Trendy:
Novoročný reštart

Andrea Červenková, 25. januára 2014     13 minút čítania

Cez vianočné sviatky sme toho pojedli až-až. Nezaškodí si trochu prečistiť organizmus.


Najedení do sýtosti



Po zaťažkávacej skúške nášho tráviaceho systému cez vianočné sviatky treba trochu zvoľniť tempo. Mnohí ste si azda aj dali predsavzatie, že v novom roku budete žiť zdravšie a že aspoň čo-to schudnete. Príliš mnoho cukrov a tukov viditeľne nezasiahlo len vašu postavu, ale určite tým trpia aj vlasy či pleť. Dôležité je začať so zmenami v stravovaní v hlave. Ak nie ste o tom vnútorne presvedčení, začnete možno ľahko, len vytrvalosť bude chýbať. Dobré je začať, hneď ako sa rozhodnete, netreba váhať a plánovať, že cez víkend sa ešte dobre napráskate a s novou diétou začnete až od pondelka.

Na nový spôsob stravovania sa je vhodné pripraviť nielen psychicky, ale aj materiálne – zo špajze a chladničky odstrániť všetky potraviny, ktoré by vás mohli lákať. Ak by ste tým ukrátili ostatných členov domácnosti, treba umiestniť “zakázané” potraviny do nepriehľadných dóz alebo ich aspoň dať na také miesto, ktoré nie je vidno.

Zásobte sa uspokojujúcimi a zároveň nízkokalorickými potravinami. Najideálnejšie sú sladšie druhy zeleniny, ako je mrkva alebo červená mäsitá paprika, či kaleráb, ktoré by ste mali mať vždy poruke. Jasné, že celý deň nemôžete chrúmať zeleninu ako zajace, takže na večerné mlsanie sú ideálne semienka, rôzne druhy orechov a sušeného ovocia. V kuchyni trávte čo najmenej času. Vyplňte deň tak, aby ste nemuseli myslieť na jedlo – najideálnejšia je nejaká pohybová aktivita. Každému vyhovuje niečo iné: jednému prechádzky na čerstvom vzduchu, inému hopsanie vo fitnes centre. Robte to, na čo ste predtým nemali čas: vymaľujte byt, popremiestňujte nábytok, kúpte si psa. Vykonávajte aktivity, ktoré ste predtým neskúsili, vyskúšajte potraviny, ktoré ste predtým neochutnali, experimentujte.














Množstvo ďalších receptov, vďaka ktorým budete variť chutne a zároveň diétne, nájdete v časti Pre štíhlu líniu

Raňajky zjedz za dvoch, s obedom sa podeľ a večeru daruj



Nutrične vyvážené raňajky dostatočne zasýtia, takže na desiatu stačí niečo veľmi malé. Ľudia zvyknutí pravidelne a zdravo sa naraňajkovať sú pokojnejší, ľahšie sa koncentrujú a sú efektívnejší v práci, keďže nemusia hneď od rána myslieť na jedlo. Zvyk poriadne sa naraňajkovať dáva pevný základ dobrým stravovacím návykom – najesť sa v pohode aspoň 5x denne. S večerou to netreba preháňať, naposledy by ste mali jesť okolo 18. hodiny a ísť spať dostatočne skoro, aby ste nepocítili ešte večer vlčí hlad a nezačali podnikať nočné nájazdy do chladničky. Takýmto spôsobom stravovania dosiahnete to, že ste dostatočne hladní na raňajky, ktoré by ste inak možno vynechávali. Správnymi stravovacími návykmi dávate aj vašim deťom dobrý príklad, ktorý si prenesú do svojho života.














Inšpirujte sa ďalšími receptami na prípravu raňajok v časti Raňajky

Bez šalátov to nepôjde



Šaláty patria do nášho jedálneho lístka určite celoročne, avšak v predjarnom období sa oplatí ich konzumáciu zvýšiť. Nemusia byť čisto len zeleninové, variácií je neúrekom – pridaním rýb, mäsa, cestovín alebo ako dezert ovocné šaláty.

Neodporúča sa ovocie alebo zelenina krájať alebo strúhať, nakoľko sa takto porušujú bunky, z ktorých sa rýchlejšie uvoľňujú enzýmy, takže ovocie a zelenina skôr uvädá a stráca hodnotu. Ovocie a zelenina sa odporúča - ak je to možné - trhať, a to čo najtesnejšie pred konzumáciou. Zeleninu ani ovocie nenamáčame, aby sa užitočné látky zbytočne nelúhovali do vody, iba ich oplachujeme. Na kvalitné vstrebávanie živín je dôležité pridať do šalátov tuky obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rastlinných olejoch, semienkach a orieškoch ako aj v tuku rýb a morských živočíchov.














Ako rôzne sa dajú pripraviť šaláty sa dozviete v časti Šaláty

Pitná kúra – prečistenie organizmu



Tak ako aj naša domácnosť prechádza jarným upratovaním, aj náš organizmus si zaslúži trochu vnútornej očisty. Tí odvážnejší môžu začať jarnú hladovku o vode, tí menej odvážni môžu vyskúšať pitnú očistnú kúru. Poznáme niekoľko typov, niektoré sú určené na prečistenie obličiek a močových ciest, iné na prečistenie hrubého čreva. Takáto detoxikácia je veľmi jednoduchý a pritom účinný spôsob ako predísť jarnej únave.














Recepty na prípravu mnohých studených či teplých nápojov nájdete v časti Nápoje

Bylinky – naša domáca lekáreň



Veľmi populárna je v súčasnosti aj fytoterapia. Liečivé bylinky sa využívajú nielen v orientálnej medicíne, ale aj naša moderná medicína využíva mnohé liečivé látky, ktoré boli objavené v rastlinách. Liečivé rastliny sú “bio” a sú prirodzeným prírodným liečebným prostriedkom. Sú veľmi nenáročné na pestovanie, preto si aj v malých panelákových bytoch môžeme vytvoriť malú bylinkovú záhradku, ktorá bude nielen krásna na pohľad, ale i užitočná pre naše zdravie či využitie pri varení.














Ako si pripraviť bylinkové nápoje, čaje, domáce liečivá ako pestovať bylinky sa dočítate v častiBylinky




Diskusia k článku

tinca
Andrejka pekný článok,asi všetci to vieme čo by sme mali, ale to by sme nemohli chodiť na Varechu, lebo tu je lákadiel a pokušení neúrekom:)
andreac
@tinca , nemusíš mi hovoriť :-) A ako naschvál: pribúdajú tie najzaujímavejšie recepty často podvečer. Číre pokušenie.
radost
oooo-článoček pre človeka vo vyššom pevnej vôle leveli...
my - poslabší- by sme tiež reštartovať sa chceli...
ja zostanem pri tom chcení...
bo variť pre dvoch jedlá rôzne-už pomyslenie je dosť hrozné-to pre mňa neni...:-)))
@andreac
pekná práca..kto vydrží - vypláca sa...:-)))
mariamka
okrem toho, ze clanok je nanajvys aktualny a pekne napisany, tiez musim pochvalit fotky, ako tradicne vo vsetkych magazinoch su velmi pekne a lakave, este par linkov na tie zdrave recepty, ako byva zvykom :)
alex37
ďakujem za super článok, aspoň som objavila aj výborné rcp, nejako mi ušli :-) a @mariamka má pravdu, fotky sú super:-)






 



TOPlist