Točené kakaové slimáky
Dve dávky zmizli za 10 minút :-D
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 ml vlažné |
|
30 g čerstvé |
|
2 PL |
|
600 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
100 g zmäknuté |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Kakaová plnka: | |
130 g zmäknuté |
|
8 PL |
|
3 PL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Kvások: Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s kryštálovým cukrom a miešame do hladka, potom necháme postáť (asi 10 minút).
- 2
Cesto: V preosiatej múke rozmiešame vanilkový cukor a soľ, potom pridáme maslo, vajce, citrónovú šťavu a kvások a vypracujeme cesto. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepkavé! Prikryjeme ho a necháme kysnúť, kým sa nezdvojnásobí (cca 1 hodinu).
- 3
Plnka: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Premiešame tak, aby kryštálový cukor zostal mierne zrnitý.
- 4
Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik a rozdelíme na dva. Jednu polovicu rovnomerne potrieme kakaovou plnkou a preklopíme na ňu druhú polovicu cesta. Po dlhšej časti nakrájame cesto na 2 cm široké pásy, každý pás niekoľkokrát špirálovito stočíme (voľne a opatrne) a zrolujeme do slimáka.
- 5
Slimáky uložíme na plech (trochu od seba, pretože ešte budú kysnúť) a necháme 10 minút odpočívať. Medzitým zmiešame žĺtok s mliekom, rumom a cukrom, zmesou potrieme slimáky a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15-20 minút (kým nie sú pekne zlato-hnedé).
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu