Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa fotorecept
Foto: pusta
Pide je plochý turecký chlieb, zvyčajne okrúhleho tvaru a hladký, sú však aj iné tvary s rôznymi náplňami a koreninami, od vegeariánskych po rôzne Zobraziť celý popisPide je plochý turecký chlieb, zvyčajne okrúhleho tvaru a hladký, sú však aj iné tvary s rôznymi náplňami a koreninami, od vegeariánskych po rôzne mäsité v kombinácii so zeleninou, Pide je veľmi obľúbené v Turecku a v arabských krajinách, kde má však iný názov.
porcií
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto: | |
cca 500 g chlebová |
|
25 g čerstvé |
|
150 ml vlažná |
|
150 ml vlažné |
|
3 PL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
Náplň: | |
500 g mleté |
|
podľa chuti |
|
1 ks stredne veľká |
|
3 veľké strúčiky |
|
1 ČL |
|
1 ČL mletý |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
1 ČL údená |
|
1 ČL mletá |
|
1 ks sušená |
|
250 ml domáca |
|
2-3 PL |
|
1 zväzok |
|
150 g strúhaný |
|
1-2 ks podľa veľkosti čerstvá |
|
2-3 ks podľa veľkosti čerstvé |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misy som dala preosiatu múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom a vlažnou vodou, ked vykysol kvások - asi 15 minút, pridala som olej a dôkladne som spracovala rukami na hladké lesklé pružné polomäkké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
-
2
Zatiaľ som pripravila náplň, v sekáčiku som posekala cesnak a cibuľu, orestovala som cibuľu a cesnak na rozohriatom oleji do sklovita, pridala som rímsku rascu a mletý koriander, krátko opražila, kým sa pekne rozvoňali, pridala som mleté jahňacie mäso,...
-
3
....za stáleho miešania som ho oprážala, ked sa zatiahlo, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju opražila za stáleho miešania aj s mletou červenou údenou paprikou, nechala som ju úplne rozpustiť v tuku, pridala som na jemno posekanú sušenú štipľavú papriku a mletú škoricu,...
-
4
...ked mäsko zmäklo a nadbytočná tekutina sa odparila, vypla som plameň, vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, nechala som hotovú náplň úplne vychladnúť.
-
5
Cesto takto krásne vykyslo, vytvarovala som z neho valec, netreba podsypávať múkou, lebo nelepí, bez dalšieho kysnutia som cesto rozdelila na 5 rovnakých častí, z ktorých som spravila bochníčky, každý bochníček so rozvaľkala do tvaru podlhovasrého oválu o hrúbke asi 1 až 2 mm,
-
6
...do stredu pozdlžne som rovnomerne rozotrela náplň tak, že som po obvode nechala voľný pás cesta o šírke asi 2,5 až 3 cm,na oboch koncoch som cesto spojila prstami stlačením, dookola som preložené okraje zrolovala a ešte prstami spravil ozdobné záhyby,vznikol tvar člna, môžete najprv z cesta celý čln vytvarovať a potom naplniť, mne vyhovoval tento spôsob,...
-
7
...naplnené člny som položila na plech, náplň som posypala strúhaným tvrdým syrom,...
-
8
...na vrch som pokládla paradajky a zelené papriky pokrájané na kolieska,..
-
9
...okraje cesta som potrela rozšľahaným vajcom,..
-
10
...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov C a piekla som asi 12 minút do peknej zlatohnedej farby.
-
11
Hotové Pide som podávala ako samostatné teplé hlavné jedlo, pripravila som k nemu jogurtový nápoj Ayran, môže sa podávať aj ako teplé raňajky, večera či pohostenie pre návštevy, toto jedlo je veľmi obľúbené v Turecku, kde je viac ako 99,8 % moslimov, zvyšok tvoria židia a kresťania, je to tradičné jedlo známe od čias Osmanskej ríše a to nielen v Turecku, ale aj arabských krajinách, u židov,na Balkáne, v Grécku a v krajinách Stredomoria, podáva sa ako samostatné jedlo alebo ako meze na pohostenie, je známych viacero verzií, s mäsom i vegetariánske.
Diskusia k receptu