Jablkový závin
Jablkový závin

Jablkové kysnuté záviny

margitka100 - bez fotkymargitka100, dnes 14:51

Tieto záviny si zamilujete. Cesto je ľahučké, plnka šťavnatá. Vydržia aj tri dni mäkučké, ak sa však nezjedia.

90 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
42 g
400 ml
4 PL
7 PL
štipka
Plnka:
2 kg
120 g
2 ČL
3 bal.
Okrem toho:
120 g (na potretie závinov a plechu)
podľa potreby (na posypanie)



Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto vypracujeme cesto. Robím ho v robote na dvojku rýchlosť. Cesto musí byť vláčne, nie tuhé. Necháme kysnúť cca 1 hodinu.

  2. 2

    Jabĺčka očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté cesto a rozdelíme ho na tri bochníky.

  3. 3

    Každý bochník vyvaľkáme na hrúbku cca pol centimetra. Posypeme strúhankou, pokvapkáme rozpusteným maslom a pocukrujeme. Navrstvíme nastrúhané jablká. Posypeme cukrom, škoricovým cukrom a mletou škoricou.

  4. 4

    Závin zvinieme. Preložíme na plech potretý rozpusteným maslom a vysypaný polohrubou múkou. Záviny potrieme rozpusteným maslom a necháme podkysnúť cca 10 minút.

  5. 5

    Dáme piecť na 180 °C na cca 25 minút. Po upečení potrieme maslom.

Diskusia k receptu