Kakaové koláče
Kakaové koláče

Točené kakaové slimáky

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 12:40

Dve dávky zmizli za 10 minút :-D

30 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 ml vlažné
30 g čerstvé
2 PL
600 g
1 bal.
štipka
100 g zmäknuté
1 ks
1 PL
Kakaová plnka:
130 g zmäknuté
8 PL
3 PL
Na potretie:
2 ks
1 PL
1 ČL
 trocha



Postup

  1. 1

    Kvások: Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s kryštálovým cukrom a miešame do hladka, potom necháme postáť (asi 10 minút).

  2. 2

    Cesto: V preosiatej múke rozmiešame vanilkový cukor a soľ, potom pridáme maslo, vajce, citrónovú šťavu a kvások a vypracujeme cesto. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepkavé! Prikryjeme ho a necháme kysnúť, kým sa nezdvojnásobí (cca 1 hodinu).

  3. 3

    Plnka: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Premiešame tak, aby kryštálový cukor zostal mierne zrnitý.

  4. 4

    Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik a rozdelíme na dva. Jednu polovicu rovnomerne potrieme kakaovou plnkou a preklopíme na ňu druhú polovicu cesta. Po dlhšej časti nakrájame cesto na 2 cm široké pásy, každý pás niekoľkokrát špirálovito stočíme (voľne a opatrne) a zrolujeme do slimáka.

  5. 5

    Slimáky uložíme na plech (trochu od seba, pretože ešte budú kysnúť) a necháme 10 minút odpočívať. Medzitým zmiešame žĺtok s mliekom, rumom a cukrom, zmesou potrieme slimáky a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15-20 minút (kým nie sú pekne zlato-hnedé).

    Točené kakaové slimáky - obrázok 5

Diskusia k receptu