Neviem, ako vy, ale ja mak milujem a vedela by som ho jesť aj bez toho koláča :-D
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Kysnuté cesto: | |
270 ml vlažné |
|
21 g čerstvé |
|
250 g |
|
250 g |
|
štipka |
|
50 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
Plnka: | |
2 ks |
|
4 PL |
|
200 g mletý |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
- 2
Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vareškou vypracujeme lepivé cesto.
- 3
Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
- 4
Medzitým si pripravíme plnku: bielky s cukrom vyšľaháme nie úplne do tuha a do snehu potom primiešame mletý mak.
- 5
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu rozvaľkáme na obdĺžnik (30x15 cm), potrieme polovicou makovej náplne, zrolujeme po dlhšej strane a rozrežeme na 8 roliek. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a náplne.
- 6
Rolky poukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť na teplom mieste.
- 7
Medzitým vyhrejeme rúru na 190 ºC, rolky potrieme žĺtkom a pečieme cca 20 minút do zlato-hneda.
Tiež makové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Držím palce 😊