Vanilkové venčeky

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, včera 10:25

Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta plnené vanilkovým krémom. Stará dobrá klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnej oslave.

50
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
200 ml
70 g
160 g
štipka
4 ks (veľkosť M)
Krém:
600 ml
2 bal.
100 g
2 bal.
1/3 ČL
200 g
50 ml
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: Olej si v pohári odvážime, vlejeme do hrnca, pridáme vodu, štipku soli a privedieme do varu. Keď vrie, vsypeme múku a dobre miešame vareškou, až sa všetko spojí a dobre zavarí. Odstavíme a necháme vychladiť.

  2. 2

    Do vychladeného cesta všľaháme vajíčka. Dobre vyšľaháme. Kým nastriekame venčeky na plech, zapneme rúru na 220 stupňov. Cesto pomocou cukrárenského vrecka nastriekame na suchý plech v tvare venčekov.

  3. 3

    Keď sú na plechu, dobre ich pokropíme studenou vodou. Vložíme do rúry a stiahneme teplotu pečenia na 200 stupňov. Po 12 minútach stiahneme teplotu na 170 stupňov a dopečieme. Počas pečenia neotvárame rúru. Keď sú venčeky dobre upečené, mali by samé odskočiť od plechu.

  4. 4

    Krém: Z mlieka, Zlatého klasu, mletej vanilky a cukru uvaríme hustý puding. Vrch pudingu posypeme vanilínovým cukrom a necháme vychladiť. Do pudingu všľáháme maslo a rum.

  5. 5

    Venčeky rozkrojíme a naplníme vanilkovým krémom. Vrch posypeme cez sitko práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

farbuska
Tieto "obyčajné" (v porovnaní s veterníkmi) žĺtkové venčeky zbožňujem. Tvoje sú vzorové. Bohužiaľ, odpaľované cesto vôbec neviem robiť a tak som naozaj odkázaná len na tie oslavy alebo cukráreň... hoci tieto dnes už v každej cukrárni nemávajú.
haji
Toto se za jedno musí umět a za druhé mít dobrý recept. Krásné jsou, jen co je pravda. Věnečky jako malované. Není divu, jsi moc šikovná! O chuti nepochybuji.
alina598
Krásna práca a nepochybne aj výborná chuť. Venčeky patria k obľúbeným dezertom👌 mnohých gurmánov. Ďakujem za recept👍