To uz zalezi na kazdom aky druh masa pouzije. Som velmi rada ze poznate tento druh zeleniny. Dakujem krasne a pekny den.
hjarta
@jujoska - Dakujem aj tebe za poucny komentar. Ja som sa do nikoho neobula, skor by som povedala naopak. Preco sa zastarala do mojej diskusie @tiginko ? Predsa si myslim ze mam pravo si vydiskutovat komentar, ktory sa tyka mojho receptu. Alebo nie? Lepsie by bolo keby si clovek najprv precital danu temu a potom sa zapajal do diskusie. Ani @tiginko urcite nevedela o co sa jedna. Tak budem rada ked si kazdy pozrie svoje komentare. Ja si napisem, ako ja chcem a predsa nebudem pisat sloh. Odpovedam hned na otazky a vety. Preto Vam to tak pride. Uz som raz povedala ze sa neurazam, tak neviem preco sa stale ohradzujete s tymito slovami. ,,Nemusis sa hned rozculovat, hnevat, urazat,! Ja sa nikomu nevyjadrujem hrubym sposobom. Tak si uz konecne uvedomte co mi napisete. Nemyslim tym len teba @jujoska ! Dakujem krasne a pekny den.
jozka2
hjarta-napla nerozumiem preco sa dohadujete,napla len pridala trochu odlisny postup,mam moznost jest okru u ludi z orientu oni tiez najprv opecu okru na oleji/neviem preco?/az potom pridavaju kde patri je omnoho chutnejsia a nie je taka mazlava.
hjarta
@jozka2- Dakujem za komentar, ja sa s nikym nedohadujem a kazdy si moze napisat co chce. Ja mam tento recept odskusany a varim ho dost casto a chuti nam. Samozrejme ze sa Okra, pripravuje na rozne sposoby, kazdy kraj ma svoj sposob.... Dakujem krasne a pekny den.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia