Snehová roláda
Snehová roláda

Budapeštianska roláda

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 18:53

Recept vám ponúkam v originálnej podobe s mandarínkami. Nakoľko mám kolegu alergického na citrusy, mandarínky som v roláde na fotke nahradila bobuľovým ovocím.

12-15
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
150 g
100 g mleté
60 g
Plnka:
500 ml
2 bal.
1 malá konzerva
Zdobenie:
100 g (alebo čokoláda na varenie)



Postup

  1. 1

    Rúru rozohrejeme na 170 ºC. Plech (40x30 cm) potrieme kvapkou oleja a potom vystelieme papierom na pečenie. Takto sa nám nebude papier pohybovať a zdvíhať pri nanášaní snehového cesta.

  2. 2

    Korpus: Bielky šľaháme na menších obrátkach, kým nezačnú peniť, potom rýchlosť zvýšime a po lyžiciach pridávame cukor a ďalej šľaháme, kým nezískame tuhý, lesklý sneh. Trvá to cca 8 minút potom, ako pridáme poslednú lyžicu cukru.

  3. 3

    Do snehu potom špachtľou zamiešame zmes mletých orechov a kukuričného škrobu.

  4. 4

    Vzniknuté snehové cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka s väčšou, hladkou špičkou a na pripravený plech nanášame pásy cesta v radoch zo strany na stranu tesne vedľa seba, aby sa dotýkali.

  5. 5

    Takto korpus vložíme do rúry na 20 minút (170 ºC), necháme ho 5 minút vychladnúť, opatrne ho vyklopíme na papier na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa piekol. Takto ho necháme úplne vychladnúť.

  6. 6

    Plnka: Dobre vychladenú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do pevnej šľahačky. Scedíme mandarínkový kompót.

  7. 7

    Korpus natrieme šľahačkou, ktorú posypeme mandarínkami (trochu si odložíme na ozdobu) a pomocou papiera pod korpusom korpus opatrne zrolujeme do rolády.

  8. 8

    Vrch rolády bohato pofŕkame roztopenou čokoládou, ozdobíme mandarínkami a dáme ju do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.

    Budapeštianska roláda - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkná roláda, efektní a jistě výborná. S kompotem bude trvanlivější - teda, jestli to vůbec jde?!