Budapeštianska roláda
Recept vám ponúkam v originálnej podobe s mandarínkami. Nakoľko mám kolegu alergického na citrusy, mandarínky som v roláde na fotke nahradila bobuľovým ovocím.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
150 g |
|
100 g mleté |
|
60 g |
|
Plnka: | |
500 ml |
|
2 bal. |
|
1 malá konzerva |
|
Zdobenie: | |
100 g (alebo čokoláda na varenie) |
|
Postup
-
1
Rúru rozohrejeme na 170 ºC. Plech (40x30 cm) potrieme kvapkou oleja a potom vystelieme papierom na pečenie. Takto sa nám nebude papier pohybovať a zdvíhať pri nanášaní snehového cesta.
- 2
Korpus: Bielky šľaháme na menších obrátkach, kým nezačnú peniť, potom rýchlosť zvýšime a po lyžiciach pridávame cukor a ďalej šľaháme, kým nezískame tuhý, lesklý sneh. Trvá to cca 8 minút potom, ako pridáme poslednú lyžicu cukru.
- 3
Do snehu potom špachtľou zamiešame zmes mletých orechov a kukuričného škrobu.
- 4
Vzniknuté snehové cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka s väčšou, hladkou špičkou a na pripravený plech nanášame pásy cesta v radoch zo strany na stranu tesne vedľa seba, aby sa dotýkali.
- 5
Takto korpus vložíme do rúry na 20 minút (170 ºC), necháme ho 5 minút vychladnúť, opatrne ho vyklopíme na papier na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa piekol. Takto ho necháme úplne vychladnúť.
- 6
Plnka: Dobre vychladenú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do pevnej šľahačky. Scedíme mandarínkový kompót.
- 7
Korpus natrieme šľahačkou, ktorú posypeme mandarínkami (trochu si odložíme na ozdobu) a pomocou papiera pod korpusom korpus opatrne zrolujeme do rolády.
- 8
Vrch rolády bohato pofŕkame roztopenou čokoládou, ozdobíme mandarínkami a dáme ju do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.
Tiež snehová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Asi nikdy nezistíme, ako dlho by vydržala s kompotom, keďže zmizla takmer okamžite celá 🤣