Makové koláče
Makové koláče

Makové rolky

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 11:50

Neviem, ako vy, ale ja mak milujem a vedela by som ho jesť aj bez toho koláča :-D

16
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
270 ml vlažné
21 g čerstvé
250 g
250 g
 štipka
50 g
1 ks
50 g
Plnka:
2 ks
4 PL
200 g mletý
Na potretie:
1 ks



Postup

  1. 1

    Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.

  2. 2

    Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vareškou vypracujeme lepivé cesto.

  3. 3

    Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.

  4. 4

    Medzitým si pripravíme plnku: bielky s cukrom vyšľaháme nie úplne do tuha a do snehu potom primiešame mletý mak.

  5. 5

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu rozvaľkáme na obdĺžnik (30x15 cm), potrieme polovicou makovej náplne, zrolujeme po dlhšej strane a rozrežeme na 8 roliek. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a náplne.

  6. 6

    Rolky poukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť na teplom mieste.

  7. 7

    Medzitým vyhrejeme rúru na 190 ºC, rolky potrieme žĺtkom a pečieme cca 20 minút do zlato-hneda.

Diskusia k receptu