Fusilli s vínovou omáčkou a gorgonzolou

martinis - fotkamartinis, 12. januára 2014
Fusilli s vínovou omáčkou a gorgonzolou
Foto: martinis

Tradičnú paradajkovú omáčku k cestovinám už iste jedla väčšina z nás a dobre ju poznáme. Vyskúšali ste ju však už s červeným vínom ? Zobraziť celý popisTradičnú paradajkovú omáčku k cestovinám už iste jedla väčšina z nás a dobre ju poznáme. Vyskúšali ste ju však už s červeným vínom ? Ja dnes áno, pridal som trocha gorgonzoly, čerstvý tymián a aj pár zelených olív :)

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

 hrnček
1/2 ks (pokrájaná najemno)
 strúčik (nakrájaný na plátky)
50 ml
 plechovka (alebo cherry)
60 g
8 ks
 čerstvo namleté
 štipka
1/2 ČL
 PL + na pokvapkanie




Postup

  1. 1

    Základom dobrej paradajkovej omáčky je cesnak a cibuľa, preto polovicu cibule nasekáme najemno, cesnak nakrájame na plátky a na panvicu kvapneme lyžicu olivového oleja. Necháme ho dobre rozohriať, cibuľu s cesnak osmažíme, kým nechytia správnu farbu.

  2. 2

    Medzitým otvoríme plechovku kvalitných krájaných paradajok v plechovke. Mal som šťastie na výborne cherry rajčinky v bohatej paradajkovej šťave, tie sa sem hodili vynikajúco :) Pridáme ich na panvicu, plechovku ešte vypláchneme vodou, aby nič nevyšlo nazmar. Prilejeme dobré červené víno a privedieme k varu.

    Fusilli s vínovou omáčkou a gorgonzolou - obrázok 2
  3. 3

    Ochutíme tymiánom, bazalkou a ja rád pridávam aj bobkový list pre zaujímavejšiu chuť. Namelieme trochu nového korenia a pridáme aj pol lyžičky cukru. Zatiaľ som omáčku nesolil, aby sa naplno rozvinula prirodzená sladkosť paradajok. Varíme nezakryté do zhustnutia, ak použijete lepšie paradajky s hustou šťavou, potrvá to len pár minút.

  4. 4

    Cestoviny uvaríme, zlejeme a pridáme do omáčky, až teraz osolíme štipkou soli. Premiešame, ešte horúce naservírujeme na tanier a rozdelíme na ne gorgonzolu. Ak budete dosť rýchli, stihne sa ešte roztiecť a bude to skvelé :) Doplníme zelenými olivami, čerstvým tymiánom a servírujeme zakvapnuté olivovým olejom.

    Fusilli s vínovou omáčkou a gorgonzolou - obrázok 4

Diskusia k receptu

sandraviglasova
hmmm :) pripomínaš mi časy na vysokej :) milujem cestoviny a takéto podobné som pripravovala, teda aj kadejaké iné :) :) :) si veľmi šikovný, páči sa mi ako jedlo pekne pripravuješ, len tak ďalej, u mňa máš BIG LAJK! :) :) :)
martinis
@sandraviglasova tak veď ty to nemáš až tak dávno za sebou, nie ? :)) Až budeš mať čas, pridaj nejaký "vysokoškolský" recept na inšpiráciu, zaujíma ma to :-) Ďakujem veľmi pekne, naozaj si ma potešila ;)
sandraviglasova
nie nie nemám :) ja si to stále ešte na intráku podstivo užívam :) myslela som ale to ranné vysokoškolské obdobie :D
a odteraz ako som na vareche budem len pridávať moje doktorandské vychytávky :D a nemáš zač ;)
ada13
vyzera to velmi dobre,urcite vyskusam a dam vediet,si sikovny,pokracuj aj dalej,drzim palce!!
afataga
zabudol si zapichnut tymian do paradajky :-))) dobre si zas navaril, az na to nove korenie, teda aspon pre mna
lucina2222
hmm.. dala by som si do nosa... vyzerá to vynikajúco, a tie chute spojené dokopy si viem predstaviť... najbližšie uvarím. :)
martinis
@sandraviglasova : tak to sa teším :-)
@ada13 : dobre, budem čakať na Tvoju reakciu a samozrejme ďakujem za Tvoj milý komentár ;)
@afataga : tymián tak pekne nestojí, to by bola taká ovednutá palma :-)) Nové korenie samozrejme nemusí byť, ale mne sa tam hodí, povzbudí prirodzenú chuť omáčky a je potom výraznejšia .
@lucina2222 : pevne verím, že bude chutiť :O)
martinis
Ach, pravopis : *ovädnutá palma. Ako zvláštne to slovo takto vyzerá ... :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia