Moje tiramisu fotorecept

pn - fotkapn, včera 21:46
Moje tiramisu (fotorecept)
Foto: pn

Ľahučký taliansky dezert. Často ho robievam na oslavy, každý si ho chváli, je veľmi chutný. Budem rada, ak sa bude páčiť aj vám.

20-25
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

500 g (Savoiardi)
Krém:
200 g
300 ml silná
60 ml
6 ks
500 g
200 ml
1/4 KL
Ozdoba:
300 ml



Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme tureckú kávu alebo espresso a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho preložíme do menšej misky, pridáme Amaretto a dobre premiešame. Odložíme, kým ho nebudeme potrebovať.

  2. 2

    Na mascarpone krém najskôr opatrne oddelíme vajíčka na žĺtky a bielky. Uistite sa, že v bielkoch nie sú žiadne stopy po žĺtku. Vo veľkej žiaruvzdornej miske zmiešajte žĺtky a 100 g cukru a potom misku položte nad hrniec s jemne vriacou vodou. Uistite sa, že sa miska nedotýka vody. Miešame vareškou stále asi 5 až 8 minút, podľa toho, ako dobre vedie misa teplo, kým zmes nezhustne a nezosvetlí farbu. Odstráňte nádobu z ohňa a pokračujte v miešaní, kým zmes nevychladne. V tomto bode môžete prejsť na elektrický mixér.

    Moje tiramisu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď zmes vychladne na izbovú teplotu, pridáme syr mascarpone a miešame, kým sa všetko nespojí do hladkej zmesi. Bielky vyšľaháme so soľou do peny, ale nie do tuha, potom začnite pridávať zvyšných 100 g cukru po lyžiciach, zatiaľ čo mixér ešte beží. Po pridaní všetkého cukru pokračujte v miešaní ďalších 30 až 60 sekúnd, kým nezískate hladkú, lesklú penu. Ďalším krokom je jemné vloženie krému do mascarpone zmesi na 4 až 5-krát pomocou silikónovej špachtle alebo metličky. Potom pridáme aj vyšľahanú šľahačku a jemne premiešame.

    Moje tiramisu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si formu 25x30 cm, ja som dala okolo acetátnu fóliu. Polovicu do kávy namočených piškót poukladáme na dno formy, potom na piškóty nalejeme polovicu krému a lyžicou jemne uhladíme povrch. Pokračujte druhou vrstvou piškót a zvyšnou polovicou krému. Pekne zahladíme a dáme najlepšie do druhého dňa vychladiť do chladničky.

    Moje tiramisu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň dáme dole acetátnu fóliu a vyšľaháme šľahačku na ozdobu.

    Moje tiramisu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šľahačku dáme do cukrárskeho vrecúška a ozdobíme tiramisu. Posypeme kakaom a môžeme si uvariť kávičku, odkrojiť z koláčika a užívať.

    Moje tiramisu (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu